cultura

Familiar i acolorit

Xavier Bosch, Pilar Rahola i el tàndem Jordi Basté-Marc Artigau encapçalen la llista dels més venuts en un Sant Jordi pletòric que s'ha mantingut pel que fa a les vendes

Carles Capdevila, Quim Monzó i Mònica Usart ocupen els primers llocs de la no-ficció

Un Sant Jordi pletòric, assolellat, festiu i familiar és el que es va poder viure ahir arreu de Catalunya. A Barcelona, el centre estava ple a vessar de gent –parelles d'enamorats, és clar– i sobtava també veure cotxets per tot arreu, pares amb nens enfilats a les espatlles i globus virolats que rivalitzaven amb els colors cada vegada més llampants de les roses.

I és que el fet que Sant Jordi caigués en diumenge afavoria la sortida en família i el passeig distès per veure les parades de llibres, remenar i comprar. Ras i curt: per complir com cal amb la tradició del dia del llibre i la rosa. A més, enguany hi havia diverses festes repartides per tota la ciutat i activitats a l'entorn del llibre pensades per gaudir al màxim de la jornada.

La diada va arrencar amb força al matí i es va anar desinflant de mica en mica a la tarda fins a l'inici del partit Madrid-Barça, a quarts de nou del vespre. La valoració del sector, tanmateix, és positiva, ja que durant tot el cap de setmana les llibreries han notat un increment de les vendes, si bé falta que el Gremi de Llibreters les quantifiqui, unes dades que farà públiques dijous. “La sensació és que la tendència ha estat positiva dissabte i diumenge, amb un bon volum de vendes ja durant el dissabte”, afirmava ahir el gremi en un comunicat. L'any passat es van facturar 20,9 milions d'euros, una quantitat que es preveu superar.

Els més venuts

També és una tradició parlar de la llista dels més venuts, tot i que els títols destacats tan sols representen un percentatge molt petit (un 4,33% l'any passat) respecte al gros dels llibres que es venen, que corresponen a un ampli ventall de temàtiques al marge de la literatura.

Dit això, Xavier Bosch encapçala la llista, amb Nosaltres dos. El segueixen Pilar Rahola, amb Rosa de cendra; el tàndem Jordi Basté i Marc Artigau, amb Un home cau; Jaume Cabré, amb Quan arriba la penombra, i finalment Rafel Nadal, amb La senyora Stendhal.

Pel que fa a la no-ficció, trobem en primer lloc La vida que aprenc, de Carles Capdevila; Taula i barra, de Quim Monzó; Només seran quatre gotes, de Mònica Usart; El cavaller Floïd, de Genís Sinca, i La gran teranyina, de Roger Vinton.

En l'apartat de llibres infantils i juvenils, els títols més venuts han estat La llegenda de Sant Jordi, d'Emma Martínez; De quin color és un petó?, de Rocío Bonilla; Sant Jordi i el drac. Minipops, de Meritxell Martí Orriols; La llegenda de Sant Jordi. Amb textures, de diversos autors, i La muntanya de llibres més alta del món, de Rocío Bonilla Raya.

Els més venuts en castellà

En el rànquing dels títols més venuts en castellà, tenim Patria, de Fernando Aramburu; Tierra de campos, de David Trueba; El monarca de las sombras, de Javier Cercas; El laberinto de los espíritus, de Carlos Ruiz Zafón, i No soy un monstruo, de Carme Chaparro. Quant a la no-ficció, els més venuts han estat 50 palos, de Pau Donés; Hijos del Nilo, de Xavier Aldekoa; La magia del orden, de Marie Kondo; Escape book, d'Ivan Tapia, i Pablo Escobar, mi padre, de Juan Pablo Escobar.

Pel que fa als llibres infantils i juvenils, destaquen La máscara del troll, d'El Rubius; Guinness World Records 2017, de Guinness World Records; El despertar de la bestia, de ByViruzz; Por trece razones, de Jay Asher, i Rescate en White Angel (The G-Squad), de The Grafg.

Aquestes llistes estan elaborades segons les dades obtingudes a partir d'una mostra representativa feta entre llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya fins a les 18.30 hores de la tarda d'ahir. El rànquing també té en compte la informació recollida per Libridata, incloent-hi dissabte. Libridata és un sistema automatitzat que obté dades de 170 punts de venda repartits per tot Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. Ahir justament es presentava oficialment Libelista, una plataforma de venda en línia en format paper i en format digital en la qual les llibreries de proximitat perceben una part de les vendes que es generen. De moment, aplega 125 llibreries, 43 de catalanes.

Una altra novetat de la diada d'aquest any va ser la visita de representants de setze Ciutats de la Literatura de la Unesco, que van poder gaudir de la festa literària catalana per excel·lència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.