Focus

Incerteses de la societat Matusalem

L'envelliment de la població pot tenir com a conseqüència una deflació permanent i més dèficit estructural a les pròximes dècades.

És clar que l'envelliment compromet el creixement
El suport econòmic directe a la natalitat serà indispensable els pròxims anys
Una població envellida por tenir un efecte depressiu a l'economia
L'atenció social s'haurà de reorganitzar per ser viable en el futur
El sistema de pensions pot generar dèficits d'1 a 7,6% sobre el PIB
Si hi ha més
vells, hi ha més oportunitats de feina per als joves
Invertir en educació és més efectiu per al PIB que en pensions
Caldrà escriure
un manual d'ús
per gestionar
el patrimoni

Ales pròximes dècades, el país can­viarà de per­fil i, un cop exhau­rida la revo­lució baby boom -els nas­cuts entre el 1960 i el 1975- que en bona part explica els salts econòmics de dècades pas­sa­des, ens acos­tem a una nova era, la d'un país més enve­llit en què estarà en joc la via­bi­li­tat del nos­tre sis­tema soci­o­e­conòmic.

Estan­cats en el llistó de població actual, 7.500.000 habi­tants, cap al 2030, i amb la pos­si­bi­li­tat de créixer fins a la vora dels vuit mili­ons al 2050, el que més sobta del biaix demogràfic futur: en l'esce­nari més plau­si­ble que ofe­reix Ides­cat, la població de 65 anys i més pot arri­bar a 1.750.000 habi­tants el 2030 i a 2.400.000 el 2050, és a dir, índexs de dependència (població de 65 anys i més per cada 100 per­so­nes de 16 a 64 anys) de 35,5 i 48, res­pec­ti­va­ment, quan ara estem al 28,2, fruit d'una taxa de fecun­di­tat baixa, d'1,33 nens per dona, que a tot esti­rar pot arri­bar a 1,53 el 2035, tot tran­si­tant per uns anys, del 2013 al 2025, en què nai­xe­ran un 21% menys de nens dels que van néixer entre 2000 i 2012.

En els pròxims anys, a mesura que els baby boo­mers vagin entrant en edat de jubi­lació, la sotra­gada en l'estadística de població activa també serà evi­dent: aug­men­tarà de forma nota­ble la població activa més gran de 55 anys (568.000 al 2015 i 977.000 al 2030), que esde­vindrà el 22% dels actius, i la taxa d'acti­vi­tat de 55 a 64 anys serà del 68,2%, gai­rebé sis punts per sobre del valor actual. I el canvi encara és més pro­fund en la taxa d'acti­vi­tat de 65 a 74 anys, que pas­sa­ria del 3,8% actual a l'11,7% el 2030. Aques­tes dades de futur, a més, ens infor­men que en aquesta data s'expe­ri­menta una forta con­tracció de la població activa (vegeu gràfic).

L'enve­lli­ment pot sub­mer­gir l'eco­no­mia en una ato­nia per­ma­nent? En opinió de Gui­llem López Casas­no­vas, catedràtic d'eco­no­mia de la UPF, si la soci­e­tat redu­eix la seva capa­ci­tat d'endeu­ta­ment, amb menys població jove que s'hipo­teca, hi ha un clar risc d'entrar en el car­reró sense sor­tida de la deflació, amb la difi­cul­tat que per créixer suposa això: “Es con­juga amb un efecte pel qual els baby boo­mers -que ara ens començarem a jubi­lar-, en la mesura que liqui­dem patri­moni (essent com som més rics que les gene­ra­ci­ons joves) encara deflac­ta­rem més el tipus d'interès i pot reforçar l'efecte depres­siu. Un lle­gat inter­ge­ne­ra­ci­o­nal que pot llas­tar un xic més encara el benes­tar dels nos­tres néts.”

