Opinió

Papers moneda i finances: rèquiem o nova onada?

Les monedes tenen tres funcions principals: exercir com a unitat de mesura (denominació de preus, mesura del comerç i transaccions financeres internacionals), com a mitjà de pagament (divisa vehicle, divisa refugi, obligacions financeres i pagaments del comerç internacional) i com a dipòsit de valor

En teo­ria, una moneda no és res més que una part infi­ni­te­si­mal i pro­por­ci­o­nal de la riquesa d'una eco­no­mia. Però, el valor de la moneda és intan­gi­ble. No té equi­valència física. La força d'una divisa rau en el fet que tots ens cre­iem que el tros de paper o la moneda que tenim a les mans val el que diu el paper o el tros de metall, cosa que, en rea­li­tat, no és cert. Pre­ci­sa­ment i, per cert, molt poc comen­tat, aquest és el punt feble del sis­tema. Si de cop deixéssim de creure en la vali­desa de la intan­gi­ble moneda, aques­tes dei­xa­rien de tenir valor. Tot sem­bla indi­car que estem a les por­tes d'una tem­pesta per­fecta. Encara s'ha de veure si la tem­pesta prendrà forma d'huracà i s'ho empor­tarà tot, o bé si tindrà efec­tes de des­trucció cre­a­tiva, i ence­ta­rem una nova onada. Però anem a pams.

Pri­mer. Les mone­des tenen tres fun­ci­ons prin­ci­pals: exer­cir com a uni­tat de mesura (deno­mi­nació de preus, mesura del comerç i transac­ci­ons finan­ce­res inter­na­ci­o­nals), com a mitjà de paga­ment (divisa vehi­cle, divisa refugi, obli­ga­ci­ons finan­ce­res i paga­ments del comerç inter­na­ci­o­nal) i com a dipòsit de valor (ins­tru­ments finan­cers i reser­ves inter­na­ci­o­nals). Una moneda es con­so­lida a mesura que les per­so­nes la uti­lit­zen per a aques­tes tres fun­ci­ons.

Segon. En ori­gen, els mer­cats i el sec­tor finan­cer són vitals per al flux econòmic perquè són els encar­re­gats de cana­lit­zar l'estalvi cap a la inversió o el con­sum. Són el vehi­cle, la cor­retja de trans­missió, a través del qual s'arti­cula el crei­xe­ment econòmic i el benes­tar mate­rial.

Ter­cer. Durant les últi­mes dues dècades, i impul­sats per la glo­ba­lit­zació finan­cera, els mer­cats finan­cers han adqui­rit unes fonts de crei­xe­ment que no li són del tot pròpies i que, pro­gres­si­va­ment, els han allu­nyat de l'eco­no­mia real. Aquest model de gene­ració de valor es carac­te­ritza per sis coses. Pri­mera: un incre­ment espec­ta­cu­lar dels flu­xos finan­cers. Segona: les dues vari­a­bles clau de l'eco­no­mia finan­cera, el tipus d'interès i el tipus de canvi, ja no es deter­mi­nen sobre la base de l'eco­no­mia real. Ter­cera: una acti­vi­tat alta­ment inno­va­dora, que ha con­so­li­dat un procés de con­cen­tració d'enti­tats i una supressió alar­mant de les con­di­ci­ons de com­petència. Quarta: una ope­ra­tiva basada en les expec­ta­ti­ves d'infor­mació, alta­ment volàtils, i que s'allu­nyen pro­gres­si­va­ment del seu subs­trat real. Cin­quena: uns models de negoci basats en el curt ter­mini, amb una supre­ma­cia dels ope­ra­dors pri­vats i una voraç capa­ci­tat de fago­ci­tar altres mer­cats. I sisena: una crei­xent importància estratègica del sec­tor finan­cer dins de les eco­no­mies naci­o­nals, amb aug­ment nota­ble del seu poder econòmic, polític i mediàtic. Les enti­tats finan­ce­res són els prin­ci­pals cam­pi­ons naci­o­nals de la glo­ba­lit­zació.

Quart. Per bé que la gene­ració de valor en el sis­tema finan­cer glo­bal ocupa mol­tes per­so­nes i genera quo­tes crei­xents del PIB, una part crei­xent de la població mun­dial creu que aquest model del crei­xe­ment s'asso­cia amb la pit­jor versió del capi­ta­lisme glo­bal: curt­ter­mi­nisme, espe­cu­lació, opa­ci­tat, abús de poder i res­tric­ci­ons de les con­di­ci­ons de com­petència.

Soci­a­lit­zació de pèrdues.

Cinquè. La gestió de la dar­rera crisi finan­cera inter­na­ci­o­nal ha agu­dit­zat aquesta sen­sació. S'han soci­a­lit­zat pèrdues, s'han sal­vat enti­tats, s'ha pri­o­rit­zat l'eco­no­mia finan­cera al davant de l'eco­no­mia real, s'ha pri­o­rit­zat la política monetària expan­siva i uns tipus d'interès més que bai­xos i, a través de la nova onada tec­nològica, la vola­ti­li­tat del sis­tema no para de créixer.

En aquest con­text d'incer­tesa i vola­ti­li­tat, tipus d'interès nega­tius, espe­cu­lació i allu­nya­ment de l'eco­no­mia real, no és estrany que apa­re­guin noves mone­des, per exem­ple el bit­coin, i nous models del negoci finan­cer. Els incen­tius a l'ope­ra­tiva alter­na­tiva ja estan sobre la taula.

I si els inter­can­vis de conei­xe­ment per conei­xe­ment no paren de créixer, les per­so­nes neces­si­ta­ran noves uni­tats de valor, nous mit­jans de paga­ment, nous dipòsits de valor. També noves enti­tats finan­ce­res que res­pon­guin a la nova eco­no­mia de l'inter­canvi i que siguin soci­al­ment res­pon­sa­bles. El canvi de les enti­tats tra­di­ci­o­nals ha d'anar molt més enllà que esta­blir nous canals de comu­ni­cació amb els cli­ents. S'han de can­viar els fona­ments del model i els valors del negoci. Rèquiem o nova onada?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.