Política

Política

Puigdemont creu que l'Estat pateix “modernofòbia”

El president de la Generalitat aplaudeix que la Comissió de Venècia hagi alertat el govern espanyol que amb la reforma del TC “no va bé”

Lamenta que davant els canvis a Espanya li surti “l'estat d'excepció que du a dins”

El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Car­les Puig­de­mont, ha car­re­gat aquest dis­sabte con­tra l'Estat i l'acti­tud dels seus diri­gents davant “els can­vis pro­funds” que con­si­dera que com­porta el segle XXI.

En la seva inter­venció al XIX congrés de la Joven­tut Naci­o­na­lista de Cata­lu­nya (JNC) –la branca juve­nil del PDe­CAT– a Vila­nova i la Geltrú, Puig­de­mont ha vati­ci­nat que davant un futur “ple de grans can­vis i de rep­tes del segle XXI”, les soci­e­tats com la cata­lana “no podran fer-hi front amb les eines del segle XIX o del segle XX”.

“Neces­si­tem una soci­e­tat on la gent deci­deixi més i més sovint, on no puguem posar límits a la capa­ci­tat de decisió dels ciu­ta­dans. Tenim una ciu­ta­da­nia madura”, ha rei­vin­di­cat.

Puig­de­mont ha con­tra­po­sat aquesta acti­tud amb la d'aquells que volen “fre­nar aquesta pulsió moder­nit­za­dora i la capa­ci­tat de deci­dir”, en al·lusió a l'Estat espa­nyol. “Van abso­lu­ta­ment en con­tra el sen­tit dels temps”, ha afe­git.

“Ens tro­bem amb un Estat moder­nofòbic , que desen­vo­lupa una mena d'al·lèrgia a tot el que repre­senta can­vis pro­funds en la seva manera de ser, perquè tal com és con­si­dera que ja és per­fecte”, ha afir­mat. Segons ell, el sis­tema polític espa­nyol reac­ci­ona a “tot el que l'obliga a qüesti­o­nar-se” a si mateix amb “el canvi de lleis o amb decrets”.

El cap del govern català ha posat com a exem­ple d'aquest tarannà la reforma del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) impul­sada pel govern espa­nyol, que dona atri­bu­ci­ons a la cort de garan­ties per san­ci­o­nar els qui no aca­tin les seves sentències. Una modi­fi­cació que avui mateix s'ha sabut que ja ha rebut les crítiques del Con­sell Euro­peu a través d'un informe de la Comissió de Venècia.

“Fins i tot la Comissió de Venècia se n'ha ado­nat de la moder­nofòbia i els ha dit ««alerta que per aquí no aneu bé»»”, ha comen­tat el pre­si­dent.

També s'ha refe­rit a les ame­na­ces més o menys vela­des que pla­nen en el dis­curs polític del govern espa­nyol davant la qüestió cata­lana. Ha cons­ta­tat que davant els grans can­vis o rep­tes com el de Cata­lu­nya, a Espa­nya “li surt l'estat d'excepció de dins” i “es blo­queja, es bun­que­ritza”.

“Li surt aque­lla ànima quan les coses es posen difícils i comença a ver­ba­lit­zar-ho amb l'arti­cle 155 d ela Cons­ti­tució, amb el 116, o amb l'estat d'excepció. Això és una cosa que pensàvem que ja no for­mava part del debat polític i que havia des­a­pa­re­gut”, ha lamen­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.