Política

Objectiu: atrapar Merkel

Quan falta només un mes per a les eleccions alemanyes, l’SPD lluita per retallar els 14 punts d’avantatge de la cancellera

Els socialdemòcrates malden per marcar distàncies amb la CDU, amb la qual han governat junts

“Merkel o Merkel.” El pro­grama polític dels diu­men­ges més vist pels ale­manys es pre­gun­tava si, quan falta només un mes per a les elec­ci­ons gene­rals, hi ha alter­na­tiva a l’actual can­ce­llera, que aspira a obte­nir un quart man­dat el 24 de setem­bre que ve.

“Cap desig de canvi. Els ale­manys estan massa bé perquè es generi una insa­tis­facció real cap al govern”, afir­mava aquesta set­mana, gai­rebé amb to de retret, el diari con­ser­va­dor Die Welt.

La can­ce­llera, que té pre­vist recórrer una cin­quan­tena de ciu­tats durant la cam­pa­nya, sem­bla con­fiar també en una nova victòria i, fidel a la seva repu­tació, no pren cap risc, evita les pro­me­ses con­cre­tes i es pre­senta com una garan­tia d’esta­bi­li­tat en un món de cri­sis i d’impre­vis­tos elec­to­rals com ara el Bre­xit i l’arri­bada de Trump a la Casa Blanca.

“Estic com­ple­ta­ment con­cen­trada per gua­nyar, perquè la CDU [el seu par­tit, cris­ti­a­no­demòcrata] gua­nyi”, afirma en una mos­tra que, després de dotze anys al cap­da­vant del govern, la seva moti­vació con­ti­nua intacta.

Els son­de­jos no fan més que con­fir­mar la tendència. Els soci­al­demòcra­tes (SPD) de Mar­tin Schulz, amb un 22-25% d’intenció de vot, arros­se­guen una distància d’entre 14 i 18 punts amb la CDU-CSU, l’aliança del par­tit de Merkel amb els seus socis bava­re­sos, que rete­nen el 38-40%, un resul­tat sem­blant al del 2013.

L’aspi­rant, però, no dona la par­tida per per­duda i compta a “llui­tar fins a l’últim minut”. I la dar­rera enquesta de l’ins­ti­tut Allens­bach per al Frank­fur­ter All­ge­meine Zei­tung li dona una mica d’espe­rança: un 46% dels votants estan encara inde­ci­sos, set punts més amb relació a les matei­xes dates en les elec­ci­ons del 2013.

I és que l’SPD, fins ara aliat de la CDU en el si de la gran coa­lició, con­fia a esgar­ra­par una victòria a l’últim moment. Per arri­bar a aquest objec­tiu, foca­litza els seus mis­sat­ges en la lluita con­tra les desi­gual­tats soci­als i res­salta la per­so­na­li­tat de Schulz, que, tot i no tenir el carisma de la can­ce­llera, pro­jecta una imatge més pro­pera i humana.

Schulz apuja el to

“Mar­tin Schulz parla amb la gent, té una posició clara, un llen­guatge clar, un cap clar”, explica el cap del grup par­la­men­tari soci­al­demòcrata, Tho­mas Opper­mann, a la premsa regi­o­nal. “Comença la remun­tada, l’SPD aspira a més del 30% i amb Mar­tin Schulz hi podem arri­bar!”, hi afe­geix.

Dimarts pas­sat en un acte a Bre­men, el mateix Schulz pas­sava a l’ofen­siva: “Contrària­ment al que diu la senyora Merkel, sem­pre hi ha alter­na­ti­ves.” La can­ce­llera, en canvi, ni tan sols pro­nun­cia el nom del seu adver­sari en els seus mítings.

Els soci­al­demòcra­tes, però, estan atra­pats en un dilema: com dife­ren­ciar-se d’una can­ce­llera amb qui gover­nen ple­gats sense, alhora, rene­gar del seu balanç econòmic, més aviat posi­tiu? Tam­poc s’han des­mar­cat gaire de la cap del govern durant aquesta legis­la­tura. Com ella, també l’SPD defen­sava l’aco­llida de més d’un milió de deman­dants d’asil des del 2015 i, com la resta del govern, també l’SPD ha que­dat esquit­xat per l’escàndol de les emis­si­ons con­ta­mi­nants d’automòbils. “Ale­ma­nya fun­ci­ona quan hi ha l’SPD al govern [...], però Ale­ma­nya pot anar encara millor amb un can­ce­ller soci­al­demòcrata”, acos­tuma a repe­tir Schulz, expre­si­dent del Par­la­ment Euro­peu.

Per mirar de recu­pe­rar ter­reny, Schulz ha ele­vat el to con­tra Merkel aquesta set­mana, acu­sant-la de blo­que­jar els esforços de l’SPD dins la gran coa­lició per aug­men­tar el salari dels emple­ats tem­po­rals i millo­rar els drets dels tre­ba­lla­dors. Bus­cant un altre camp de dife­ren­ci­ació, Schulz s’ha com­promès aquesta set­mana a fer reti­rar del ter­ri­tori ale­many les armes nucle­ars dels EUA si, con­tra tot pronòstic, der­rota Merkel el 24 de setem­bre.

Però l’ofen­siva en múlti­ples fronts no sem­bla con­vin­cent. “La cam­pa­nya de Schulz salta sobre tants temes que és impos­si­ble per­ce­bre’n un”, retreia al can­di­dat de l’SPD el diari Süddeutsche Zei­tung. En un moment d’aba­ti­ment, el mateix Schulz va arri­bar a adme­tre que desitja con­ti­nuar com a líder de l’SPD encara que el seu par­tit perdi les elec­ci­ons.

LES FRASES

Contràriament al que diu la senyora Merkel, sempre hi ha alternatives
Martin Schulz
CANDIDAT DE L’SPD A LA CANCELLERIA FEDERAL
Comença la remuntada, l’SPD aspira a més del 30% i amb Martin Schulz hi podem arribar!
Thomas Oppermann
PRESIDENT DEL GRUP DE L’SPD AL BUNDESTAG

La gran incògnita dels comicis

redacció

Els adversaris més acèrrims de Merkel, la dreta populista d’Alternativa per a Alemanya (AfD), semblen resignats després que, uns mesos enrere, confiaven a obtenir prou vots per forçar la sortida de la cancellera del poder. Alice Weidel, cap de llista del partit, ha reconegut que, “vistos els sondejos, Merkel es quedarà”. L’ordre d’arribada i els resultats dels partits petits són la gran incògnita de l’escrutini, i són aquestes formacions les que, segurament, determinaran el perfil del futur govern. Una altra gran coalició? Amb l’SPD o aquesta vegada amb els liberals de l’FDP? Els Verds podrien estar temptats d’acceptar una aliança amb la cancellera? I l’esperada entrada d’AfD al Parlament, pot complicar la formació d’una majoria? Les respostes no arribaran fins al 24 de setembre que ve, i encara caldrà esperar el desenllaç de llargues negociacions entre partits. Amb tot, molt dependrà del que facin els socialdemòcrates: si trien quedar-se al govern o passar a l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.