Focus

Rob Wilson

membre de l’Institut d’Investigacions sobre Ocupació a la Universitat de Warwick

“Els governs hauran d'intervenir per compensar la destrucció d'ocupació”

Els robots ocuparan molts llocs de feina i es generarà un problema greu
Veig molt difícil que a curt termini es resolgui l'elevada taxa d'atur de l'Estat

Rob Wil­son és mem­bre de l'Ins­ti­tut d'Inves­ti­ga­ci­ons sobre l'Ocu­pació de la Uni­ver­si­tat de Warwick, al Regne Unit. Diri­geix el pro­jecte d'ava­lu­ació del tre­ball i de pronòstic de mer­cat de l'ins­ti­tut. Fa dos mesos va par­ti­ci­par a la jor­nada Incor­pora, cele­brada al Palau Macaya de Bar­ce­lona.

Les pre­vi­si­ons que feu sobre el futur del mer­cat labo­ral és que les pro­fes­si­ons que tenen més futur són les alta­ment tècni­ques, però també les de menys qua­li­fi­cació.
Sí, es pre­veu que hi hagi una forta pola­rit­zació del mer­cat de tre­ball, és una cosa molt comuna a la majo­ria de països. Per una banda, crei­xe­ran les pro­fes­si­ons més tècni­ques i d'ele­vada qua­li­fi­cació i per altra, les soci­als i més mal paga­des, com els cam­brers o els que nete­gen.
L'Estat espa­nyol és espe­ci­al­ment depen­dent de fei­nes amb poca capa­ci­tació, és una res­pon­sa­bi­li­tat només de la manca de demanda de pro­fes­si­ons més for­ma­des?
Sí, és un dels prin­ci­pals pro­ble­mes d'Espa­nya, i de molts altres països, perquè el govern ho té difícil per inci­dir en el con­trol de la demanda de feina ja que és un tema que depèn de les deci­si­ons de les mul­ti­na­ci­o­nals.
Les empre­ses són cada cop més glo­bals i de majors dimen­si­ons, creu que hi ha més perill d'abús de poder?
La UE té l'opor­tu­ni­tat d'actuar con­jun­ta­ment sobre les com­pa­nyies glo­bals, perquè fer-ho els països indi­vi­du­al­ment és impos­si­ble. No és fàcil, però hi ha molts bons exem­ples, espe­ci­al­ment al nord d'Europa, on els governs estan a prop del mer­cat i esti­mu­len les inver­si­ons en àrees d'alta qua­li­fi­cació. Però el pro­blema és que no hi ha garan­tia que el que tu inver­tei­xis tin­gui un retorn posi­tiu. I el mateix passa en edu­cació i com­petències. Es neces­sita un sos­tre de dife­rents polítiques que donin suport a la demanda. Com ho és en polítiques de suport a l'empre­ne­do­ria, inno­vació i faci­li­tant que s'inver­teixi en el país en lloc de fer-ho fora. En defi­ni­tiva, afa­vo­rint les con­di­ci­ons per rete­nir les inver­si­ons.
Aquí car­re­guem a més la llosa d'una taxa d'atur molt per sobre de la mit­jana euro­pea. Veu pos­si­ble fer una cor­recció defi­ni­tiva d'aquesta debi­li­tat?
Crec que a llarg ter­mini es podrà cor­re­gir, a curt ter­mini ho veig molt difícil. La bom­bo­lla immo­biliària ha estat tan gran que es tri­garà molt. I caldrà veure, un cop s'arribi a aquest punt just quan l'auto­ma­tit­zació esti­gui molt més estesa del que ho està ara.
Jus­ta­ment per la crei­xent auto­ma­tit­zació es creu que el nom­bre de free-lance i autònoms aug­men­tarà con­si­de­ra­ble­ment, por­tarà un empit­jo­ra­ment de les con­di­ci­ons labo­rals.
Quan es tenen unes taxes d'atur molt ele­va­des, sovint es creu que qual­se­vol sor­tida, sem­pre que creï llocs de tre­ball, és ben­vin­guda. Es con­si­dera que la fle­xi­bi­li­tat és bona per se, però no crec que sigui cert. És impor­tant que els governs pren­guin un paper més actiu per man­te­nir unes mínimes con­di­ci­ons en el tre­ball. Dei­xar al lliure mer­cat l'ocu­pació pot ser molt nociu per al con­junt de la soci­e­tat. I tor­nem als casos del nord d'Europa, on hi ha una major entesa entre els governs, els emple­a­dors i la soci­e­tat sobre quins mínims s'han de garan­tir. Aquests països han demos­trat que amb una dis­tri­bució de la riquesa més igua­litària han acon­se­guit eco­no­mies més desen­vo­lu­pa­des. Sóc de l'opinió que han de ser les soci­e­tats les que han de deci­dir què és just i què no ho és.
Vostè creu que els governs hau­ran d'inter­ve­nir més?
Per­so­nal­ment crec que sí, i més tenint en compte que en només 20 anys s'eli­mi­na­ran molts llocs de feina, espe­ci­al­ment en algu­nes posi­ci­ons més mecàniques. Per tant els governs hau­ran de bus­car les polítiques de com­pen­sació per evi­tar un pro­blema molt greu amb un gruix de la seva població. El rol que han de pren­dre dels governs és el de diri­gir aquest procés, no dei­xar-lo anar sol, i asse­gu­rar-se que els bene­fi­cis que gene­ren els robots siguin retor­nats a la soci­e­tat mit­jançant el paga­ment d'impos­tos específics. Serà la manera de redis­tri­buir millor la riquesa res­pecte als que es que­da­ran sense feina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.