Opinió

Connexions

Crear en equip sempre serà superior a la creació estrictament individual perquè un equip genera moltes més hibridacions o combinacions a partir de les idees de tots els membres

La cre­a­ti­vi­tat és, fona­men­tal­ment, com­bi­nar. A par­tir dels ele­ments o peces d'infor­mació dis­po­ni­bles, els indi­vi­dus cre­a­tius saben bar­re­jar-los de mane­res dife­rents a les habi­tu­als i obte­nir-ne resul­tats ori­gi­nals i satis­fac­to­ris. És per això que és impor­tant par­tir d'una bona base d'infor­mació que ens per­meti fer el màxim nom­bre de com­bi­na­ci­ons pos­si­ble. Dit d'una altra manera, crear en equip sem­pre serà supe­rior a la cre­ació estric­ta­ment indi­vi­dual perquè un equip genera mol­tes més hibri­da­ci­ons o com­bi­na­ci­ons a par­tir de les idees de tots els mem­bres.

Però per tal que les com­bi­na­ci­ons fun­ci­o­nin, cal també tenir molta capa­ci­tat d'asso­ci­ació. Saber rela­ci­o­nar coses que, d'entrada, no sem­blen tenir cap lli­gam. Què tenen a veure entre si un arqui­tecte i un cui­ner? D'entrada, sem­bla que poca cosa... Uns fan edi­fi­cis i els altres cui­nen. Però segur que si exa­mi­nem el seus pro­ces­sos cre­a­tius tro­ba­rem sem­blan­ces. Pot ser­vir d'alguna cosa el mètode cre­a­tiu d'un pin­tor neo­sur­re­a­lista a un depar­ta­ment de màrque­ting d'una empresa de saba­tes?

Aquest és el monu­men­tal repte que s'ha pro­po­sat The Cre­a­tive Net, una impor­tant xarxa de cre­a­dors que els inter­con­necta i dóna visi­bi­li­tat i pro­jecció. Entreu-hi i com­pro­veu-ho: us agra­darà veure el mapa gene­ral i bus­car per­so­nes i explo­rar amb qui estan con­nec­ta­des i quin tipus de feina cre­a­tiva fan.

En un món cada cop més com­plex i inter­co­mu­ni­cat resulta essen­cial que el conei­xe­ment sigui com­par­tit. Les estratègies cre­a­ti­ves d'un petit estudi de dis­seny poden ser alta­ment útils per a una empresa metal·lúrgica que vul­gui aug­men­tar la seva capa­ci­tat inno­va­dora. Tots podem apren­dre de tots, ja s'ha aca­bat l'època de fer divi­si­ons insal­va­bles entre els sabers i les pràcti­ques. Cal bus­car més el que ens pot unir que no el que ens separa.

És cert que els sis­te­mes edu­ca­tius fomen­ten més el pen­sa­ment lògic i raci­o­nal que no l'asso­ci­a­tiu, i aquí tenim un pro­blema. Tro­bar solu­ci­ons específiques a pro­ble­mes ben defi­nits està bé, però també és molt impor­tant saber gene­rar mol­tes opci­ons a pro­ble­mes més oberts o no tan aco­tats.

Aquest sim­ple exer­cici pot aju­dar a per­so­nes i equips a aug­men­tar les seves capa­ci­tats asso­ci­a­ti­ves: en un full en blanc, escri­viu una paraula al mig. Per exem­ple, gat. I a con­ti­nu­ació aneu con­nec­tant la paraula cen­tral amb tots els sig­ni­fi­cats asso­ci­ats que us pas­sin pel cap. Feu-ho de forma irra­di­ant, des del cen­tre cap als extrems, com si fos un mapa men­tal. Obriu la vos­tra ment, no pen­seu només en con­cep­tes estric­ta­ment lli­gats als gats com a ani­mals. Heu pen­sat en l'estri per can­viar les rodes? I en els Qua­tre Gats? I en la famosa òpera Cats? I que, si l'escri­vim a l'inrevés (tag), en anglès vol dir eti­queta? Desin­hi­biu-vos cog­ni­ti­va­ment, feu ser­vir la vos­tra ima­gi­nació i ompliu el paper (quant més gran millor) d'idees asso­ci­a­des, dibui­xos i el que sigui. Recor­deu: ser cre­a­tiu passa per per­dre la por a dei­xar-se anar i a saber com­bi­nar coses que sem­blen abso­lu­ta­ment dife­rents. Recor­deu el Gui­lle (germà petit de la Mafalda) que asso­ci­ava els gats amb les lupes, el famós Gato­lupa, un gat amb els ulls molt grans (com lupes) que li per­me­tien veure les rate­tes com si fos­sin vaques. Però això és ja una altra història...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.