Anem real­ment, en expressió d'Antón Cos­tas, pre­si­dent del Cer­cle d'Eco­no­mia, a “soci­e­tats Matu­sa­lem”, on l'espe­rança de vida gua­nya a Cata­lu­nya entre 1,23 anys, en el cas de les dones, i 1,45 anys, pel que fa als homes, cada dècada, i arri­barà al 2050 a cims de 90 anys (dones) i 85 anys (homes). Cos­tas, però, inter­preta que “cal dub­tar que aquesta línia expo­nen­cial es man­tin­gui, ja que si ens hi fixem, l'espe­rança de vida ha bai­xat en col·lec­tius que han patit més la crisi, en forma de reta­lla­des i atur”. Al seu parer, “entra­rem en l'eco­no­mia de la incer­tesa, on es fa difícil on dis­tri­buir les pro­ba­bi­li­tats de risc en inver­si­ons com la casa, el cotxe, una asse­gu­rança, la salut, etc. Caldrà escriure un manual d'ús per ges­ti­o­nar el patri­moni en un esce­nari defla­ci­o­nista”. En aquest sen­tit, Con­cepció Pat­xot, direc­tora de la Xarxa de Referència en Eco­no­mia i Polítiques Públi­ques (Xrepp) i pro­fes­sora de la UB, creu que “suposa real­ment un mis­teri què pas­sarà amb el capi­tal per càpita, ja que quan es jubi­lin els baby boo­mers, bai­xa­ran tant l'oferta de tre­ball com l'estalvi”. Tot es cap­gira i, com inter­pre­ten molts ana­lis­tes, en les pròximes dècades, en la mesura que hi hagi mol­tes més jubi­la­ci­ons, aquesta reducció de l'estalvi tras­to­carà les car­te­res d'inversió, tot per­dent pro­ta­go­nisme els pro­duc­tes amb risc, com ara les acci­ons en borsa. Com diu el por­ta­veu de la Fede­ració de les Asso­ci­a­ci­ons de Gent Gran de Cata­lu­nya (Fatec), Enric Oller, “és clar que l'enve­lli­ment com­pro­met el crei­xe­ment. En el moment d'entrar a cobrar la pensió, el seu ritme de vida baixa ben bé un 50%, cosa que con­di­ci­ona l'eco­no­mia”. A més, com remarca, “amb aquests alts índexs d'atur, que obli­guen la gent gran a aju­dar la família, es con­su­mei­xen els estal­vis”.

Però l'enve­lli­ment no és vist per tot­hom com una trans­for­mació social de con­seqüències funes­tes. Per a Julio Pérez Díaz, inves­ti­ga­dor del Cen­tre d'Estu­dis Demogràfics (UAB), som més vells perquè hem tri­om­fat: “L'ele­vada pro­porció de per­so­nes madu­res i velles a la població millora les con­di­ci­ons en què els infants vénen al món i els joves, en ser escas­sos, tenen més opor­tu­ni­tats rela­ti­ves en la con­currència de neces­si­tats com el tre­ball i l'habi­tatge.” I, per reblar el clau, diu que amb més gent gran, “el con­sum intern es diver­si­fica, i això fa més resis­tent l'eco­no­mia a cri­sis sec­to­ri­als”. En aquesta sin­to­nia, la que canta les excel·lències de la vellesa de mas­ses, hom també argu­menta que es con­so­lida la soli­da­ri­tat fami­liar inter­ge­ne­ra­ci­o­nal, tot con­ver­tint la família en una instància de redis­tri­bució de recur­sos. Algu­nes expli­ca­ci­ons macro­e­conòmiques sin­to­nit­za­rien amb aquesta inter­pre­tació de caire més opti­mista tot recor­rent al cas japonès, en què si bé el PIB s'ha estan­cat al llarg dels anys, la dava­llada demogràfica fa que el PIB per càpita hagi millo­rat favo­ra­ble­ment, atès que la dava­llada demogràfica fa que hi hagi menys ciu­ta­dans en el repar­ti­ment de la riquesa. En el cas català, aquest feno­men va donar els pri­mers brots el 2014, amb un incre­ment del 2,5% del PIB per habi­tant, quan el total s'incre­men­tava un 2%.

