El CAC descarta iniciar procediments contra els mitjans que emetin publicitat institucional de l’1-O
El ple aprova l’acord amb 3 vots a favor, 3 en contra i el vot de qualitat del president del Consell de l’Audiovisual
L’organisme analitzarà la informació i les tertúlies del mes de setembre com assaig metodològic per sistematitzar-ho
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha acordat en el Ple celebrat aquest dimarts que no iniciarà procediments administratius contra els mitjans de comunicació que emetin publicitat institucional del referèndum de l’1 d’octubre. L’acord s’ha aprovat amb 3 vots a favor, 3 en contra i el vot de qualitat del president.
La decisió s’ha pres de conformitat amb l’Informe de l’Àrea Jurídica sobre l’anàlisi de l’àmbit competencial del CAC, que també ha estat aprovat pel Ple de l’organisme.
Aquest informe conclou que “ateses les consideracions anteriors seria convenient que el Consell, en aquest moment, evités la incoació i posterior tramitació d’un procediment administratiu contra els prestadors de serveis de comunicació audiovisual ubicats dintre del seu àmbit competencial que, tot incomplint l’advertiment i l’apercebiment efectuat pel TC, notificat pel TSJC, estiguessin emetent publicitat o propaganda en relació amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, atesa l’eventual vulneració de la prohibició derivada del principi non bis in ídem”.
Estudi sobre el pluralisme polític a informatius i tertúlies
D’altra banda, el CAC ha anunciat que analitzarà la informació política i les tertúlies de gran part del mes de setembre en resposta al caràcter excepcional de l’1-O.
El consell va aprovar per unanimitat en el Ple del passat 6 de setembre un pla de treball per analitzar el “pluralisme polític”. El període que s’està analitzant és de l’11 de setembre al 3 d’octubre de 2017, els dos inclosos, i la metodologia que s’aplica en l’anàlisi de la informació política és l’habitual que s’utilitza en els informes mensuals que realitza el CAC. Pel que fa a la mostra, el criteri és el mateix que s’aplica en els fets excepcionals.
En concret, els mitjans que s’analitzen són TV3, Catalunya Ràdio, TVE a Catalunya, La 1, Telecinco i Antena 3. En el cas de les televisions, s’analitzen les edicions dels informatius del migdia i vespre, excepte en el cas de TVE a Catalunya on s’analitza L’informatiu migdia.
En relació a l’anàlisi de les tertúlies, es planteja com un assaig metodològic per a una possible sistematizació i inclusió dins de l’anàlisi global de pluralisme, tal i com va sol·licitar el Parlament.