Política

Procés sobiranista

Tres dies de ple per aprovar les dues lleis de desconnexió

JxSí i la CUP tiraran endavant entre avui i la sessió monogràfica forçada divendres la normativa del referèndum i l’eventual transició

Aplicaran l’estratègia pel com en funció dels esdeveniments

Ha arribat el dia D, el de l’aprovació del corpus legal del referèndum i la transició cap a la independència en cas d’un sí. I tot indica que serà molt llarg, fins al punt que pot durar 72 hores. El Parlament inicia aquest matí a les deu un ple que serà històric, perquè la majoria independentista ja ha confirmat que s’hi aprovaran, malgrat que no figurin en l’ordre del dia inicial, la llei del referèndum i la de transitorietat, si bé encara no se sap amb quin procediment exactament, ni si juntes o per separat. La sol·licitud per sorpresa, ahir a la tarda per part de JxSí i la CUP, d’un altre ple monogràfic divendres per valorar “l’acció política de govern actual i previsions” va obrir un nou ventall de possibles jugades en la partida d’escacs que sembla que s’estigui jugant amb l’Estat. El guió que es proposa en el debat és volgudament genèric: l’anàlisi de la situació política, les actuacions realitzades pel govern i les previstes en relació amb l’Estat i la comunitat internacional. No proposa cap possible text per votar i no és clar, doncs, per a què es podria fer servir: si per aprovar les dues lleis, només la segona, cap, o una altra figura clau que també ha d’aprovar el ple, el nomenament de la sindicatura electoral de l’1-O. “És per tenir més instruments a punt”, es limitaven a indicar des de JxSí.

Un ple ple d’incerteses

En tot cas, la petició va activar la convocatòria a les nou d’aquest matí d’una mesa extraordinària per debatre-ho, en què també es podrien admetre finalment a tràmit les dues proposicions de llei, que tampoc van ser debatudes en l’ordinària d’ahir tot i els escarafalls de l’oposició. És clar que el PSC ja va presentar un escrit de reconsideració perquè no s’acceptin. I, si passa, ja ha anunciat que al moment presentarà, perquè entén que hi té dret, les peticions de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, fet que, segons ells, n’hauria d’aturar la tramitació mentre no es pronunciés. Sigui com sigui, el com és tota una incògnita, i els esdeveniments ben segur que s’aniran succeint avui al llarg del dia, i no només a dins de l’hemicicle. De fet, encara no es pot descartar del tot l’opció que la llei del referèndum l’aprovi el govern en decret llei que hagi de validar el Parlament. Des de JxSí no es descartaven “sorpreses”, sigui en les formes i/o en els tempos, ja que té diversos plans a punt en funció del que vagi succeint.

Si al final el debat sobre l’aprovació de la llei o les lleis s’inclou en el ple, s’especula que, després de la sessió de control, a través de l’article 81.3, l’oposició –com ja va advertir– posarà tots els entrebancs legals que pugui per evitar que s’aprovin, o com a mínim per dilatar-les al màxim. Marta Rovira, portaveu de JxSí, assegurava que es garantirà un tràmit d’esmenes per a l’oposició i per als mateixos grups impulsors, que volen introduir millores en el text que van entrar a registre, però això no va aturar les crítiques furibundes. Segons el PSC, el 81.3 no permet aprovar una llei en el mateix ple per lectura única, amb la qual cosa advertia que si s’utilitza es veuria vulnerat el dret de participació política dels grups, als quals s’hauria de permetre com a mínim la petició d’un dictamen al CGE. Catalunya Sí que es Pot i Cs van donar suport a la reivindicació, com farà segurament el PP. Tots els partits unionistes, de fet, ja han dit que, si s’hi introdueixen les lleis, marxaran de l’hemicicle en el moment en què es votin.

Convocatòria de govern

Els fets es precipitaran un cop s’hagi aprovat la llei del referèndum, que s’ha de publicar tot seguit al butlletí electrònic del Parlament. Conscient que a Madrid estaran tot el dia reunits –o a punt de fer-ho– tant el Consell de Ministres com el ple del Tribunal Constitucional per suspendre-la de seguida, el govern és probable que es reuneixi en qüestió de minuts al mateix Parlament –on el ple seguirà en curs, amb l’aprovació d’altres normes tan destacades com la llei de creació de l’agència de protecció social– per signar col·lectivament el decret de convocatòria de l’1-O, i aprovar el decret de normes complementàries, amb totes les mesures sobre l’organització logística que li corresponen, com ara la publicació d’un cens.

Rovira ja va advertir ahir l’Estat que, si compleix les amenaces judicials en l’intent d’aturar el referèndum, podria incórrer en il·legalitats per haver atemptat contra la “inviolabilitat dels diputats”. És per això que va avisar que poden recórrer a instàncies superiors al TC, com el Tribunal d’Estrasburg, per la vulneració de drets fonamentals. En qualsevol cas, confien a signar la convocatòria amb la llei encara en vigor, per aprovar així també, potser després d’acollir-se de nou al 81.3, la sindicatura electoral que a partir d’aleshores haurà de pilotar la supervisió del referèndum. El dia pot ser molt llarg, com els 25 que quedaran fins a l’1-O. El xoc ja és aquí.

Catalunya Sí que es Pot probablement s’abstindrà

L’únic grup, a més de JxSí i la CUP, que es quedarà a les votacions de les lleis serà Catalunya Sí que es Pot, si bé ahir no va confirmar el sentit d’un vot que probablement serà l’abstenció, almenys en la norma del referèndum, després que Podem, que es plantejava el sí, al vespre ho descartés. Un 70% de vots del seu consell ciutadà es van decantar per l’abstenció, decisió que han traslladat a la resta del grup per mirar de consensuar avui una posició comuna. Després que CSQP es reunís al migdia al Parlament, el portaveu, Joan Coscubiela, havia admès discrepàncies internes que els podien fer dividir el vot. La decisió depenia de l’acceptació de les esmenes que estaven negociant amb JxSí i la CUP, que, entre d’altres, eren eliminar el punt que el fa vinculant.

El dirigent dels comuns Gerardo Pisarello, tinent d’alcalde barceloní, va fer una crida ahir a Crític per participar en l’1-O per votar un “sí crític”, fet que li valdria una rèplica de tints xenòfobs a Twitter del líder del PP català, Xavier García Albiol: “Hauries de ser una miqueta més agraït al país que et va donar acollida i una oportunitat”, li va etzibar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.