Focus

Mariano Marzo

Catedràtic d'Estratigrafia de la facultat de Geologia de la UB

“Ens sobren dues terceres parts dels combustibles fòssils”

Refe­rent en el món de la inves­ti­gació dels com­bus­ti­bles fòssils, el pro­fes­sor Mari­ano Marzo apunta la tècnica de la frac­tu­ració hidràulica i el canvi climàtic com a pro­ta­go­nis­tes d'una gran sac­se­jada energètica mun­dial que ja ha començat.

És un canvi abso­lut?
Es comença a veure el final del petroli, però no perquè s'aca­bin les reser­ves, sinó perquè no podrem uti­lit­zar aquests com­bus­ti­bles.
Rene­ga­rem del petroli?
Un litre de ben­zina injecta en l'atmos­fera 2,5 qui­los de CO2. Si som cohe­rents amb el canvi climàtic, no podem sobre­pas­sar les 450 parts per milió. Tenint en compte que ara estem en 400, la xifra ens porta a con­cloure que no neces­si­tem més petroli.
Tant patir i ara resulta que no ens cal­dran les reser­ves.
Inde­pen­dent­ment que cre­guis o no en el canvi climàtic, si no volem sobre­pas­sar la quan­ti­tat de CO2 esta­blerta, t'ado­nes que ens sobren dos ter­ce­res parts dels com­bus­ti­bles fòssils.
Això ja està reper­cu­tint en les deci­si­ons d'inversió?
Noru­ega, per exem­ple, s'està començant a ado­nar del risc d'inver­tir en com­pa­nyies de petroli, perquè el valor d'aques­tes en borsa, i cohe­rents amb els efec­tes del canvi climàtic, no és el mateix. No poder uti­lit­zar les reser­ves vol dir que el pro­ducte no té sor­tida.
Ja s'estan pro­duint desin­ver­si­ons en aquest sec­tor?
Ikea, Rocke­fe­ller, les uni­ver­si­tats ame­ri­ca­nes i l'Església angli­cana estan por­tant les seves inver­si­ons cap a ener­gies netes, fugint del petroli.
Aquest rao­na­ment cap­gira l'‘statu quo' actual.
De fet, The Eco­no­mist ja es pre­gunta si les com­pa­nyies petro­li­e­res no estan sobre­va­lo­ra­des. El canvi climàtic suposa una sac­se­jada en l'àmbit finan­cer i econòmic, i deses­ta­bi­lit­zarà molts governs. Es pot saber com li diem ara, a Veneçuela, que la seva supo­sada riquesa ja no ho és tant? O al Bra­sil, que s'ha venut el petroli abans d'extreure'l? O com li comu­ni­quem, a un jubi­lat noruec, que és dos terços més pobre del que li deien?
La frac­tu­ració hidràulica també ha situat l'Aràbia Sau­dita en una posició inau­dita fins ara.
Tal com està el preu del petroli, ni ells poden aguan­tar.

I per què aguanta?
Perquè el cost del bar­ril li suposa entre 4 i 20 dòlars. Per això ha deci­dit posar fi al seu paper de regu­la­dor del mer­cat. Ara, una altra cosa és l'equi­li­bri del pres­su­post de l'Estat, que pot pro­vo­car deses­ta­bi­lit­zació política. Però per pri­mera vegada estem davant d'un mer­cat del petroli real­ment lliure.
Què com­por­tarà?
Movi­ments finan­cers impor­tants. A hores d'ara ja hi ha acci­o­nis­tes que s'estan plan­te­jant por­tar les com­pa­nyies als tri­bu­nals perquè no els estan infor­mant d'aquests nous ris­cos inver­sors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.