Indub­ta­ble­ment, el gran des­a­fi­a­ment de la soci­e­tat i l'eco­no­mia enve­llida és com man­te­nir dem­peus el sis­tema de pen­si­ons. Simu­la­ci­ons com les que ha rea­lit­zat el ser­vei d'estu­dis del BBVA ens infor­men que al 2050 el dèficit sobre PIB pot oscil·lar entre l'1,4% i el 10,2%, tot pas­sant pel 7,6% i el 2,3%: men­tre que en el per­cen­tatge més alt es valora l'evo­lució del sis­tema del 2010, els altres inclo­uen les refor­mes dels dar­rers anys, com ara ampliar el nom­bre d'anys de càlcul de la pensió dels 15 als 25 anys pre­vis a la jubi­lació, retar­dar gra­du­al­ment l'edat nor­mal de jubi­lació dels 65 als 67 anys i l'índex de reva­lo­ració de les pen­si­ons (IRP), que ajusta els paga­ments del sis­tema als ingres­sos, tot reduint el valor de les pen­si­ons. En tot cas, en els models que inclo­uen refor­mes, el dèficit pot anar dels 12.000 mili­ons d'euros als 76.000 mili­ons, xifres prou pre­o­cu­pants, si a més a més cal fer esment que s'arriba a aquest llin­dar de sos­te­ni­bi­li­tat a costa d'una forta reta­llada de les pen­si­ons: el 2050 serien el 66% i el 71% del valor de la pensió mit­jana actual, que a Cata­lu­nya és ara mateix de 1.111,61 euros. Altres estu­dis, com el d'Òptima, pre­ve­uen que ja al 2020 la pensió màxima, ara de 2.560 euros, es reduirà fins als 1.400 euros, men­tre que la mínima, de 700 euros, es man­tindrà amb caràcter assis­ten­cial. Per a Enric Oller, de Fatec, és clar que ens tro­bem en una situ­ació crítica: “El Fons de Pen­si­ons ha pas­sat en pocs anys de 68.000 mili­ons d'euros a 37.000 mili­ons, inver­tits en deute espa­nyol, i en pocs anys ens podem tro­bar que es quedi a zero i se supri­mei­xin pagues. Un procés que pot anar a més, i aca­bar amb una pensió mit­jana de 900 euros.”

En temps a venir, l'atzu­cac del sis­tema de pen­si­ons pot ser ter­ri­ble, amb “una taxa de dependència gene­rada pels baby boo­mers real­ment molt gran, que pot arri­bar el 2050 al 0,66, és a dir, dos jubi­lats per cada tres actius, que vol dir que tin­drem un entorn de molts paga­dors d'impos­tos i molts recep­tors de trans­ferències”, asse­nyala Con­cepció Pat­xot, per a qui amb vista al futur “caldrà retar­dar l'edat de jubi­lació, vin­cu­lant-la a l'espe­rança de vida, o als anys cotit­zats d'una manera més fle­xi­ble. Això pro­du­eix tant una millora dels ingres­sos com una reducció de les des­pe­ses”. En el debat, cada vegada tenen més ressò les veus que dema­nen que es per­meti deci­dir la pròpia jubi­lació, tot ajus­tant-ne el nivell per no incen­ti­var la jubi­lació anti­ci­pada.

