Opinió

El nou canal de Panamà

No és nor­mal que un país petit de 4 mili­ons d'habi­tants i una extensió que no arriba al doble de la de Cata­lu­nya surti a les pri­me­res pagi­nes dels dia­ris i als mit­jans de comu­ni­cació en menys de tres mesos.

No és nor­mal, però Panamà ho ha fet. Pri­mer va ser per l'escàndol dels papers de Panamà sobre soci­e­tats pan­ta­lla fis­cal que van ser notícia el 3 d'abril d'enguany a través dels papers del des­patx Mos­sack-Fon­seca, que han obli­gat a fer mol­tes dimis­si­ons de per­so­nes influ­ents i mili­o­na­ris de tot el món i que han donat peu a actu­a­ci­ons judi­ci­als per les magis­tra­tu­res de molts països

Després i, segon, hi ha hagut l'ober­tura del nou canal de Panamà el diu­menge 26 de juny, al qual hau­rien assis­tit molts més caps d'estat i govern dels que ho van fer com a con­seqüència de la mala imatge deri­vada de l'escàndol abans esmen­tat, dels pro­ble­mes que la decisió del 52% dels britànics de votar a favor del Bre­xit el 23 de juny o les elec­ci­ons gene­rals espa­nyo­les del mateix dia 26 de juny van cau­sar.

El canal de Panamà ha tin­gut una història agi­tada al llarg del seu procés d'ençà que Fer­di­nand de Les­seps el va con­ce­bre el 1880 però que el va tenir d'aban­do­nat el 1899, després d'haver arruïnat molts acci­o­nis­tes que li havien con­fiat els seus estal­vis per l'èxit que havia obtin­gut en el canal de Suez i després de la mort de 25.000 tre­ba­lla­dors com a con­seqüència de tota classe de malal­ties tro­pi­cals i d'acci­dents labo­rals. Els nord-ame­ri­cans, que aca­ba­ven de gua­nyar la guerra de Cuba a Espa­nya, van here­tar el pro­jecte però per dur-lo a terme van haver de crear un govern edicte, gene­rant la inde­pendència de Panamà, que fins lla­vors havia for­mat part de Colòmbia. Per un acord del 1903 Panamà va cedir, als EUA a per­petuïtat, la zona del Canal. Els engi­nyers mili­tars ame­ri­cans coman­dats per George Goet­hals van cul­mi­nar l'obra del Canal, que va obrir el 18 d'agost del 1914 amb el pas del SS. Ancor de 9.700 tones.

Des dels anys 1960 van pro­duir-se molts alda­rulls en la zona per l'acció dels que volien que els ame­ri­cans renun­ci­es­sin als pri­vi­le­gis del Trac­tat del 1903. Es així com al setem­bre del 1977 dos acords Tor­ri­jos-Car­ter (un de neu­tra­li­tat del canal i l'altre de trans­ferència a Panamà pel 1999) van per­me­tre la reti­rada nord-ame­ri­cana amb la injecció econòmica que això va supo­sar per al govern de Panamà.

Però al llarg del segle XX i començaments del XXI el trans­port havia can­viat amb la irrupció de grans vai­xells que no podien tra­ves­sar el vell canal de Panamà. Si l'antic canal per­me­tia el pas de vai­xells amb 4.500 con­te­ni­dors, els actu­als por­ten fins a 12.500 i no diguem ja els vai­xells de cre­uer turístics que tran­si­ten pel Carib. Calia ampliar.

Per això, a començament de segle, l'Auto­ri­tat del Canal de Panamà va deci­dir que calia ampliar-lo i va con­vo­car un con­curs per fer-ho. Al juliol del 2009 la lici­tació va adju­di­car l'obra al Grupo Uni­dos por el Canal, lide­rat per la cons­truc­tora espa­nyola SACYR amb què han estat la pana­me­nya CUSA, la ita­li­ana Impre­gilo i la holan­desa Jan de Nul. L'adju­di­cació es va fer per una oferta de 3.200 mili­ons de dòlars que algu­nes empre­ses nord-ame­ri­ca­nes van con­si­de­rar temerària de tan baixa i que al final va mobi­lit­zar uns 10.000 tre­ba­lla­dors de 40 naci­o­na­li­tats.

Com passa a totes les mega­cons­truc­ci­ons, els cos­tos finals del nou canal, obert al tràfic el pas­sat 26 de juny amb el pas del por­ta­con­te­ni­dors xinès Cosco Ship­ping Panama, han superat el pres­su­post i han arri­bat a prop dels 5.600 mili­ons de dòlars, cosa que ha gene­rat un litigi de grans pro­por­ci­ons per la diferència que haurà de resol­dre el Tri­bu­nal d'Arbi­tratge de Miami –pel fet que l'Auto­ri­tat del Canal només ha accep­tat un sobre­cost de 460 mili­ons.

Obra d'engi­nye­ria clau.

Mal­grat aquesta dis­puta finan­cera, que caldrà resol­dre, el canal ja està en fun­ci­o­na­ment i ja és una de les obres d'engi­nye­ria mun­di­als més impor­tants dels últims temps que ha acon­se­guit superar els pro­ble­mes tècnics que no fa gaire sem­bla­ven inso­lu­bles i que va fer que en un cert moment es pensés, inclús, a sus­pen­dre les obres, la qual cosa hau­ria resul­tat fatal si pen­sem que el nou canal per­metrà pas­sar d'un tràfic de 330 mili­ons de tones/any a 600 mili­ons amb el pas de 12.000 a 16.000 tra­ves­sies l'any a un cost fins a 1 milió de dòlars per vai­xell, la qual cosa repre­senta una con­tri­bució d'un 6% del PIB de Panamà.

Un cop resolt l'arbi­tratge del sobre­cost a Miami, SACYR haurà d'agrair a la Unió Euro­pea haver millo­rat la seva capa­ci­tat per fer grans obres publi­ques apro­fi­tant els finançaments euro­peus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.