procés sobiranista
Puigdemont, Colau, Junqueras i Forcadell insten Rajoy al “diàleg polític” sobre el referèndum
Les quatre principals autoritats del país proposen “un diàleg obert i sense condicions” per acordar el referèndum
Denuncien l’“ofensiva de repressió sense precedents” iniciada per l’Estat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, on fan una crida a la negociació política per arribar a un acord sobre el referèndum d’autodeterminació a Catalunya.
Els quatre signants de la carta reclamen “un diàleg polític, des de la legitimitat que cada un representa, per fer possible el que en democràcia mai no és un problema ni encara menys un delicte: escoltar la veu de la ciutadania”.
“Una crida al diàleg per abordar de quina manera ens podem posar d’acord perquè els catalans celebrem el referèndum. Un diàleg obert i sense condicions”, defensen.
En l’escrit precisen que la missiva s’envia amb còpia al rei Felip VI perquè “entengui que no dialogar és incompatible amb la resolució dels problemes”.
Les quatre principals autoritats de Catalunya afirmen que existeix un “evident conflicte polític que ve de lluny” i recorden que han intentat resoldre’l amb el “màxim acord”. “Però la resposta sempre ha estat una negativa, o pitjor encara, una reacció regressiva insostenible”, afegeixen.
En aquest sentit, denuncien que l’Estat ha posat en marxa una “ofensiva de repressió sense precedents” per impedir la consulta de l’1-O. En citen com a exemples la limitació del dret a la llibertat d’expressió, impedir actes públics, intimidar mitjans de comunicació o fins i tot amenaçar de detenir el 75% dels alcaldes catalans per mostrar-se disposats a participar a l’1-O.
També fan constar que s’ha proposat un pacte fiscal en la línia del País Basc o s’ha proposat la celebració d’una consulta de caràcter no vinculat però que “el no ha estat l’única resposta”.
Recorden que es va constituir el Pacte Nacional del Referèndum “que aspirava a un diàleg que tampoc va ser possible” i que els seus responsables han acabat investigats per la Justícia, “com si es tractés d’una activitat il·lícita”. I subratllen que el Codi Penal “confirma que convocar un referèndum, encara que sigui sense acord, no és mai un delicte”.
Els quatre dirigents polítics asseguren que hi ha el suport “inqüestionable” de la societat catalana a un referèndum i es remeten a les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya i a les manifestacions durant la Diada els darrers anys. Unes mobilitzacions, remarquen, que han estat “sempre pacífiques i convivencials”, i fins i tot “elogiades per la premsa internacional com un exemple de civisme”.