Política

iMPUTATS 9-N

LA SENTÈNCIA

Mas, Ortega i Rigau, inhabilitats

Artur Mas ha estat condemnat a dos anys d'inhabilitació, Joana Ortega a un any i nou mesos i Irene Rigau a un any i sis mesos

El TSJC els condemna pel delicte de desobediència i els absol del de prevaricació

Els tres condemnats compareixen per denunciar la “persecució ideològica” de la justícia

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet allò que s'esperava: inhabilitar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. La condemna està per sota de les peticions del fiscal i absol els tres polítics del delicte de prevaricació administrativa, però deixa, inicialment, Mas, Ortega i Rigau sense poder exercir cap càrrec públic. A la fi, el resultat és el mateix et condemnin per deu o per un any.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas se l'ha inhabilitat per dos anys per l'exercici de càrrec públic electes ja siguin d'àmbit local, autonòmic o estatal, com “autor d'un delicte de desobediència comesos per autoritat o funcionari públic”. Mas haurà de pagar “una quota diària de cent euros” durant un any.

L'exvicepresidenta Joana Ortega ha estat inhabilitada per un període d'1 any i 9 mesos i l'exconsellera Irene Rigau a un any i mig. Ambdues han estat considerades “cooperadores necessàries” d'aquest mateix delicte de desobediència, per aquest motiu la primera haurà de pagar una multa diàriament de cent euros durant deu meso. Per la seva banda, Irene Rigau haurà de fer front a una multa diària de també de cent euros.

En els fonaments de la sentencia s'afirma que no s'ha sotmès a judici ni la convocatòria dels procés participatiu realitzada pel President de la Generalitat el dia 14 d'octubre, ni tampoc la col·locació de les urnes el dia 9 de novembre, sinó exclusivament la desobediència a l'ordre de suspensió que s'extreu de la providència del Tribunal Constitucional de 4 de novembre de 2014.

Pel TSJC “la seva providència de 4 de novembre de 2014 reunia totes lescondicions formals i incloïa un mandat clar exprés, concret i terminant de suspendre tota activitat administrativa orientada a la realització del procés participatiu convocat per al 9 de novembre, que imposava als seus destinataris un deure inexcusable d'acatament al citat mandat, en cap cas necessitat de requeriment o advertència personal de cap tipus”.

Se'ls retreu a més, des del Tribunal, que no només van fer res per aturar el procés participatiu sinó que “van observar un catàleg de conductes demostratives totes de la seva determinació ferma de contravenir la providència del Tribunal Constitucional.

“Ens volen agenollats, però seguim dempeus”

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau han comparegut aquest dilluns el migdia per valorar la sentència del 9-N en un acte a la seu del PDeCAT amb la presència de Carles Puigdemont, Neus Munté i Francesc Homs.

El primer a intervenir ha estat l'ex president de la Generalitat, que ha deixat ben clar que recorreran la condemna “fins a les últimes instàncies”. “En primer lloc anirem al Tribunal Suprem, tot i que no hi confiem. I després arribarem a la justícia europea”, ha remarcat Mas, que ha lamentat la parcialitat de la justícia Espanya.

“Hi ha un munt de casos de desobediència del govern espanyol al Constitucional sense condemna. A nosaltres, en canvi, ens han condemnat. A l'estat espanyol es persegueix a la gent per les seves idees. La llei no és igual per a tothom”, ha dit Mas, que, per aquest motiu, també s'ha mostrat molt més confiat en la justícia europea.

“Demano fermesa i determinació”

Mas ha demanat que, tot i la sentència del 9-N, el govern i la ciutadania en general mantingui la “fermesa i la determinació” per mantenir el procés. “Quan ens hi vam posar ja sabíem que hi hauria repercussions. La gent ha de seguir empenyent en aquesta línia, que ningú tingui por ni es deixi impressionar, que estem fent bé les coses. La cara ben alta”, ha etzibat l'expresident, que ha sentenciat: “Ens volien condemnats i agenollats. Avui ens han condemnat, però seguim dempeus i amb tota la il·lusió i esperança”.

