Política

La república catalana es proclamarà en dos dies si guanya el sí

A partir d’aquí s’obrirà un procés obert a tota la ciutadana que culminarà amb la redacció d’una Constitució catalana

En cas que s’imposi el rebuig a la independència es convocaran eleccions

La llei del referèndum preveu que en cas que el Sí sigui l’opció guanyadora en el referèndum de l’1 d’octubre la república catalana es declari de manera immediata, en 48 hores. En cas que s’imposés el no el govern convocaria noves eleccions al Parlament.

Així ho ha avançat la diputada cupaire Gabriela Serra en l’acte de presentació de la normativa que Junts pel Sí i la CUP han fet aquest dimarts al Parlament. L’acte s’ha fet a l’auditori i no al ple de sessions, ja que la llei no serà tramitada ni votada fins a finals d’agost.

La base legal sobre la qual s’estableix la nova llei es reflecteix a l’article 2, on s’afirma que el poble de Catalunya és un “subjecte polític sobirà” i, com a tal, “exerceix el dret a decidir lliurement i democràticament la seva condició política”. La llei estableix “un règim jurídic excepcional” per celebrar el referèndum i s’empara en la legislació internacional, especialment en sentències del Tribunal Internacional de la Haia i de la Cort Suprema del Canadà que consideren aplicables en la consulta catalana.

Els redactors del text també han contemplat l’eventual suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional (TC). És per això que el redactat destaca que la futura llei destaca “preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que puguin entrar en conflicte”. També indica, davant possibles querelles o altres accions judicials, que la llei empara “a totes aquelles autoritats, persones i empreses que participin directament o indirectament” en la preparació i celebració del referèndum.

Serra, que ha definit el referèndum com “un acte de desobediència i alhora de coherència”, ha subratllat que la consulta de l’1 d’octubre serà “vinculant” i els seus resultats “es tindran en compte” tant si són a favor o en contra de la independència.

“Si són en contra de la república, caldrà continuar lluitant i el president haurà de convocar eleccions”, ha afegit. En canvi, “si la majoria dels vots emesos són positius, s’haurà de declarar la independència de Catalunya i haurem d’obrir el procés constituent que ens portarà a la creació de la República Catalana independent”. Llei estableix que aquest procés s’haurà d’obrir en els dos dies subsegüents al referèndum.

El procés constituent estarà obert a la la participació de “tota la gent que viu a Catalunya” i serà “vinculant”. El procés culminarà amb la redacció de la Constitució catalana.

Garanties

El text preveu que el referèndum de l’1 d’octubre se celebri amb les condicions més semblants possibles a les convocatòries electorals precedents, però amb algunes excepcions, com per exemple la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya (SEC), que substituirà la Junta Electoral com a administració electoral i un cens semblant però no idèntic a l’utilitzat habitualment.

La Sindicatura Electoral estarà formada per 5 persones, juristes o politòlegs, que seran designats pel Parlament a proposta dels grups.

Pel que fa al cens, els grups proposants no han detallat les seves característiques, però sí que ja han indicat que per votar “no caldrà l’autorització” del votant per inscriure’s i votar, com va passar en la consulta del 9 de novembre de 2014. La llei que regula el referèndum convoca tota la ciutadania, també els catalans residents a l’exterior, i estableix que el govern crea el cens, que serà validat per la Sindicatura.

A l’acte de presentació hi han assistit diferents membres del govern, entre ells, el vicepresident, Oriol Junqueras, diputats de Junts pel Sí i la CUP, a més del líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin i el d’EUIA, Joan Josep Nuet. Els diputats d’ICV i Catalunya En Comú i els de la resta de l’oposició (C’s, PSC i PP) s’han desmarcat de l’esdeveniment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.