Trump: de la por a l’entusiasme
Tot i els temors inicials, els mercats reben el nou president dels EUA amb alces importants per la seva aposta per la desregulació i els estímuls fiscals. Però s’albiren incerteses a mitjà termini.
Les alces poden continuar en els pròxims mesos, però els analistes albiren incerteses a mitjà i llarg termini relacionades sobretot amb les mesures proteccionistes i la política migratòria
La promesa d’estímuls econòmics ha generat optimisme
Tot feia pensar que seria un clar desencontre i ha acabat convertint-se en un idil·li inesperat. L’escenari d’una victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels EUA figurava en els llistats dels principals riscos per als mercats en la segona meitat de 2016. De fet, quan els primers escrutinis van avançar el que acabaria passant, els mercats de futurs van caure en picat, com les borses asiàtiques, que van obrir amb importants descensos davant allò que s’anava confirmant segons avançava el recompte. A Europa també es van registrar caigudes.
Però la situació va fer un gir al llarg de la jornada i les borses americanes van obrir amb unes lleugeres pujades que es van anar accentuant al llarg del dia. I sembla que la tendència no ha canviat fins avui.
Què explica aquest gir dels esdeveniments o més aviat del comportament dels inversors, que van passar de témer el candidat republicà a emmirallar-se en el vencedor? Primer, cal dir que els temors no eren infundats. Si alguna cosa espanta els mercats són els canvis. I l’arribada a la presidència de qui havia estat conegut fins al moment com un magnat polèmic, amb un programa de caire populista i ple d’incerteses, era un daltabaix. Trump, però, ha sabut contemporitzar el seu discurs. L’exemple més clar: com va suavitzar el missatge en la seva primera intervenció pública després de confirmar-se els resultats electorals.
Un cop superats els temors inicials i examinat més a fons el programa del republicà, els inversors s’han quedat amb la part positiva d’aquest. Des del departament de Banca Personal de GVC Gaesco, Paula Hausmann assenyala que la figura de Trump té llums i ombres. Almenys pel que fa als interessos dels mercats. De moment, continua, els inversors han preferit mirar les llums. Entre aquestes hi ha, segons l’experta, una agenda d’estímuls econòmics -rebaixes fiscals, inversió en infraestructures...- i una intenció d’agilitzar normatives i desregular certs mercats -la prova més clara és la decisió de repensar la llei Dodd Frank, un paquet legislatiu aprovat per l’administració Obama en els anys de la crisi financera que ha regulat el sector bancari fins ara.
Xavier Teixidó, director de Renta 4 a Catalunya, deixa clar, però, que no tot ha estat mèrit de Trump. Segons diu, és cert que els mercats han rebut amb optimisme els seus anuncis en matèria de política econòmica, però el rally alcista a la borsa nord-americana -i, de retruc, a les mundials- es fonamenta en uns bons resultats empresarials i en un increment de la liquiditat disponible, ja que molts inversors han deixat de costat la renda fixa per entrar en la variable.
Les incerteses.
Tampoc no agraden gaire les formes que fa servir Trump. Potser els mercats s’estan acostumant a conviure amb les seves maneres de fer, però encara desperten recels. En aquest sentit, Teixidó recorda que és una novetat que el president dels EUA legisli “a cop de decret llei” i actuï “a cop de tuit i de trucada telefònica”.
En aquest escenari, els analistes preveuen que les alces es poden mantenir uns mesos més, en el curt termini. Però adverteixen que, a mitjà i llarg termini, falta per veure quin efecte real sobre l’economia tenen les mesures de Trump. I això es pot traduir en els mercats.