La inves­ti­ga­dora de la Xrepp demana no per­dre de vista que no només el sis­tema de pen­si­ons pot fer patir el pres­su­post públic, sinó també els altres pilars de l'Estat del benes­tar, com sani­tat i edu­cació. Amb el benentès que fins ara hem man­tin­gut un model que soci­a­litza la des­pesa de la gent gran, a través del sis­tema de pen­si­ons de repar­ti­ment, men­tre que són les famílies que han de car­re­gar el cost de fer pujar els nens. En un recent estudi pro­mo­gut pel CSIC i l'Obra Social La Caixa, Con­cepció Pat­xot i altres inves­ti­ga­dors, tot fent un exer­cici de simu­lació amb la població per edat i nivell edu­ca­tiu del pas­sat i les pro­jec­ci­ons futu­res, han arri­bat a la con­clusió que inver­tir per incre­men­tar el nivell d'edu­cació de la població és el fac­tor amb més impacte en el crei­xe­ment econòmic. Així doncs, segons aquesta tesi, la inversió en edu­cació com­pen­sa­ria en certa mesura els efec­tes nega­tius de l'enve­lli­ment sobre el crei­xe­ment econòmic. Com diu, “la des­pesa en edu­cació acaba millo­rant els sala­ris i això té un clar efecte redis­tri­bu­tiu”.

Més que de reta­llar, des­fer o reduir, hauríem de par­lar de reor­de­nar, trans­for­mar-ho tot perquè tot segueixi igual, a la manera lam­pe­du­si­ana, perquè l'eco­no­mia no s'abo­qui al pre­ci­pici. Això és el que demana la fun­dació Edad & Vida. L'enti­tat plan­teja que can­vi­ant les peces de lloc no cal reduir l'apa­rell públic social i sani­tari. Com diu el seu direc­tor gene­ral, Albert Vergés, “cal una trans­for­mació de l'atenció social i de salut perquè sigui sos­te­ni­ble. En un model de futur, la com­ple­men­ta­ri­e­tat entre públic i pri­vat en aquest àmbit pot donar com a resul­tat molts llocs de tre­ball perquè, no ho obli­dem, l'atenció a les per­so­nes és de les poques coses que les màqui­nes no poden fer”. Una de les pro­pos­tes més interes­sants d'Edat & Vida és la raci­o­na­lit­zació en l'ús dels dife­rents recur­sos i nivells assis­ten­ci­als, atès el seu dife­rent cost, les difi­cul­tats de finançament, tant públic com pri­vat i el fet incon­tes­ta­ble que el 70% de la des­pesa sanitària està lli­gada a les malal­ties cròniques, més pre­va­lents entre la gent gran. Així, l'atenció hos­pi­talària, on el cost d'estada, per llit i dia, arriba als 650 euros, s'hau­ria de cenyir a les malal­ties agu­des, tot deri­vant amb diligència -cosa que ara no passa- els posta­guts, sub­a­guts i con­va­les­cents a cen­tres de mit­jana estada o residències amb uni­tat soci­o­sa­nitària, on el cost ja és de 300-400 euros, en el cas de cen­tres públics i 108-145 euros pel que fa als pri­vats. Un altre esglaó que cal­dria apro­fi­tar serien els cen­tres de llarga estada, cen­tres resi­den­ci­als amb mòdul sani­tari, per aten­dre la dependència greu o severa, on el cost és de 80 euros. Són un plec de mesu­res que cer­quen, en defi­ni­tiva, asse­gu­rar el pilar de dependència al futur. En aquest sen­tit, perquè la dependència sigui un àmbit gene­ra­dor de PIB cal, segons Gui­llem López Casas­no­vas, que esti­gui “més reforçat amb l'estalvi per­so­nal i amb l'asse­gu­ra­ment. Altra­ment l'empenta del finançament públic de la dependència sem­pre reque­rirà posar un valor als cos­tos que la impo­sició genera en el crei­xe­ment econòmic i en la capa­ci­tat de des­pesa neta de les famílies. Amb dis­po­sició a pagar, allà on es pugui, és més fàcil detec­tar que si s'acce­deix al ser­vei és que com a mínim qui ho fa pensa que això val el que costa, ja que altra­ment no el dema­na­ria. Es tracta d'un equi­li­bri entre capa­ci­tat de pagar, aquí el sec­tor públic hau­ria de ser-hi pre­sent per als qui menys poden, i de dis­po­sició a pagar amb més presència de la res­pon­sa­bi­li­tat indi­vi­dual”. Si l'enve­lli­ment és un repte, el sobre­en­ve­lli­ment és la seva expansió, i són molts els obser­va­dors que dema­nen ins­tru­men­tar aviat solu­ci­ons com ara suports a les llars que hagin d'abor­dar el pro­blema, via cotit­za­ci­ons soci­als, des­gra­vació a l'IRPF, o amb l'oferta pública de ser­veis domi­ci­li­a­ris i pisos tute­lats, a banda de desen­vo­lu­par un mer­cat d'hipo­te­ques inver­ses.

