Opinió

El TS i responsabilitat penal de les societats

El Codi Penal, a partir de les reformes operades als anys 2010 i 2015, fa responsables les societats dels delictes comesos per les persones físiques que en formen part. Ara el Tribunal Suprem ha vingut a establir a través de dues recents sentències, de dates 29 de febrer i 16 de març de 2016, els criteris jurisprudencials relatius a dita responsabilitat i la Fiscalia General de l'Estat s'ha pronunciat amb els seus criteris a través de la circular 1/2016. De l'anàlisi d'aquestes sentències i de la circular, s'estableixen els criteris següents per fixar la responsabilitat:

1. Per a l'existència de responsabilitat penal d'una persona jurídica és condició sine qua non que el delicte hagi estat comès per una persona física integrant de la seva organització o bé que hi tingui algun tipus de relació mercantil/laboral.

2. L'entitat jurídica ha d'haver incomplert l'obligació d'establir mesures de vigilància i control a fi d'evitar la comissió de delictes. És a dir, es tracta d'esclarir si la persona física ha pogut cometre l'il·lícit penal davant l'absència de formes clares i concretes de compliment normatiu en el marc de la seva estructura empresarial.

3. Aquest deure de vigilància i control va més enllà de la mera existència formal d'un programa de compliment normatiu o compliance, segons preceptua l'actual art. 31 bis 2 i 5 del nostre Codi Penal. El Tribunal Suprem basa l'exoneració en “la prova de l'existència d'eines de control idònies i eficaces”. A més, els mateixos magistrats del Tribunal Suprem adverteixen certes dificultats d'ordre processal en la defensa de la persona jurídica, que el legislador hauria d'aclarir i/o resoldre, tals com ara el conflicte d'interessos que pot aparèixer quan la persona física acusada del delicte sigui representant de la persona jurídica, ja que aquesta situació genera una clara indefensió en la societat.

Les dues sentències palesen que TS i Fiscalia coincideixen que ha d'existir una cultura ètica dins l'organització jurídica, com a concepte de gestió empresarial, recollida en un programa de compliment normatiu i amb eines eficaces per evitar que l'obtenció de qualsevol tipus de benefici es faci incomplint la legalitat vigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.