Política

Els supervisors i la delegació internacional de parlamentaris avalen l’1-O

El grup d’acadèmics que ha fet seguiment de la jornada constata que la consulta s’ha celebrat malgrat la “repressió policial”

Diputats de diferents països assenyalen que el referèndum s’ha vist “amenaçat però no destrossat”

El grup d’acadèmics i professionals elegits per al seguiment del referèndum ha assegurat aquest diumenge que aquest “s’ha realitzat”, ja que s’han obert de “forma efectiva” els col·legis electorals malgrat la “repressió policial”.

El grup, format per set persones, ha constatat que el referèndum “s’ha pogut realitzar” i que la majoria dels col·legis han obert a l’hora prevista (2.162 dels 2.315 previstos inicialment), i sovint en “condicions molt dures”. Han admès que les votacions no han començat de forma simultània per algunes anomalies.

Les incidències han estat sobretot de dos tipus: la utilització d’inhibidors de connexions a Internet per impedir consultar el cens i la retirada d’urnes on hi havia vots per part de la policia.

Han destacat que els Mossos d’Esquadra han tancat 160 col·legis electorals “sense cap ferit” però, per contra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han incorregut en “una desproporció en l’ús de la força”, en el tancament d’“aproximadament 90 punts de votació” amb un saldo de 761 ferits, dos d’ells en estat molt greu, han explicat en roda de premsa.

Els acadèmics que conformen el grup són els catedràtics de dret constitucional de la Universitat de Barcelona Enoch Albertí i Joan Vintró, el catedràtic de ciència política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Ferran Requejo, la catedràtica de dret constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona Mercè Barceló, el degà de la facultat de dret de la UPF, Josep Maria Vilajosana, l’advocat Ignasi Faura i el notari Eladi Crehuet.

Segons el grup, algunes imatges que ha deixat diumenge “no són pròpies d’un Estat democràtic i de dret”. Pels experts, les càrregues policials han suposat una “vulneració flagrant” de drets reconeguts a la mateixa Constitució espanyol, el conveni europeu de drets humans i la declaració universal de drets humans, especialment els de reunió i expressió.

Requejo, que ha fet de portaveu, ha acusat l’Estat d’haver vulnerat els tractats de la Unió Europa (UE). Per això, creu que les institucions europees “no es poden quedar al marge” i han de prendre mesures per garantir els valors en els quals es basa europa.

Parlamentaris internacionals

També han comparegut en roda de premsa els 33 diputats de 17 països que conformen la delegació internacional convidada a Catalunya pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) per seguir el referèndum.

El portaveu de la delegació, l’exministre d’Afers Estrangers eslovè Dimitri Rupel, ha constatat que la votació s’ha celebrat “en circumstàncies difícils” però ha aconseguit “un èxit”.

Els diputats han identificat com a fortaleses del referèndum l’actitud pacífica dels votants o la seva “integritat” per defensar el seu dret a vot. Com a debilitats ha assenyalat la falta d’una junta electoral o la confiscació d’urnes, dos circumstàncies que ha propiciat la persecució judicial i policial de l’Estat.

Rupel ha censurat la “violència” de la policia, el “sabotatge electrònic” i la confiscació d’urnes. De fet, ha qualificat de “brutals” algunes de les actuacions policials i en la majoria dels casos com una “violació dels drets humans”.

En aquest sentit, ha lamentat que l’Estat hagi vulnerat tractats internacionals que té signats.

El grup ha conclòs que el procés electoral s’ha vist “amenaçat però no destrossat” i creu que servirà “com a punt de punt de partida per a la transformació política. Rupel ha desitjat que el govern de l’Estat entri “en veritables negociacions” amb la Generalitat per buscar una sortida al conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.