Redreçament.

I del debat, els pres­crip­tors volen pas­sar a l'ober­tura de polítiques de redreçament, en aquest cas de rejo­ve­ni­ment, del país, per no com­pro­me­tre la seva evo­lució econòmica i social. Per a Josep Oli­ver, catedràtic d'eco­no­mia apli­cada de la UAB, “el punt de par­tida ha de ser la necessària recu­pe­ració de la nata­li­tat, ja que cal tenir en compte que els no nas­cuts el 2015 no seran pre­sents en el mer­cat de tre­ball el 2030, de manera que l'impacte de la nata­li­tat en el mer­cat de tre­ball, encara que no sigui evi­dent en el molt curt ter­mini, és deter­mi­nant en el mitjà i en el llarg”. En aquest sen­tit, reco­mana que hi hagi “trans­ferències monetàries a les llars; suports indi­rec­tes a les famílies, com l'oferta de llars d'infants; la pro­moció de la com­pa­ti­bi­li­tat horària; la reducció de les cotit­za­ci­ons soci­als i el foment del con­tracte a temps par­cial, entre altres”. Oli­ver també es mos­tra favo­ra­ble a l'ele­vació de l'edat de jubi­lació a mesura que aug­menta l'espe­rança de vida, però adver­teix que “és pro­ba­ble que l'aug­ment dels indi­vi­dus poten­ci­al­ment ocu­pats de més edat no per­meti aten­dre les deman­des de mà d'obra més jove”.

Però pot­ser el més impor­tant perquè el país man­tin­gui les cons­tants vitals ha de ser la represa de la injecció immi­gratòria. L'Ides­cat, en l'esce­nari mitjà, pro­jecta un saldo migra­tori fins al 2050 de 775.000 immi­grants addi­ci­o­nals, que arri­ben a exer­cir de revul­siu, ja que fins al 2050 l'aug­ment de la població seria modest, de 550.000 habi­tants nous, un 7,4%, sense que es cor­regís la tendència a l'enve­lli­ment, atès que el pes dels de 67 i més anys pas­sa­ria del 15,2% al 27,2%. Com explica Oli­ver, “la neces­si­tat de la immi­gració no sola­ment deriva dels pro­ble­mes d'ajust en quan­ti­tat d'oferta entre oferta i demanda de tre­ball, sinó també en edat i qua­li­fi­cació pro­fes­si­o­nal. Aquests dèficits són fona­men­tal­ment de per­so­nes joves i amb qua­li­fi­ca­ci­ons intermèdies, amb for­mació pro­fes­si­o­nal, i sense el recurs a la immi­gració, es fa difícil ima­gi­nar com es podran cobrir”.

I per què han de ser menys creatius?

Alguns estudis afirmen que la creativitat a la feina es concentra en la població de menys de 40 anys i la productivitat, entre 30 i 40 anys. Per al catedràtic d'economia Guillem López Casasnovas, això és discutible: “Va per barris, carreres professionals. A la construcció el jove pot ser més productiu, però a l'enginyeria o l'advocacia, el cas pot ser el contrari.” Des de la Fatec, Enric Oller considera que “coneixement i veterania ofereixen més productivitat, el que passa és que a l'empresa li resulta més barat el treballador jove que no pas el més veterà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.