Eduard Vilà
Director de l’agència tributària de catalunya
“La informació que no cedeix l'Estat ens permetria combatre millor el frau”
Si sabem el ‘tax gap' podem arribar a orientar les actuacions en la lluita contra el frau
Si assolim més compliment voluntari, hi ha més recursos contra el frau
Les CCAA haurien de tenir competències sobre IVA i Societats
Fem servir models predictius que ens informen sobre quin és el model de frau més habitual
L'Agència Tributària de Catalunya té com a repte desplegar el Pla de Prevenció i Reducció del Frau Fiscal.
Per què és important calcular el tax gap?
Per saber quina és la diferència entre el que s'hauria de recaptar i el que es recapta. D'aquesta manera, podem arribar a orientar les actuacions de l'ATC en la lluita contra el frau fiscal i en la utilització dels seus recursos. Si el resultat és més gran o més petit, dedicarem els esforços a facilitar el compliment voluntari de les obligacions tributàries o a intensificar el control del frau.
A l'AEAT se li critica que no s'ha dotat de prou recursos. L'agència catalana ho té en compte per no caure en els mateixos errors?
Si facilitem al contribuent el compliment de les seves obligacions, probablement acabarà complint. Ara bé, quan parlem de frau, cal diferenciar entre qui, per error o manca de coneixement, no compleix correctament amb les seves obligacions tributàries -que s'ha d'acabar regularitzant mitjançant una liquidació- i aquell que ho fa de forma conscient. Una de les maneres de prevenir el frau és fomentar que la gent prengui consciència de les seves obligacions tributàries. Després, caldrà intensificar el control, la detecció i la regularització del frau. Si aconseguim un major compliment voluntari, el que haurem de controlar serà menor i podrem dedicar els recursos a assolir més eficiència. A l'ATC estem treballant en la detecció de possibles conductes fraudulentes i fem servir models predictius que ens aporten informació sobre quin és el model de frau més habitual i ens ajuden a identificar en quins sectors n'hi ha més.
En la lluita contra el frau, fins a quin punt seria crucial que l'agència catalana tingués competències sobre IRPF, Societats, IVA, a banda de les que ja té?
Una de les coses importants per eradicar el frau fiscal és la informació, i un dels problemes que l'Agència Tributària de Catalunya pateix és que en molts casos no pot disposar de la informació que pot arribar a tenir l'agència estatal, si bé és cert que hi ha una relació d'intercanvi d'informació. Però no és tota la informació que ens caldria. La relació és bona en el tracte personal, però pel que fa a la informació, n'hi ha que no cedeix l'AEAT que a les comunitats autònomes ens podria anar molt bé. Per combatre el frau que es genera en el comerç electrònic, per exemple. Està clar que cada CCAA hauria de tenir competències sobre IVA i altres impostos com Societats. O, almenys, que poguéssim disposar de tota la informació. Tenim les limitacions legislatives que tenim. Així com l'agència estatal té tota la informació sobre els bancs, l'Agència Tributària de Catalunya té un seguit de limitacions normatives que no li permeten obtenir totes les dades bancàries. Una de les coses que s'estan plantejant és incrementar les obligacions de subministrament d'informació.
Hi ha sectors que presenten un risc especial, com l'immobiliari, el joc o el turístic. Ara mateix, quin seria el més problemàtic?
Des de l'agència ja hem començat a treballar, i amb molt bons resultats, en el sector immobiliari en relació amb els arrendaments urbans. Fins fa tres o quatre anys, molt poca gent era conscient que els lloguers tributen per l'Impost sobre Transmissions Patrimonials. En aquest sentit, l'ATC va iniciar una campanya d'informació, gràcies a la qual el nombre d'autoliquidacions, és a dir, el compliment voluntari, va créixer un 140% l'any 2015. En l'àmbit del joc, també s'ha posat en marxa una campanya que ha aixecat actes d'inspecció per un import de dos milions d'euros. Finalment, pel que fa a l'impost sobre les estades en establiments turístics, s'han fet creuaments de dades per detectar no declarants i fer els requeriments corresponents.
Pel que fa a conscienciació, quines polítiques heu desenvolupat?
El passat mes d'octubre vam posar en marxa el simulador de valoració de béns immobles, un aplicatiu que informa del valor que han de fer constar els contribuents, quan declaren per l'impost sobre transmissions patrimonials com per l'impost sobre successions i donacions.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.