Ni l'avidesa d'oportunitats salva els bancs
Els inversors desconfien de la solidesa i el negoci futur del sector financer. Però alguns intenten aprofitar les baixades per comprar accions a bon preu.
Els tests d'estrès no han convençut a tothom. Queden dubtes al voltant de la solidesa dels balanços d'algunes entitats, dubtes que acaben estenent-se a la resta del sector
Es fa difícil qualificar el present any d'annus horribilis per a la banca europea, sobretot tenint en compte d'on venim. Però el que és clar és que no està sent un bon exercici, almenys pel que fa al seu comportament a la borsa.
Si al primer trimestre van ser protagonistes -amb permís de les petrolieres- per la volatilitat i la tendència baixista, els inicis del segon no han estat gaire millors. El resultat del referèndum del Brexit al Regne Unit els va convertir en diana de les vendes i els dubtes al voltant de la seva solidesa, no resolts amb la publicació dels tests d'estrès, continuen fent desconfiar els inversors.
Tot plegat, en una espiral negativa que ha deixat alguns valors del sector financer a molt bon preu. Aquesta circumstància ha estat aprofitada en les darreres setmanes per alguns inversors, que no s'han pogut resistir a les rebaixes i han pres posicions.
Aquests moviments han fet aparèixer de nou els números verds en valors bancaris. Malgrat tot, no han estat suficients per compensar les caigudes prèvies. I, si es fa balanç del comportament de la gran majoria dels bancs europeus en els darrers tres mesos, el resultat és clarament negatiu.
Raons de fons.
Més enllà d'això, altres ombres de dubte planen sobre el negoci bancari. En aquest sentit, l'analista Albert Grau, d'Argenta Capital, posa en relleu com els canvis demogràfics i socials poden ser un llast amb vista al futur. Es refereix, per exemple, a la pèrdua de poder adquisitiu dels joves. Això, diu, fa difícil pensar que puguin seguir el mateix patró de generacions anteriors pel que fa a la seva relació amb els bancs. Tenen menys capacitat d'estalvi i també de contractar productes financers. A més, segons Grau, captar l'interès d'aquest públic requeriria una adaptació de les entitats financeres als seus gustos i necessitats, que són clarament diferents dels que tenien els seus pares.
No només hi ha incertesa envers el model de negoci dels bancs. També existeixen dubtes al voltant de la solidesa del sector financer europeu. “Haurien d'acabar de treure de l'armari morts que encara no han tret”, apunta l'analista d'Argenta, en una insinuació compartida per molts altres.
En efecte, hi ha entitats europees que no han fet tota la feina que s'esperava pel que fa al sanejament dels balanços. Almenys així ho interpreten molts analistes i inversors. Durant el primer semestre, hi va haver un banc que es va convertir en el focus de totes les mirades: Deutsche Bank. Els dubtes al voltant de la solvència de l'entitat alemanya es van contagiar al sector en algunes jornades borsàries de mal record per al sector.
I els test d'estrès als bancs europeus que es van publicar enmig de l'agost no van allunyar aquests dubtes. Els resultats semblaven bons, però no han convençut a tothom. “Queden dubtes al voltant d'algun banc, que s'estenen a tot el sector”, interpreta el director de Renta 4 a Catalunya, Xavier Teixidó.
Malgrat tot, Teixidó creu que el sector està clarament “sobrevenut” i l'inversor té oportunitats davant uns preus tan baixos. Aquest expert veu interessant prendre posicions especialment a CaixaBank, BBVA i Santander. Per contra, Grau es mostra partidari de fugir dels valors bancaris. Segons diu, en els propers mesos hi pot haver algun rebot puntual, però creu que el sector està abocat a la volatilitat i que els dubtes no es dissiparan a curt termini.