Focus

Aplicacions dels drons als sectors tradicionals

Hemav va néixer el 2012 d'un pro­jecte uni­ver­si­tari lide­rat per un grup d'engi­nyers aeronàutics i basat en els drons, una tec­no­lo­gia que en aquell moment era bàsica­ment mili­tar tot i que ja s'intuïa l'enorme poten­cial que tin­dria en el camp civil. L'equip fun­da­dor es va con­cen­trar en el desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic, però ràpida­ment va veure que l'opor­tu­ni­tat eren les apli­ca­ci­ons. Gràcies al pro­grama d'acce­le­ració Empenta d'Esa­de­cre­a­po­lis, Hemav va passa a defi­nir-se com una empresa de pro­gra­mari i dades mas­si­ves i no de hardware. Con­següent­ment, l'equip va créixer amb pro­fes­si­o­nals d'altres dis­ci­pli­nes.

De moment han detec­tat tres mer­cats interes­sants: l'agri­cul­tura, en què ofe­rei­xen infor­mació al pro­duc­tor perquè pugui pren­dre deci­si­ons que facin més ren­di­ble i efi­ci­ent el tre­ball i la inversió; el sec­tor energètic, en què faci­li­ten les ins­pec­ci­ons de les xar­xes de dis­tri­bució elèctrica o de reno­va­bles; i la geomàtica, en què agi­li­ten la presa i trac­ta­ment de la infor­mació geogràfica. En tots aquests camps l'ús de drons perquè cap­tin infor­mació del ter­reny es jus­ti­fica per l'òptima relació entre qua­li­tat de les dades i el preu d'acon­se­guir-les. A més, és una tec­no­lo­gia molt fle­xi­ble.

Àlex Gomar, codi­rec­tor gene­ral d'Hemav, explica que la com­pa­nyia pren valor en trans­for­mar les dades en brut que pro­por­ci­ona el dron en infor­mació útil. Per això, dedi­quen molts recur­sos al desen­vo­lu­pa­ment de pro­gra­mari propi amb el qual pro­ces­sen la infor­mació.

Hemav diu que és líder abso­lut a la península i la pri­mera com­pa­nyia no anglo­sa­xona a Europa. La pre­visió d'expansió és molt ambi­ci­osa. De fet, és un camp en desen­vo­lu­pa­ment amb uns aug­ments anu­als del 60% al 80%. El crei­xe­ment d'Hemav és supe­rior, del 350%. La pre­visió de ven­des per aquest any és d'1,8 mili­ons d'euros i té 45 tre­ba­lla­dors.

El 2014 van fer una roda de finançament col·lec­tiu d'inversió d'un 20% del negoci i van acon­se­guir 450.000 euros en només cinc dies. A final de juny del 2014 van asso­lir l'equi­li­bri als comp­tes al llin­dar de ren­di­bi­li­tat i ja cer­quen recur­sos econòmics per fer front als objec­tius futurs.

L'empresa va néixer en un garatge de Molins de Rei i avui té seu a l'edi­fici RDIT del Parc de l'UPC a Cas­tell­de­fels, i pre­veu créixer en espai, sense can­viar de domi­cili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Aplicacions dels drons als sectors tradicionals

Publicat a