Societat

Cop islamista a Barcelona

La Rambla més trista

La multitud omple l’avinguda durant tot el dia, però l’ambient és de dol i molts encenen espelmes i deixen missatges de condol

Els visitants no alteren els seus plans per visitar la ciutat i asseguren que no senten por per l’atemptat

Les festes de Gràcia i Sants reprenen avui els actes suspesos, amb el lliurament de premis i el pregó

La vida torna a la Rambla, sí, si atenem la gentada que, com sempre, es passeja amunt i avall per una de les avingudes més visitades del món. Però és una tornada a la vida trista, amb una emotivitat a flor de pell i un intent de conjurar el dolor i la por a través dels milers de flors, espelmes i missatges que esquitxen, aquí i allà, un paviment que fa quatre dies era tacat per la sang i l’horror. Els comerciants dels quioscos i parades de souvenirs es mostren tan esgotats després de tres dies de repetir la mateixa història que no tenen esma per pronunciar quatre paraules. “Fa tres dies que parlo del mateix i estic esgotat”, afirma un quiosquer, que ni dona el seu nom. “No vull parlar del tema”, diu l’Eva, que assenyala que “hi ha molta gent, però l’ambient és estrany”. Tampoc no vol parlar la Flor, en una parada de sucs frescos, però de seguida recorda, amb la por encara als ulls, com es va veure a sobre la furgoneta assassina. “Estem veient més catalans que estrangers. Uns ens pregunten on poden comprar espelmes i altres venen pel morbo, a preguntar-nos on va ser l’atropellament i si encara hi ha sang”, explica.

La Rambla és, encara, un immens contenidor de dolor. Gent de totes les edats encenia ahir espelmes i escrivia missatges en tota mena de suports, tant s’hi valia si era un arbre o un simple Post-it. A la plaça Catalunya, un grup de turistes feia cua per comprar bitllets al bus turístic. Com una família de Bordeus, que tenia previst venir a Barcelona divendres passat i va ajornar la sortida dos dies per l’atemptat. “No tenim por”, afirmaven. La María i la María, dues amigues argentines que viatgen amb la Julia, van viure l’atemptat de l’hivern passat a Berlín i relataven: “Veiem al carrer la mateixa energia estranya que vam veure a Berlín, però no marxarem de Barcelona per la por.”

L’atemptat sí que ha modificat en canvi la programació de les festes de Gràcia i de Sants, que han mantingut un perfil baix amb l’anul·lació dels principals actes i concerts. El Yerai, el cambrer d’un bar del carrer Alcolea, a Sants, es lamentava de l’impacte de la baixa afluència de públic en el negoci. La comissió de festes del carrer Valladolid deia que l’ambient és “molt trist”, tot i que la decoració dels carrers continuava atraient públic. Avui, amb la fi dels tres dies de dol, es reprenen els actes. Es farà el pregó de Sants, que dissabte va ser substituït per la lectura d’un manifest de rebuig al terrorisme, i es lliuraran els premis de les festes de Gràcia.

Menys visites
La Casa Batlló ha notat un descens de visitants arran de l’atemptat, segons confirmava ahir un controlador d’accés al recinte. El personal de les oficines de turisme de la plaça Catalunya, en canvi, no va valorar si hi ha disminuït l’afluència de turisme o si continua igual malgrat l’atac de dijous.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.