Borsa

Aprenent a gestionar les sorpreses

Un darrer mes optimista ajuda a maquillar el comportament de les borses en un any que va començar amb mal peu i que ha inclòs esdeveniments i incerteses en el terreny polític.

El balanç d'aquest exercici és relativament bo. Veient el que ha passat al llarg de l'any, podem estar prou contents de com ha acabat
Han fet més mal les expectatives que les notícies confirmades

L'Ibex-35, l'índex de referència de la borsa espa­nyola, va tan­car la sessió del pas­sat 30 de desem­bre en els 9.352 punts, és a dir, per sota del nivell a què havia inau­gu­rat l'any. Entre gener i desem­bre, la bai­xada va ser del 2%. A par­tir d'aques­tes dades, que són objec­ti­ves, es poden fer -i, de fet, així ha estat- dife­rents inter­pre­ta­ci­ons. El got està mig ple o mig buit?Alguns posen de relleu que el selec­tiu espa­nyol va ser incapaç de recu­pe­rar al llarg de l'any el nivell amb que havia tan­cat l'ante­rior. Altres remar­quen que el segon semes­tre ha estat molt més posi­tiu que el pri­mer i que, després del com­por­ta­ment dels pri­mers mesos, i amb les incer­te­ses a les què han fet front els inver­sors, una bai­xada del 2% no és una mala nota.

D'aquesta opinió és Albert Grau, d'Argenta Patri­mo­nios: “El balanç és rela­ti­va­ment bo. Veient el que ha pas­sat, podem estar prou con­tents.”

Amb “el que ha pas­sat”, Grau es refe­reix a uns ini­cis d'any difícils pels dub­tes sobre la soli­desa de l'eco­no­mia xinesa i, sobre­tot, per la debi­li­tat del preu del petroli, que, després de gai­rebé dos anys a la baixa, va mar­car mínims al febrer, cas­ti­gant les eco­no­mies de molts països emer­gents, entre els quals es troba el gruix dels pro­duc­tors. En algun cas, fins i tot va aparèixer l'amenaça d'una fallida, cosa que va espan­tar els inver­sors, fent bai­xar les bor­ses mun­di­als. La decisió d'alguns fons sobi­rans d'estats pro­duc­tors de cru de des­fer posi­ci­ons en renda vari­a­ble per fer caixa, va accen­tuar les cai­gu­des. Així, al mes de febrer, l'Ibex-35 per­dia al vol­tant d'un 15%.

Però es refe­reix també a dues notícies de caire polític que van impac­tar sobre els mer­cats pel seu desen­llaç ines­pe­rat. Es tracta del referèndum sobre el Bre­xit al Regne Unit i les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als als EUA. En tots dos casos, les enques­tes van fallar i es van aca­bar impo­sant les opci­ons que havien des­per­tat més recels entre ana­lis­tes i inver­sors. Els mer­cats van rebre la victòria dels par­ti­da­ris que el Regne Unit no con­tinués a la Unió Euro­pea amb cai­gu­des històriques,a les quals van suc­ceir set­ma­nes amb una tònica nega­tiva. Sor­pre­nent­ment, la situ­ació ha fet la volta. De fet, la borsa de Lon­dres és una de les que han tan­cat 2016 amb un millor balanç a tot Europa. El Foot­sie 100 ha regis­trat un incre­ment supe­rior al 14%.

Una cosa simi­lar -fins i tot, més exa­ge­rada- va pas­sar en el cas de la victòria de Trump a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als nord-ame­ri­ca­nes. Les enques­tes havien donat com a ven­ce­dora la seva con­trin­cant demòcrata, Hillary Clin­ton, però es va demos­trar que havien errat. El dal­ta­baix elec­to­ral va pro­vo­car for­tes cai­gu­des en els mer­cats de futurs i en les bor­ses asiàtiques, men­tre tot­hom espe­rava expec­tant l'ober­tura de la borsa de Nova York, a la qual es pre­su­mia el mateix com­por­ta­ment o encara pit­jor. Res més lluny del que va aca­bar pas­sant. Els inver­sors es van refer de la sor­presa ini­cial i van començar a veure el cos­tat posi­tiu de Donald Trump. S'ha de dir també que el seu pri­mer dis­curs, mode­rat, hi va aju­dar.

Com s'explica aquest gir dels esde­ve­ni­ments? Per què allò que els inver­sos havien arri­bat a témer tant ha que­dat neu­tra­lit­zat? L'ana­lista d'Alt Capi­tal Susana Fel­peto creu que "els mer­cats són més sen­si­bles a les expec­ta­ti­ves que a les notícies". I aquests dos casos en serien bons exem­ples. Per la seva banda, Toni Cárde­nas, de Caixa d'Engi­nyers, con­si­dera que els inver­sors han vol­gut mirar el cantó posi­tiu d'amb­dues notícies, però adver­teix que no han des­a­pa­re­gut els perills que repre­sen­ten. En el cas del Bre­xit, diu Cárde­nas, les empre­ses britàniques s'han vist bene­fi­ci­a­des, en el curt ter­mini, per una deva­lu­ació de la lliura ester­lina, que les ha fet més com­pe­ti­ti­ves a escala inter­na­ci­o­nal, cosa que ha aju­dat a les expor­ta­ci­ons. A l'altre cos­tat de l'Atlàntic, la por ini­cial a Trump ha donat pas a una millora de les expec­ta­ti­ves per a mol­tes empre­ses per les pro­me­ses de rebaixa fis­cal i estímul a l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana.

L'ana­lista de Self Bank Fer­nando López-Gálvez asse­gura que, més enllà d'això, les bor­ses mun­di­als han tin­gut millor com­por­ta­ment al segon semes­tre perquè les dades macro­e­conòmiques, espe­ci­al­ment les rela­ci­o­na­des amb la inflació, han estat més posi­ti­ves. “S'han allu­nyat els temors sobre un ater­ratge forçós de l'eco­no­mia xinesa i l'OPEP ha arri­bat a un acord per reduir la pro­ducció de petroli que ha enca­rit el preu del bar­ril. D'aquesta manera, les pers­pec­ti­ves de les petro­li­e­res i dels països pro­duc­tors han millo­rat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.