Economia

Catalunya, líder en sol·licituds de patents

Empreses, universitats i hospitals superen de molt les de Madrid

També van al davant de Noruega i Luxemburg

Al davant de Noruega i Luxemburg. Les empreses i investigadors d'universitats i hospitals catalans lideren la sol·licitud de patents a l'Estat espanyol, a molta distància de les de Madrid. Però també superen altres països europeus, com ara la República Txeca, Portugal, Eslovènia, Hongria o Grècia, segons les dades que l'Oficina Europea de Patents va presentar ahir a Brussel·les. L'any passat, a Catalunya es van fer 515 sol·licituds de patents, que van representar el 33,8% de les 1.525 registrades al conjunt de l'Estat, mentre que les patents madrilenyes tan sols van arribar a 360, un 23,6% del total. Només a la ciutat de Barcelona, ja es van registrar 278 sol·licituds; a Sant Cugat del Vallès, 24, i a Castelldefels, 12.

Rànquing de firmes

Laboratoris del Doctor Esteve lidera el rànquing, amb 23 sol·licituds el 2015, seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona i Almirall, que en van fer 18 i 17, respectivament.

“A Catalunya hi ha un teixit innovador” que “no existeix” a la resta d'Espanya, sobretot al sector farmacèutic, que està “bàsicament concentrat” al país i és “el primer” en nombre de patents registrades a l'Estat, reconeix Alberto Casado, vicepresident de l'Oficina Europea de Patents.

Hi destaquen, per exemple, les farmacèutiques Galenicum, Lesvi, Interquim i Grífols. També les universitats de Barcelona, Politècnica de Catalunya) i Pompeu Fabra, i les fundacions Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge i hospital universitari Vall d'Hebron.

Pel que fa a l'evolució, el nombre de sol·licituds de patents a Catalunya es va incrementar un 5,7% l'any passat, respecte a les 487 registrades el 2014. Aquest creixement en l'àmbit català multiplica per 19 la mitjana de la UE, on només han avançat un 0,3%. També en el conjunt de l'Estat, l'augment l'any passat va ser molt superior, del 3,8%. Per territoris, a Catalunya, que lidera el rànquing espanyol, la segueix Madrid, amb 155 sol·licituds menys, i el País Basc ocupa la tercera posició, amb 199 sol·licituds, un 13% del total. Quant a la resta de comunitats autònomes, són a anys llum del podi: per exemple, al País Valencià se'n van registrar 97, a Andalusia 96, a Navarra 50, a Galícia 46, a Aragó 38 i a Castella i Lleó 29. “Tenim encara poca innovació”, perquè amb l'excepció de Catalunya, Madrid i el País Basc, l'Estat espanyol té una “tradició més comercial que innovadora”, explica Casado.

LA XIFRA

24
sol·licituds de patents
es van fer des de la demarcació de Girona, que va superar Astúries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.