Borsa

Sis mesos de nervis...

Els dubtes sobre l'economia xinesa, el preu del petroli i el referèndum del ‘Brexit' marquen un semestre de molta volatilitat.

Els principals índexs internacionals van marcar mínims al febrer. A partir de llavors, la borsa dels EUA i les dels països europeus van prendre camins diferenciats

Sem­bla un tòpic par­lar d'un semes­tre mogut a les bor­ses. Però aquest dar­rer ho ha estat sense cap mena de dubte. El final de l'any 2015 dei­xava mol­tes incògni­tes ober­tes en el ter­reny macro­e­conòmic i aques­tes no es van resol­dre en els pri­mers com­pas­sos del nou any. I ja és ben sabut que als mer­cats no els agrada la incer­tesa. Hi res­po­nen amb vola­ti­li­tat i, habi­tu­al­ment, es veuen arros­se­gats a la baixa.

Si bé just a la mei­tat es va pro­duir una recu­pe­ració, ben aviat es van plan­te­jar altres incògni­tes que van donar noves ales a la vola­ti­li­tat i a les ven­des. Aquest cop, però, el focus estava més posat a Europa. El referèndum sobre la per­manència del Regne Unit a la UE sor­tia a l'horitzó i posava ner­vi­o­sos els inver­sors. I, com s'ha vist en les dar­re­res set­ma­nes, els que més por tenien no ana­ven des­en­ca­mi­nats. La con­fir­mació que els britànics volen sor­tir de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees ha donat l'esto­cada final als mer­cats. Si més no, a aquest cos­tat de l'Atlàntic.

Els ana­lis­tes coin­ci­dei­xen en asse­nya­lar l'ele­vada vola­ti­li­tat com l'aspecte més des­ta­cat del com­por­ta­ment dels mer­cats finan­cers al llarg del pri­mer semes­tre de 2016 i veuen en les múlti­ples incer­te­ses la causa d'això. “Estàvem –i encara estem– davant un esce­nari d'una gran inde­fi­nició”, afirma Albert Grau, d'Argenta Patri­mo­nios. “Quan pit­jor es com­por­ten els mer­cats és quan hi ha incer­te­ses”, insis­teix Susana Fel­peto, d'Alt Capi­tal.

Mínims al febrer.

Aquesta incer­tesa ha tin­gut dos moments àlgids. La pri­mera part del semes­tre va estar mar­cada per les incògni­tes envers la soli­desa de l'eco­no­mia xinesa i l'afec­tació que una rebaixa de les expec­ta­ti­ves d'aquesta podia tenir sobre el crei­xe­ment mun­dial, així com pel preu del petroli. Durant set­ma­nes, no hi havia dia que els inver­sors no esti­gues­sin pen­dents de l'evo­lució de la cotit­zació del cru, anti­ci­pant els efec­tes nocius que podia tenir en l'eco­no­mia si con­ti­nu­ava deva­lu­ant-se.

Els dub­tes no van dei­xar de créixer fins a mit­jans de febrer, quan els prin­ci­pals índexs bor­sa­ris van mar­car mínims. A par­tir de lla­vors, el petroli va començar un camí de recu­pe­ració pau­sada i, amb ell, les bor­ses. “L'evo­lució del preu del petroli ha mar­cat el com­por­ta­ment dels mer­cats per a bé i per a mal: nega­ti­va­ment quan les expec­ta­ti­ves eren incer­tes i actu­ant com a cata­lit­za­dor quan els dub­tes es van esvair”, resu­meix l'ana­lista de Gaesco Paula Haus­mann.

A par­tir d'aquest moment, el camí de les bor­ses ame­ri­ca­nes i les euro­pees podem dir que se sepa­ren. El pro­fes­sor d'Esade Pedro Aznar fa incidència en el com­por­ta­ment dife­ren­cial als dos cos­tats de l'Atlàntic. Segons ell, els inver­sors han con­ti­nuat molt atents a les dades macro­e­conòmiques i les refe­ri­des als EUA dibui­xa­ven unes pers­pec­ti­ves més bones. “Els mer­cats anti­ci­pen que l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana s'ha anat nor­ma­lit­zant i també ho farà la política monetària, ja que s'espera que la Reserva Fede­ral apugi els tipus d'interès”, declara.

En canvi, Europa ha con­ti­nuat donant senyals d'una recu­pe­ració molt lenta i con­tin­guda. A això s'ha sumat la incer­tesa que ha gene­rat en els dar­rers mesos el referèndum sobre el Bre­xit. Durant set­ma­nes els mer­cats euro­peus s'han mogut molt pla­ners en espera del resul­tat d'aquest i, tot i que en algun moment s'havien produït bai­xa­des davant enques­tes que apun­ta­ven la decisió dels britànics de sor­tir de la UE, el resul­tat final ha aga­fat els inver­sors -com a gai­rebé tot­hom, la veri­tat- per sor­presa.

Els mer­cats van caure en picat davant el pro­nun­ci­a­ment dels britànics a favor del Bre­xit en uns dies negres per als índexs euro­peus, espe­ci­al­ment per al sec­tor ban­cari i per als valors amb una forta expo­sició al Regne Unit. Després del pri­mer impacte i a pesar que sem­bla que hi va haver una sobre­re­acció, les reper­cus­si­ons polítiques no han aju­dat a cal­mar els ner­vis i fan pre­veure un segon semes­tre mogut. Falta saber si, en espera d'això, els inver­sors se'n poden anar de vacan­ces amb una certa tran­quil·litat o si la vola­ti­li­tat no donarà treva durant l'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.