Els inversors estrangers, en ‘stand-by’
La incertesa política al voltant de què passarà a Catalunya després de l’1-O ha motivat que molts es decantin per recollir beneficis en espera de com evolucionen els esdeveniments.
Pocs en volien parlar, però tothom s’ho mirava de reüll. Això és el que provocava entre analistes i inversors el procés català fins fa poc. Els mercats de valors ho han viscut amb una certa tranquil·litat, malgrat la sobrereacció que han demostrat davant altres riscos polítics a Europa. Sembla, doncs, que, entre els que els mouen, pocs donaven crèdit al fet que tot plegat pogués acabar en un trencament amb l’Estat espanyol.
En les darreres setmanes, però, la situació havia començat a canviar. L’escalada de la tensió entre el govern del PP i les forces catalanes independentistes va portar que alguns inversors, fonamentalment estrangers, miressin amb més cautela cap a la borsa espanyola. Això explicaria que la pujada en els principals índexs durant el mes de setembre fos sensiblement inferior a la registrada pels selectius europeus.
En el cas de la renda fixa, habitualment sensible als riscos polítics, la incertesa no es feia notar. Segurament, la intervenció del Banc Central Europeu (BCE), que segueix comprant 60.000 milions d’euros mensuals en deute, hi va tenir a veure. No obstant això, la setmana passada també hi va haver un canvi de tendència en aquest mercat després que diverses cases d’anàlisi internacionals recomanessin sortir de la renda fixa espanyola.
L’endemà de l’1-O.
Els valors més castigats van ser els bancaris, especialment les dues entitats amb seu a Catalunya, Caixabank i Banc Sabadell, que van perdre un 4,4% i un 4,5% respectivament. No van ser els únics, ja que Bankia es deixava un 3,3%, BBVA baixava un 2,4% i Santander queia un 1,6%.
Els mercats de renda fixa també es van veure afectats, amb una prima de risc del deute públic espanyol que es va enfilar als 124 punts bàsics, 10 més que l’anterior jornada hàbil després de que l’interès del bo espanyol a 10 anys augmentés fins a l’1,69%. I no era l’únic. La incertesa es va estendre al deute de països del sud d’Europa com Itàlia o Portugal, en una mostra de que els riscos polítics encara generen l’aversió dels inversors cap a aquests mercats.
Els analistes atribueixen a la incertesa política a Catalunya després del referèndum la lleugera baixada que va patir l’euro davant el dòlar aquell mateix dia. Segons Felipe López-Gálvez, de Self Bank, més enllà dels efectes econòmics que pugui tenir, els mercats temen que el cas de Catalunya senti precedent i pugui animar altres nacionalismes europeus, cosa que podria tornar a posar els riscos polítics a la UE damunt la taula dels inversors.
Més enllà de dilluns, la setmana continuava amb uns mercats molt pendents del què passava al Principat. I dimecres la borsa espanyola va viure la pitjor jornada des de la votació sobre el Brexit, amb els bancs liderant les caigudes. Però la situació es va capgirar dijous quan les especulacions sobre un possible canvi de seu de les entitats catalanes van fer remuntar el selectiu. Amb tot, la borsa espanyola ha viscut una setmana caracteritzada per la volatilitat, fruit de la incertesa sobre què passarà en el futur proper.
Impera la prudència.
En la mateixa línia, Susana Felpeto, subdirectora de Renda Variable d’Atl Capital, assegura que al mercat hi ha la sensació que els inversors, especialment els estrangers, han valorat la pujada que registrava des de principis d’any la borsa espanyola i han decidit aprofitar el moment per recollir beneficis i esperar a veure què passa. No ha sigut, però, una fugida massiva. Per això considera que, a curt termini, les caigudes a la renda variable no aniran molt més enllà. Una altra cosa és al mercat de deute, on creu que es poden tensionar per la incertesa política.
Els escenaris.
Segons Felpeto, l’aplicació de l’article 155 podria comportar una inestabilitat similar. En aquest sentit, considera que tant un escenari com l’altre mai nos’han donat a l’Estat espanyol i ambdós generarien incertesa. Afegeix, però, que cap dels dos l’estan descomptant ara mateix els mercats. “Haurem de veure els terminis en què ens movem, si s’avança cap a una solució”, comenta per afegir que “si la situació s’allarga i s’enquista, pot afectar més a llarg termini”.