Brussel·les lamenta la falta d’avenços en l’última roda de converses del ‘Brexit’
Explica que la factura del divorci que han de pagar els britànics és un dels principals esculls
Londres retreu a la Comissió poca flexibilitat negociadora
Les negociacions sobre el Brexit es van convertir ahir en un diàleg de sords després que les dues parts es culpessin mútuament dels pocs avenços assolits, sobretot quant a la qüestió sensible de la factura que ha de pagar el Regne Unit per marxar de la UE.
Europeus i britànics van tancar ahir a Brussel·les la tercera roda de discussions, que es va obrir dilluns amb mal peu, amb la UE demanant a Londres que comencés a “negociar seriosament”. Amb tot, el cap de la delegació europea, Michel Barnier, va assegurar que, durant la setmana, s’havien fet “aclariments útils en molts punts” i que hi havia hagut discussions “productives” respecte a la frontera entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord. “Però no hem registrat cap avenç decisiu sobre els temes principals [del divorci]”, hi va afegir Barnier, que va destacar, sobretot, les dificultats per tancar un “acord financer” sobre el Brexit. Tot i que els britànics estan impacients per començar a discutir els acords comercials post-Brexit, la UE no veu que hagi arribat aquest moment: “Estem lluny de constatar avenços suficients per poder recomanar al Consell Europeu [la cimera de líders dels Vint-i-set] l’inici de les discussions sobre la futura relació amb el Regne Unit”, va dir Barnier.
Per contra, el cap negociador britànic, David Davis, assegurava haver vist “alguns avenços concrets” alhora que deplorava que la posició europea no fos tan “flexible i pragmàtica” com la de Londres. Els Vint-i-set no accepten debatre la “relació futura” amb el Regne Unit fins que no s’hagi avançat en tres dossiers prioritaris: la factura del divorci que haurà d’abonar Londres, el futur dels ciutadans europeus al Regne Unit i la frontera entre les dues Irlandes.
Els britànics han presentat aquesta vegada la seva posició sobre la polèmica factura per sortir de la UE. “Ha quedat clar aquesta setmana que el Regne Unit no se sent legalment obligat a complir” amb certs compromisos financers a llarg termini que la UE li demana respectar, es va lamentar Barnier. “Encara hi ha divergències a superar”, va admetre Davis. “Tenim un deure cap als nostres contribuents!”, hi va afegir.
May vol revalidar el càrrec el 2019
La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha assegurat que no pensa plegar el 2019 i que té la intenció de liderar els tories en les pròximes eleccions generals, previstes per al 2022. En declaracions al Japó, on fa una visita oficial, May dissipava així les conjectures dels darrers mesos sobre la possibilitat que abandoni el timó del seu partit quan el Regne Unit surti de la UE, el 2019. El lideratge de la primera ministra va quedar tocat en les eleccions del juny, uns comicis que havia avançat per sortir reforçada amb vista a la negociació del Brexit i que van acabar traient la majoria absoluta als conservadors.