cultura

Fils conductors

Neus Ballús prepara en col·laboració amb el màster el documental de creació ‘Sis dies corrents', protagonitzat per tres lampistes

“Els documentals et deixen entrar a la vida dels altres, en universos que no coneixes de res, i et permeten entendre'ls”, diu Neus Ballús, que va triomfar en els premis Gaudí del 2014 amb La plaga. “És com si ampliessis les teves vides, com si hagués estat pagesa, lluitadora... –diu, en referència a aquest documental–. M'identifico d'una manera tan forta amb els personatges que en certa manera sóc ells.”

En paral·lel al seu primer llargmetratge de ficció, que rodarà al Senegal i que està més avançat, Neus Ballús prepara un documental en col·laboració amb el màster de documental de creació, Sis dies corrents. “Tenia una idea vaga d'una història ambientada al món dels lampistes, que parés atenció a la relació tan fugaç que s'estableix quan un estrany entra a casa teva, a la teva intimitat. Un lampista intel·ligent i observador pot saber molt de nosaltres. M'interessava saber quina percepció tenen des d'aquest punt de vista.”

Càsting de lampistes

Ella coneix bé el tema, perquè el company de la seva mare és lampista. “És un tema que ha estat a les converses familiars des que tenia dotze anys. He parlat amb ell, l'he seguit a la seva feina...” Amb alumnes del màster ha fet un treball de camp i han escollit els tres lampistes que faran de fils conductors de la pel·lícula: Pep, Valero i Mohammed. Sis dies corrents mostrarà “sis dies de la setmana en la vida d'aquests homes, cada capítol s'ambientarà en una casa amb un conflicte diferent”. “No m'interessa la feina en si mateixa –puntualitza Neus Ballús–, és una excusa per parlar de la relació entre estranys, que serà real. Triarem les cases i direm als lampistes on han d'anar, els provocarem la situació.” Durant el primer trimestre del 2017 rodaran algunes seqüències de prova.

Els alumnes del màster s'han implicat molt en el càsting per triar els lampistes, que ha estat molt complex: es va fer una crida oberta, i es va fer una selecció a l'Escola Gremial d'Instal·ladors de Barcelona. En total, es va triar entre 200 lampistes.

Nou alumnes del màster participen en Sis dies corrents: tres catalans, dos de la resta de l'Estat, tres llatinoamericans i un alemany. En el màster han fet dues sessions amb coaching d'actors per “utilitzar aquestes tècniques en la direcció de no-actors en documentals”. Neus Ballús considera “un luxe” treballar en grup. “El procés de creació és força solitari; compartir-lo en un procés més participatiu és molt enriquidor, fa créixer els projectes.” Ella mateixa va treballar com a alumna en el muntatge de La leyenda del tiempo, d'Isaki Lacuesta. Destaca que el màster també “permet crear una xarxa de relacions” amb gent amb qui després ha treballat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.