DE MEMÒRIA
La terra, des de la lluna (1857)
Els dos viatges imaginaris –en coet- a la Lluna, inventats, a mitjan segle XIX, per l'olotí Miquel Estorch, i explicats als 9 volums de Lunigrafia, ens obren diverses portes. Una: l'hindú tripulant de la bala-nau disparada per un científic alemany que arriba a la Lluna, troba una societat tecnològicament més avançada, que funciona segons un original model econòmic. Una altra és veure quina és la idea que tenen a la Lluna d'algunes de les societats de la Terra: la d'Estats Units, la de Mèxic, la de l'Índia, la de Madrid, la de Roma o la de l'illa de Cuba.
La ciutat dels ducs i comtes
Visió molt crítica.
Cuba. Des de la Lluna, ens expliquen el salt qualitatiu que ha fet l'economia cubana. Fins a mitjan XVIII, només exportava cuirs, fulles de tabac i cera. Després, en només 60 anys, fa un salt extraordinari: conreu de la canya de sucre i 1.600 ingenis sucrers, tabac i fàbriques de cigars, cafetars, cotó o mel. El pressupost d'ingressos de l'illa passarà de 165.605 pesos (el 1759) a 17.267.294 (el 1857). De manera que “hoy, con una buena administración, podría suministrar un sobrante de 6 a 8 millones”.
La qüestió realment determinant és: qui ha de controlar aquest important superàvit fiscal? Les respostes, al 1857, eren, segons Estorch, quatre i les detallava de forma ben descriptiva: “Políticamente hablando, los cubanos son (1) independentistas [la majoria], (2) anexionistas [als Estats Units d'Amèrica], (3) concesionistas [partidaris d'obtenir concessions] y (4) leales [a la Corona d'Espanya]”.
No, Miquel Estorch no està presentant la Catalunya de l'endemà del 2011, és la Cuba de 1857.
Miquel Estorch
L'autor de Lunigrafia (9 vol., 1855-58), Miquel Estorch (Olot, 1803-Madrid, 1870) va estudiar dret a Cervera i Barcelona. La seva novel·la és 10 anys anterior a De la Terre à la Lune (1865) de Jules Verne. És més interessant car l'astronauta d'Estorch, un hindú molt llest, arriba a la Lluna i estableix contacte amb els seus habitants. A més, amb l'ajut de potents telescopis, alguns punts de la Terra són minuciosament observats.