En una línia semblant s'ha expressat Joana Ortega. L'exvicepresidenta ha explicat que la sentència li ha provocat un sentiment d'orgull “per haver fet possible escoltar la gent”, però també de “tristesa”, al comprovar que l'únic reacció d'Espanya al 9-N ha estat una condemna. “Després de sentir cants de sirena de diàleg, finalment el que tenim és una sentència que va en contra de la llibertat, la democràcia i el sentiment d'un poble”.

Tot i la sentència, Ortega ha assegurat que no se sent condemnada i que segueix pensant que el 9-N va ser un acte democràtic que va permetre escoltar la ciutadania. “Quan un poble té uns anhels de llibertat com el nostre país, ningú ho pot aturar. Avui condemnen tres persones, però això no s'aturarà”, ha etzibat amb contundència.

“No podem fallar al nostre país”

Finalment, l'exconsellera Irene Rigau, l'única dels tres condemnats que encara és diputada, ha volgut destacar que el procés “és de moltíssima gent” i que, encara que ells hagin estat condemnats, el camí cap a la independència segueix avançant.

“Ens han donat un avís perquè diuen que hem fallat al Constitucional. Nosaltres teníem i tenim molt clar que a qui no podíem fallar és al nostre país, a la nostra nació”, ha afegit Rigau, que ha acusat la justícia espanyola de “desconstruir la democràcia” i ha posat en dubte la seva imparcialitat. “Si s'ha demostrat que no vam prevaricar, no entenem en què vam desobeir”, ha dit.

  • 17:18 S'acaba la intervenció de Puigdemont, Junqueras i Romeva
  • 17:17 El president de la Generalitat també ha assegurat que el referèndum es farà el 2017
  • 17:17 Puigdemont lamenta que no hi hagi diàleg amb Espanya
  • 17:16 Puigdemont: "Cap sentència ens farà desdir del que ens hem compromès amb el poble de Catalunya"
  • 17:15 Puigdemont: "Les sentències condemnatòries no ajuden a solucionar la situació política a Catalunya"
  • 17:14 Puigdemont: "O parlem, o parlem"
  • 17:13 Puigdemont: "No hi ha diàleg (amb l'estat espanyol) i ens agradaria que n'hi hagués"
  • 17:13 Intervé Junqueras: "Acumularem les forces necessàries, aquí i fora, per complir el nostre mandat- referèndum- i guanyar-lo"
  • 17:11 Puigdemont: "Estem treballant el màxim en la fase de coneixement del nostre procés arreu del món"
  • 17:11 Puigdemont: "Hi ha moltes persones a Europa que ens venen a preguntar què està passant a Catalunya"
  • 17:10 Recordem que la Comissió de Venècia veu problemàtica la suspensió d'autoritats o empleats públics, tal i com estableix la reforma del TC de Rajoy
  • 17:09 Puigdemont ha recordat que la Convenció de Venècia del Consell d'Europa ha demanat al govern espanyol que "reconsideri" la reforma del TC
  • 17:07 Puigdemont: "Al contrari, nosaltres seguirem amb les urnes enlloc de les sentències i condemnes que proposen des de l'altra banda"
  • 17:06 Puigdemont: "Res del que pot desprendre's de la sentència ens fa replantejar res"
  • 17:06 Puigdemont: "Hi ha preocupació a Europa pel que està passant a Espanya"
  • 17:06 Puigdemont: "Allò que la justícia espanyol ha condemnat, ho impugnarà la ciutadania catalana en el referèndum"
  • 17:05 Puigdemont: "Avui ens sentim condemnats, també els que van votar no"
  • 17:04 Puigdemont: "És una sentència esperada, però no menys greu"
  • 17:04 Comença la intervenció del president de la Generalitat
  • 17:03 Apareix Carles Puigdemont, acompanyat de Junqueras i Romeva
  • 16:45 A partir de les 17:00 hores, El Punt Avui segueix en directe la compareixença de Carles Puigdemont sobre la sentència del 9-N


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.