Borsa

Les petrolieres surten del pou

El rebot del preu del petroli, que torna a estar per sobre els 40 dòlars, oxigena les companyies petrolieres a la borsa

Els mercats aplaudeixen
la retallada del dividend

El sec­tor petro­lier, jun­ta­ment amb el ban­cari, ha estat dels més cas­ti­gats en la borsa en els dar­rers temps. La con­ti­nu­ada cai­guda del preu del petroli als mer­cats inter­na­ci­o­nals, arran de l'alen­ti­ment de la Xina i de les eco­no­mies emer­gents i d'un excés d'oferta per part dels països pro­duc­tors, ha sac­se­jat les com­pa­nyies petro­li­e­res cotit­za­des. Els inver­sors han anat des­fent posi­ci­ons al mateix temps que s'apro­fun­dia la dava­llada del preu de l'or negre, que en el dar­rer any i mig ha reta­llat un 70% del seu valor.

Però davant aquest esce­nari advers, amb un preu del petroli per sota els 30 dòlars, uns bene­fi­cis que en alguns casos han donat pas a les pèrdues i la reta­llada del ràting d'alguns grans grups petro­li­ers, aques­tes com­pa­nyies han res­post amb dife­rents estratègies que han aca­bat per acon­ten­tar els mer­cats i atreure de nou els inver­sors. “Les petro­li­e­res han resis­tit millor que el mateix petroli la sac­se­jada en els mer­cats”, asse­nyala Igna­cio Can­tos, ana­lista d'atl­Ca­pi­tal, “perquè s'han ajus­tat el cin­turó per tal de con­tro­lar el seu deute i que les com­pa­nyies de ràting no els bai­xin la nota i han reduït el divi­dend per acon­se­guir-ho”. Molts inver­sors havien entrat en els valors petro­li­ers pel seu ele­vat divi­dend i la seva con­dició de valor que es com­porta bé quan les bor­ses cauen, per això les com­pa­nyies petro­li­e­res “esta­ven fent tot el pos­si­ble per no haver de reta­llar el paga­ment als seus acci­o­nis­tes i con­ser­var l'inver­sor esta­ble” com des­taca Xavier Tei­xidó, direc­tor de Ren­ta4 Bar­ce­lona. No obs­tant això, han estat diver­sos els grups petro­li­ers euro­peus que han anun­ciat una reta­llada sig­ni­fi­ca­tiva del paga­ment als acci­o­nis­tes.

Una de les últi­mes a sumar-se a aquest cor­rent per con­te­nir des­pe­ses ha estat l'espa­nyola Rep­sol. Després d'anun­ciar que va entrar en pèrdues el 2015 per pri­mera vegada en la història, els seus res­pon­sa­bles van comu­ni­car una rebaixa par­cial i tem­po­ral del divi­dend del 20%. Tot i això, Can­tos qua­li­fica d'exces­siva tant l'ante­rior ren­di­bi­li­tat per divi­dend de Rep­sol, que se situ­ava en el 12%, com l'actual del 8%, atès el con­text macro­e­conòmic.

Tan­ma­teix, aquesta mesura dràstica ha aca­bat per acon­ten­tar inver­sors i ana­lis­tes. I això, sumat a les rees­truc­tu­ra­ci­ons que han dut a terme aques­tes empre­ses -que s'han venut nego­cis no estratègics i estan con­te­nint les seves inver­si­ons- i al rebot expe­ri­men­tat pel petroli en els mer­cats inter­na­ci­o­nals, on ja torna a cotit­zar als vol­tats dels 40 dòlars per bar­ril, ha donat una mica d'oxi­gen a les acci­ons de les empre­ses petro­li­e­res en la borsa, que “ara han esde­vin­gut una bona opor­tu­ni­tat per inver­tir”, segons Can­tos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.