Borsa

La poma de la discòrdia

Les accions d'Apple, instal·lades en la volatilitat per l'exposició de la companyia a la Xina.

La volatilitat de la cotització ha empès Icahn a sortir d'Apple. Buffet, en canvi, ha aprofitat les caigudes per prendre posició a la companyia, a la qual veu capacitat de creixement
Els ingressos van caure un 13% després de tretze anys creixent

Els ulls de molts inver­sors s'han posat sobre Apple. No és estrany trac­tant-se d'una de les com­pa­nyies més grans del món per capi­ta­lit­zació borsària. Però no és només això. Les acci­ons de la com­pa­nyia de Cuper­tino viuen ins­tal·lades en la vola­ti­li­tat des de fa mesos. I sem­bla que es va con­so­li­dant una tendència a la baixa del seu preu. Com en altres valors de com­pa­nyies inter­na­ci­o­na­lit­za­des, els dub­tes van començar a l'estiu de l'any pas­sat. Veient el com­por­ta­ment de les acci­ons al pri­mer semes­tre, quan van arri­bar al preu històric de 133 dòlars, poc es podia espe­rar que al juliol i l'agost sal­tes­sin unes alar­mes que arros­se­ga­rien a la baixa la cotit­zació fins a por­tar-la per sota dels 100 dòlars.

Però què hi ha dar­rere d'aquest canvi de rumb? Què ha fet que Apple hagi dei­xat d'enci­sar els inver­sors? Si ens fixem en el moment en què van començar els dub­tes, no és difícil enten­dre que la con­jun­tura de la Xina, mer­cat d'on pro­ve­nen un 25% de les seves ven­des, ha tin­gut un paper fona­men­tal en la cai­guda del preu de les acci­ons de la com­pa­nyia pre­si­dida per Tim Cook. La deva­lu­ació del iuan res­pecte al dòlar, les cai­gu­des a la borsa xinesa, els dub­tes sobre la for­ta­lesa del crei­xe­ment de l'eco­no­mia del gegant asiàtic,... són ingre­di­ents d'un còctel que va afec­tar valors de com­pa­nyies amb una forta expo­sició al mer­cat xinès.

Resul­tat dece­be­dor.

Mesos més tard, els resul­tats pre­sen­tats per la com­pa­nyia con­fir­ma­ven els temors. Després de tretze anys con­se­cu­tius d'un crei­xe­ment sos­tin­gut, els ingres­sos d'Apple van caure un 13% entre els mesos de gener i març d'aquest any. Com s'espe­rava, la cai­guda a la Xina va ser molt sig­ni­fi­ca­tiva. Les ven­des en aquest mer­cat van bai­xar un 26%. El seu pro­ducte estre­lla, l'IPhone, regis­trava cai­gu­des en les ven­des del 16% a tot el món. I la tendència en altres també era nega­tiva: les de l'IPad que­ien un 19% i les del Mac, un 9%.

Felipe López-Gálvez, de Self-Bank, atri­bu­eix les cai­gu­des al des­cens de les ven­des a la Xina, però també a “una menor freqüència a l'hora de can­viar de telèfon intel·ligent, i al llançament de l'IPhone SE, un pro­ducte més barat ori­en­tat a emer­gents, però que podria estar pro­vo­cant menors ven­des dels dis­po­si­tius d'alta gamma, que repor­ten mar­ges molt grans”. L'ana­lista recorda que les ven­des d'IPho­nes supo­sen dues ter­ce­res parts dels ingres­sos d'Apple, per la qual cosa l'empresa “és molt sen­si­ble” a les esti­ma­ci­ons de ven­des d'aquest pro­ducte.

“Els inver­sors no estan acos­tu­mats a aquests números a Apple”, apunta Toni Cárde­nas, ges­tor de renda vari­a­ble de Caixa d'Engi­nyers. Si les expec­ta­ti­ves ja havien esti­rat l'acció cap a baix, la con­fir­mació via pre­sen­tació de resul­tats va aju­dar a man­te­nir les cai­gu­des. Els resul­tats no van agra­dar a grans inver­sors com Carl Icahn, que va des­fer la seva posició venent un paquet de 4.800 mili­ons de dòlars. En jus­ti­fi­car la seva decisió, Icahn posava el dit en la nafra: li agrada la com­pa­nyia, però el pre­o­cupa com pot afec­tar la cotit­zació la situ­ació a la Xina.

L'entrada de Buf­fet.

Poques set­ma­nes després d'aquesta sonada sor­tida, hi va haver una entrada que encara va gene­rar més atenció mediàtica.I és que tot el que fa el vehi­cle inver­sor de War­ren Buf­fet es con­ver­teix en notícia. Berks­hire Hat­haway va com­prar 9,81 mili­ons d'acci­ons de la com­pa­nyia de Cuper­tino valo­ra­des en uns 1.000 mili­ons de dòlars. La notícia va fer que Apple recu­perés una mica de ter­reny a borsa.

L'entrada de Buf­fet a Apple va sor­pren­dre a molts perquè l'inver­sor no és un gran amant de les tec­nològiques. Sobre­tot, després que l'aposta que va fer el 2011 per IBM no li sortís bé. Però, si s'ana­litza amb una mica més de pro­fun­di­tat, el movi­ment res­pon a la lògica inver­sora de Buf­fet. “La filo­so­fia d'inversió de War­ren Buf­fet és la cone­guda com inversió per valor, mit­jançant la qual inver­teix a llarg ter­mini en com­pa­nyies que creu que estan infra­va­lo­ra­des”, explica López-Gálvez. “Té en compte que dar­rere el valor hi ha un negoci sol­vent, amb ven­des recur­rents, una marca potent i una bona direcció”, afe­geix Cárde­nas, que creu que Buf­fet ha vist en Apple “una opor­tu­ni­tat”.

Qui dels dos inver­sors l'ha encer­tada més? Es fa difícil de dir perquè cadas­cun ha tin­gut en compte unes coses. En la decisió d'Icahn han pre­val­gut les expec­ta­ti­ves a curt ter­mini. Els ana­lis­tes augu­ren que els pro­pers mesos con­ti­nu­a­ran carac­te­rit­zats per la vola­ti­li­tat i que el focus prin­ci­pal d'aquesta seguirà essent la Xina. Però, a llarg ter­mini, les pers­pec­ti­ves són mes bones. I és això el que ha tin­gut en compte Buf­fet. “Té molts pro­jec­tes en marxa i mol­tes pos­si­bi­li­tats de créixer”, afirma Cárde­nas. Per a aquest ana­lista, la incursió al mer­cat indi, els bons resul­tats en el ter­reny dels ser­veis (Apple Pay, Itu­nes, etc.) i la forta inversió que està fent la com­pa­nyia en R+D en el sec­tor dels automòbils són sufi­ci­ents motius per ende­vi­nar a l'horitzó la calma que segueix la tem­pesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.