Focus

Competitivitat

Pel camí de ser referent internacional mundial

Albert Gallart, president del Health Tech Cluster, i Thomas J. Sommer, president del Massachusetts Medical Devide Industry Council (MassMEDIC), el clúster de dispositius mèdics més gran dels Estats Units i del món, van signar un conveni de col·laboració a finals de l'octubre passat, en el marc de les II Jornades d'Immersió Estratègica celebrades a Terrassa. El conveni té com a objectiu impulsar la col·laboració en les àrees clau de les tecnologies de la salut i l'intercanvi d'informació sobre el sector, a més de deixar la porta oberta a futurs acords i projectes d'investigació.

Aquest és només un dels molts exemples de les iniciatives que sorgeixen des dels clústers catalans. “Fa 23 anys que van començar amb el propòsit de situar el nostre model de clúster entre els millors del món. Per tant, no és casual que el nostre model sigui referència”, assegura Joan Martí, director del Cluster Development Division d'Acció. Catalunya té un total de 30 clústers repartits per la seva geografia. “El nostre objectiu de futur és ser considerats com a World Class Clusters, els clústers de referència internacional mundial. En aquest sentit, el conveni signat amb MassMEDIC està en aquesta línia”, afirma.

Els clústers catalans tenen una activitat internacional frenètica. Alguns exemples són els acords de col·laboració d'enguany entre el clúster ferroviari Railgrup i el seus homònims al Quebec, Portugal i Dinamarca; l'acord entre el clúster del packaging i la Korea Packaging Association l'agost passat; la constitució, a l'octubre, de la Cosmetic Clusters International Network (CCIN), formada per 16 associacions clúster mundials, entre les quals el Beauty Cluster Barcelona; o l'acord de col·laboració, l'abril passat, entre el clúster de l'automoció (CIAC) i la Cambra Internacional de Comerç Xinesa de Wuhan (CCPIT).

Acció de govern.

“Part de la nostra feina –explica Martí– és organitzar viatges de prospecció internacional per establir col·laboracions i aliances.” Algunes de les sortides dels darrers mesos han portat el clúster de béns d'equip (Cequip) o el de l'aigua (CWP) a l'Iran o el clúster de la domòtica (Domotys) a Corea del Sud.

Catalunya va ser un dels territoris pioners a dissenyar i implementar els clústers per impulsar la competitivitat de les empreses. Barcelona i la seva àrea metropolitana n'allotgen la majoria, però “el territori d'acció dels clústers és Catalunya”, puntualitza Martí, que remarca que tot i que els tecnològics són els de més anomenada, “en tenim en els sectors de la carn porcina, domòtica, educació, gurmet, il·luminació, salut mental, moda o vins i caves”. Per Martí, també és important “atreure inversió i poder oferir aquí una cadena de valor atractiva”, i destaca el valor que “dues de les entitats internacionals de més prestigi en el món dels clústers hagin establert seu a Barcelona: el TCI Network i l'European Foundation for Clusters Excellence.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.