Borsa

i les moltes incògnites encara estan sense resoldre

S'espera que la incertesa i la volatilitat no desapareguin amb l'inici del curs

“Mogut, volàtil i amb una for­qui­lla àmplia de movi­ments”. El direc­tor de Renta 4 a Bar­ce­lona, Xavier Tei­xidó, és clar quan se li pre­gunta com pre­veu que sigui el segon semes­tre de 2016. Un pano­rama, per tant, que no dife­reix molt del què ha estat la pri­mera mei­tat de l'any. I l'expli­cació a aquest com­por­ta­ment rau en la mateixa clau: l'alt grau d'incer­tesa.

En la mateixa línia, Pedro Aznar, pro­fes­sor d'Esade, avança uns mesos en què el mer­cat seguirà una “tendència late­ral”. El que facin els inver­sors, diu, dependrà molt de les notícies que es vagin conei­xent dia a dia.

Que­den mol­tes incògni­tes sense resol­dre que es tor­na­ran a posar sobre la taula amb l'inici del nou curs. Entre les qüesti­ons de les quals esta­ran pen­dents els mer­cats, hi ha, sense dubte, com evo­lu­ci­ona la nego­ci­ació entre el Regne Unit i la UE després del referèndum sobre el Bre­xit.

Els ana­lis­tes coin­ci­dei­xen que els mer­cats des­comp­ten uns mesos de rela­tiva tran­quil·litat fins que es comen­cin a pren­dre deci­si­ons. Una de les pri­me­res serà qui suc­ce­eix David Came­ron al cap­da­vant del seu par­tit i qui serà el nou pri­mer minis­tre del Regne Unit. I, més enda­vant, si el aquest nou man­da­tari demana for­mal­ment la sor­tida de la UE i de quina manera ho fa, així com quina posició pre­nen els líders de la resta de països euro­peus.

Abans d'això, segons Paula Haus­mann, ana­lista de Gaesco, les nove­tats en les con­ver­ses per for­mar govern a l'estat espa­nyol poden influir en l'evo­lució de la borsa domèstica. Haus­mann afirma que els mer­cats des­comp­ten un acord per for­mar un exe­cu­tiu esta­ble. Per tant, diu, si aquest no s'acaba con­fir­mant, les bor­ses podrien res­pon­dre amb cai­gu­des.

Amb tot, els ana­lis­tes recor­den que, més enllà de la política, els inver­sors pre­nen deci­si­ons moguts sobre­tot per les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment econòmic. De manera que seran les dades que aju­din a apun­tar cap on va l'eco­no­mia mun­dial les que més influ­ei­xin sobre el com­por­ta­ment dels mer­cats. I, en segon terme, els inver­sors esta­ran pen­dents dels resul­tats empre­sa­ri­als, que també aju­da­ran a escla­rir si la recu­pe­ració econòmica és sòlida o no i seran fona­men­tals a l'hora de diri­gir el com­por­ta­ment dels mer­cats.

Davant d'aquest pano­rama, els ana­lis­tes reco­ma­nen, sobre­tot, prudència. “Apos­tem per bai­xar un esglaó el risc”, comenta Susana Fel­peto, d'Atl Capi­tal, que reco­mana inver­tir en una car­tera diver­si­fi­cada per diluir aquest risc, a més de tenir en compte quin nivell pot assu­mir cadascú i fixar-se preus d'entrada i de sor­tida.

Per zones geogràfiques, des d'Argenta Patri­mo­nios, Albert Grau es mos­tra par­ti­dari d'inver­tir en mer­cats i valors euro­peus, exclo­ent pot­ser el Regne Unit per la incer­tesa del Bre­xit, i en països emer­gents com Índia o Sin­ga­pur, que estan donant mos­tres de soli­desa en el crei­xe­ment, així com de reser­var una petita part de la car­tera a la renda vari­a­ble nord-ame­ri­cana.

Tei­xidó i Haus­mann coin­ci­dei­xen a par­lar d'opor­tu­ni­tats interes­sants en alguns valors de renda vari­a­ble després de mesos de bai­xa­des en els mer­cats. “Ens tro­bem amb preus molt atrac­tius per fona­men­tals i, per tant, amb opor­tu­ni­tats bones d'inversió en renda vari­a­ble”, explica l'ana­lista de Gaesco.

El sector bancari no aixeca el cap

El bancari ha estat un dels sectors més castigats durant el primer semestre de 2016. A Europa encara hi ha dubtes sobre la solidesa de la recuperació i la solvència d'algunes entitats financeres. I, en general, la política de tipus d'interès baixos els posa en qüestió la rendibilitat del negoci. Amb vistes al segon semestre, sembla que aquest panorama no canviarà. Als EUA sí que s'espera una pujada de tipus, però no a Europa. A més, al vell continent tindran la dificultat afegida de la incertesa que poden provocar les negociacions sobre el Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.