El PSOE donarà suport a l’acció de l’Estat contra una declaració de ruptura
Sánchez i Iceta demanen a Puigdemont que eviti el “desastre” de qualsevol DUI
Defugen esmentar el 155 i recorden les divergències sobre com s’aplica
“Donarem suport a la resposta de l’estat de dret davant qualsevol intent de trencament unilateral de la convivència entre espanyols”, afirmava ahir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, al costat del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després d’assistir a l’executiva extraordinària dels socialistes catalans a Barcelona. Sánchez va advertir que “una declaració unilateral d’independència (DUI) no té cabuda en cap estat social de dret” i va assegurar que “la resposta que es doni a la DUI serà constitucional”. El líder socialista espanyol assegura que no té cabuda a la UE perquè “violenta el principi europeu de convergència de sobiranies, que és contrari a la fragmentació”.
Tot i la insistència dels periodistes, ni Sánchez ni Iceta van explicitar si es referien a la suspensió de l’autonomia que preveu l’article 155 quan es comprometien a donar suport a la “resposta” del govern Rajoy. Només Iceta va apuntar que “molts juristes té l’acadèmia” en referència a les divergències d’opinió entre els experts sobre com s’aplica aquest article de la Constitució.
En qualsevol cas, les direccions del PSOE i el PSC compartiran l’anàlisi i la resposta a una possible declaració d’independència, evitar la qual és, per ells, l’única prioritat a poques hores del ple del Parlament. “Cada cosa al seu temps”, va concloure Sánchez. Iceta va demanar a Puigdemont que “per patriotisme, en defensa de l’autogovern dels catalans i de les institucions, s’abstingui de fer una DUI en directe, en diferit o simbòlica”. Segons ell, portaria al “desastre” Catalunya i les seves institucions, però també va demanar no posar-se “la bena abans de la ferida” en referència a la possibilitat d’evitar la DUI. Per la seva banda, Sánchez va demanar “amb emoció” al president de la Generalitat que prengui una decisió “sàvia, honesta, que representi el conjunt de la societat catalana” que, segons ell, es va expressar en les manifestacions de dissabte i diumenge –la primera a favor del diàleg i la segona a favor de la unitat d’Espanya. El secretari general del PSOE defensa que aquestes manifestacions van mostrar “que el poble català no és un sinó molts” i això exigeix, segons ell, que el govern català els escolti, que escolti les crides al “diàleg, a la trobada, al parlem” de dissabte.
Sánchez no va voler respondre a la pregunta d’un periodista estranger sobre si evitar la DUI només depèn de Puigdemont –també ho pot evitar Rajoy oferint diàleg– i es va limitar a dir que és en mans del president català “el que passi”.
Sánchez va cridar els catalans a tenir esperança perquè “som a temps d’encarrilar” la crisi d’estat “des del punt de vista racional i polític”. “Si som generosos, hi som a temps amb la paraula i a través de les institucions”, deia, davant la desafecció i la “justa demanda de la societat catalana de trobar un encaix millor” a Espanya.
No seran en una votació que confien que no es faci
“No està prevista cap votació i no hi ha de ser”, afirmava ahir Iceta, que confiava que la sessió d’aquesta tarda al Parlament català serà un debat dels grups parlamentaris al voltant de la declaració del president Puigdemont. En aquest sentit, el primer secretari del PSC va deixar clar que participaran en el debat polític amb el president però en cap cas en una possible “votació il·legal” sobre una declaració d’independència. D’altra banda, Sánchez va defensar que tan important és donar una resposta “constitucional” a una possible declaració com obrir la via de la “reforma federal”. El líder socialista va acusar Rajoy de corresponsable de la situació perquè “no ha volgut veure” el problema per la seva forma d’afrontar les crisis “tard, malament o mai”. Sánchez diu que Catalunya ha de ser reconeguda com a nació a la Constitució i promet que obligarà Rajoy a abordar la reforma constitucional “en pocs mesos”.