Borsa

Trump: de la por a l’entusiasme

Tot i els temors inicials, els mercats reben el nou president dels EUA amb alces importants per la seva aposta per la desregulació i els estímuls fiscals. Però s’albiren incerteses a mitjà termini.

Les alces poden continuar en els pròxims mesos, però els analistes albiren incerteses a mitjà i llarg termini relacionades sobretot amb les mesures proteccionistes i la política migratòria
La promesa d’estímuls econòmics ha generat optimisme

Tot feia pen­sar que seria un clar des­en­con­tre i ha aca­bat con­ver­tint-se en un idil·li ines­pe­rat. L’esce­nari d’una victòria de Donald Trump a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als dels EUA figu­rava en els llis­tats dels prin­ci­pals ris­cos per als mer­cats en la segona mei­tat de 2016. De fet, quan els pri­mers escru­ti­nis van avançar el que aca­ba­ria pas­sant, els mer­cats de futurs van caure en picat, com les bor­ses asiàtiques, que van obrir amb impor­tants des­cen­sos davant allò que s’anava con­fir­mant segons avançava el recompte. A Europa també es van regis­trar cai­gu­des.

Però la situ­ació va fer un gir al llarg de la jor­nada i les bor­ses ame­ri­ca­nes van obrir amb unes lleu­ge­res puja­des que es van anar accen­tu­ant al llarg del dia. I sem­bla que la tendència no ha can­viat fins avui.

Què explica aquest gir dels esde­ve­ni­ments o més aviat del com­por­ta­ment dels inver­sors, que van pas­sar de témer el can­di­dat repu­blicà a emmi­ra­llar-se en el ven­ce­dor? Pri­mer, cal dir que els temors no eren infun­dats. Si alguna cosa espanta els mer­cats són els can­vis. I l’arri­bada a la pre­sidència de qui havia estat cone­gut fins al moment com un mag­nat polèmic, amb un pro­grama de caire popu­lista i ple d’incer­te­ses, era un dal­ta­baix. Trump, però, ha sabut con­tem­po­rit­zar el seu dis­curs. L’exem­ple més clar: com va sua­vit­zar el mis­satge en la seva pri­mera inter­venció pública després de con­fir­mar-se els resul­tats elec­to­rals.

Un cop superats els temors ini­ci­als i exa­mi­nat més a fons el pro­grama del repu­blicà, els inver­sors s’han que­dat amb la part posi­tiva d’aquest. Des del depar­ta­ment de Banca Per­so­nal de GVC Gaesco, Paula Haus­mann asse­nyala que la figura de Trump té llums i ombres. Almenys pel que fa als interes­sos dels mer­cats. De moment, con­ti­nua, els inver­sors han pre­fe­rit mirar les llums. Entre aques­tes hi ha, segons l’experta, una agenda d’estímuls econòmics -rebai­xes fis­cals, inversió en infra­es­truc­tu­res...- i una intenció d’agi­lit­zar nor­ma­ti­ves i des­re­gu­lar certs mer­cats -la prova més clara és la decisió de repen­sar la llei Dodd Frank, un paquet legis­la­tiu apro­vat per l’admi­nis­tració Obama en els anys de la crisi finan­cera que ha regu­lat el sec­tor ban­cari fins ara.

Xavier Tei­xidó, direc­tor de Renta 4 a Cata­lu­nya, deixa clar, però, que no tot ha estat mèrit de Trump. Segons diu, és cert que els mer­cats han rebut amb opti­misme els seus anun­cis en matèria de política econòmica, però el rally alcista a la borsa nord-ame­ri­cana -i, de retruc, a les mun­di­als- es fona­menta en uns bons resul­tats empre­sa­ri­als i en un incre­ment de la liqui­di­tat dis­po­ni­ble, ja que molts inver­sors han dei­xat de cos­tat la renda fixa per entrar en la vari­a­ble.

Les incer­te­ses.

Com dèiem, els ana­lis­tes també veuen ombres en el nou pre­si­dent dels EUA. De fet, en les dar­re­res set­ma­nes els mer­cats, mal­grat que han con­ti­nuat pujant, han fet evi­dents els dub­tes davant algu­nes de les decla­ra­ci­ons que ha fet o de les deci­si­ons que ha pres. Pre­o­cu­pen espe­ci­al­ment les mesu­res pro­tec­ci­o­nis­tes i migratòries, que podrien aca­bar afec­tant a mitjà o llarg ter­mini tant l’eco­no­mia nord-ame­ri­cana en par­ti­cu­lar com la mun­dial en gene­ral.

Tam­poc no agra­den gaire les for­mes que fa ser­vir Trump. Pot­ser els mer­cats s’estan acos­tu­mant a con­viure amb les seves mane­res de fer, però encara des­per­ten recels. En aquest sen­tit, Tei­xidó recorda que és una nove­tat que el pre­si­dent dels EUA legisli “a cop de decret llei” i actuï “a cop de tuit i de tru­cada telefònica”.

En aquest esce­nari, els ana­lis­tes pre­ve­uen que les alces es poden man­te­nir uns mesos més, en el curt ter­mini. Però adver­tei­xen que, a mitjà i llarg ter­mini, falta per veure quin efecte real sobre l’eco­no­mia tenen les mesu­res de Trump. I això es pot tra­duir en els mer­cats.

EN POSITIU

SectoRs regulats. Els bancs han estat dels més beneficiats per la intenció del nou govern de desmantellar part de la regulació financera que havia impulsat Obama. Les farmacèutiques han experimentat pujades pel mateix motiu, mentre que les constructores ho han fet per les promeses d’inversions en infraestructures.

EN NEGATIU

Valors amb exposició a Mèxic. Les alces han estat bastant generalitzades, però alguns valors concrets s’han vist penalitzats per la seva exposició a Mèxic. La guerra oberta per l’administració Trump amb els seus veïns del sud pot acabar passant factura a l’economia mexicana. A la borsa espanyola, un cas ben clar és el del BBVA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.