cultura

Llibres, roses i ‘selfies'

La diada de Sant Jordi torna a quedar plasmada en les fotografies dels ciutadans; nens, pares i avis s'apunten a la moda ‘selfie' i es fan fotos amb roses i llibres

“No recordo un Sant Jordi sense fer-nos una «selfie»”, diu la Diana, de vint-i-set anys

Un, dos, tres, quatre... Infinitat de selfies en les dues hores d'una passejada per Barcelona el dia de Sant Jordi, des de la travessera de Gràcia fins a la Gran Via.

Els bons moments sempre s'han retratat en fotografies, i el dia amb més color a la Ciutat Comtal no pot ser menys. La diada se celebra com sempre. El que ha canviat, però, és la manera de fotografiar i guardar-ne petits records.

Si a principis del segle XX la duquessa russa Anastasia Nikolaevna ja es feia selfies –o el que en aquella època era una autofoto–, no és d'estranyar que cent anys més tard i amb la velocitat de la tecnologia sigui impossible comptar les selfies diàries que es pengen a les xarxes socials.

Cap a les onze del matí, a la Casa Batlló, dues parelles amb roses somriuen davant la pantalla del mòbil. “No la penjarem a les xarxes. No solem fer-nos selfies, però avui l'ambient és festiu”, explica un matrimoni de 58 anys, mentre riuen perquè no saben com haurà quedat la fotografia que acaben de fer.

Al costat, dos joves no paren de disparar. “No recordo un Sant Jordi sense fer-nos una selfie”, diu la Diana, de 27 anys. Les seves selfies, perfectament enquadrades i amb les roses de la façana de fons, estaran retocades i penjades a les xarxes en dos minuts.

No és res de nou parlar de la moda de les selfies. El fenomen –una demostració de la facilitat de les noves tecnologies, del narcisisme humà o de les ganes de crear records– va arribar fa uns anys i sembla que deixa de ser una moda per convertir-se en un costum fotogràfic. Stanley Kubrick, que solia fotografiar-se amb les seves càmeres analògiques, segurament ho entendria.

L'Enric està assegut en un banc de la rambla de Catalunya. La seva dona, al costat, porta una rosa a la mà. Estan mirant el mòbil. El seus nebots els han enviat fotografies amb roses i llibres; una és una selfie. “Gairebé totes les fotos dels nostres familiars més joves són selfies. Fins hi tot nosaltres ens en fem alguna vegada”, diuen. “Ens en va ensenyar la nostra neta de vuit anys!” Després de fer-se una selfie –una mica desenfocada– expliquen que abans, a les diades de Sant Jordi, també solien fer-se alguna fotografia. Per a ells, tot i els canvis que s'han produït, l'essència d'aquest dia és la mateixa: llibres, roses i molta gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.