Societat

Itàlia

Terratrèmol

La Fiscalia de Rieti investiga si s'havien seguit les mesures antisísmiques

Giuseppe Saieva ordena indagacions sobre els edificis que s'han ensorrat i que havien estat reestructurats feia poc

Itàlia va establir noves normes de prevenció per a les construccions després del terratrèmol del 2009

La Fis­ca­lia de la província de Rieti, a la regió del Laci, una de les zones més afec­ta­des pel ter­ratrèmol de que ha devas­tat diver­ses pobla­ci­ons del cen­tre d'Itàlia, ha obert una inves­ti­gació sobre les tas­ques de pre­venció als edi­fi­cis que s'han ensor­rat després del sisme.

Segons ha infor­mat la tele­visió pública ita­li­ana RAI, el fis­cal en cap, Giu­seppe Saieva, coor­dina les inves­ti­ga­ci­ons al vol­tant de la hipòtesi d'un delicte de “des­as­tre dolós” que impli­ca­ria l'omissió de les per­ti­nents mesu­res de segu­re­tat antisísmi­ques.

Saieva ha dis­po­sat l'ordre d'inda­gar sobre tots aquells edi­fi­cis que s'han ensor­rat i que havien estat rees­truc­tu­rats fa poc, com l'escola d'Ama­trice o el cam­pa­nar de la ciu­tat d'Accu­moli.

En paral·lel, s'estan suc­ceint les crítiques dels experts que indi­quen que a Itàlia podria fer-se molt més per pro­te­gir la infra­es­truc­tura dels seus edi­fi­cis de l'impacte dels sis­mes.

Manca de “cul­tura de la pre­venció”

El Pre­si­dent del Con­sell Naci­o­nal de Geòlegs, Fran­cesco Peduto, ha asse­nya­lat en una nota de premsa que “fa anys” que denun­cien que el país està “lluny d'una cul­tura de la pre­venció”.

“Cal­dria una nor­ma­tiva més cohe­rent amb la situ­ació del ter­ri­tori italià”, ha decla­rat. “Pro­po­sem que clas­si­fi­qui des del punt de vista sísmic els edi­fi­cis. A més, és fona­men­tal un pla del Govern per asse­gu­rar tots els edi­fi­cis públics”, ha afe­git.

D'altra banda, Peduto ha asse­nya­lat la neces­si­tat de crear una “consciència cívica” en l'àmbit de la pre­venció sísmica a través de l'edu­cació a les esco­les per “fer més cons­ci­ent la població dels ris­cos”.

Fabio Tor­to­rici, que encapçala diver­sos estu­dis de l'Ins­ti­tut Geològic Italià, ha expli­cat que “a Itàlia es pot pre­veure un ter­ratrèmol de 6,3 de mag­ni­tud cada 15 anys de mit­jana”.

“Aquesta dada hau­ria de fomen­tar un aug­ment de la cul­tura de pre­venció sísmica i pro­tecció civil”, ha afir­mat.

El ter­ratrèmol d'aquest dime­cres tenia una mag­ni­tud de 6,2 i va arri­bar als 10 quilòmetres de pro­fun­di­tat en la superfície ter­res­tre mul­ti­pli­cant la seva força des­truc­tiva, segons apunta l'Ins­ti­tut Geològic Esta­tu­ni­denc.

El 2009 un altre ter­ratrèmol va devas­tar la històrica ciu­tat d'Aquila, va aca­bar amb la vida de 300 per­so­nes i va dei­xar-ne 55.000 més sense llar.

Un any abans, experts de Pro­tecció Civil van rea­lit­zar un estudi que va reve­lar que tan sols el 14% dels edi­fi­cis en la franja més vul­ne­ra­ble del país esta­ven con­di­ci­o­nats segons la nor­ma­tiva de segu­re­tat sísmica.

Després de la tragèdia del 2009, es van esta­blir noves nor­mes antisísmi­ques per a les noves cons­truc­ci­ons, que des d'ales­ho­res han d'implan­tar-se.

Els edi­fi­cis antics –que són la majo­ria a Itàlia– han que­dat exclo­sos d'aques­tes noves mesu­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.