Borsa

Inversors a la caça del valor

Companyies que cotitzin barates, amb un negoci fàcil d’entendre i que estiguin ben gestionades. Aquestes són les troballes que busca el ‘value investing’, que ofereix grans rendibilitats a llarg termini.

Els inversors utilitzen l’anàlisi fonamental per determinar el valor intrínsec d’un actiu i, si el preu al qual cotitza és inferior, es considera que és candidat a ser present a les seves carteres
La volatilitat és una oportunitat per comprar a preus més assequibles
Els descomptes han de ser, com a mínim, d’entre el 15% i el 20%

Podem enten­dre que els inver­sors són com bus­ca­dors de tre­sors. Tots espe­ren tro­bar l’actiu que els per­meti incre­men­tar el seu patri­moni. N’hi ha que con­fien a estar en tot moment atents a allò que passa als mer­cats, amb les empre­ses, en el ter­reny polític... Cada dia, cada set­mana o cada mes inten­ten avançar-se i pre­dir com es com­por­ta­ran els mer­cats i trac­ten de treure par­tit de les seves habi­li­tats ende­vi­natòries. Altres, en canvi, estan dis­po­sats a inver­tir esforços i temps en expe­di­ci­ons i tra­ves­sies més llar­gues i sovint cos­to­ses per tro­bar l’anhe­lat tre­sor. Aquest dar­rer és el cas, sense cap mena de dubte, dels que es basen en el value inves­ting o inversió en valor.

Es tracta d’una filo­so­fia d’inversió que, bàsica­ment, busca empre­ses les acci­ons de les quals pre­sen­ten un des­compte res­pecte al valor al seu valor intrínsec, és a dir, res­pecte al preu que un inver­sor con­si­dera que hau­ria de tenir. Es tracta, per tant, d’un con­cepte sub­jec­tiu però que inclou tots els aspec­tes del negoci, tant els fac­tors tan­gi­bles com intan­gi­bles.

En poques parau­les, la inversió en valor con­sis­teix a com­prar un actiu per menys del que en rea­li­tat val. Així, la pri­mera difi­cul­tat per inver­tir amb aquesta filo­so­fia no és altra que deli­mi­tar quin és aquest preu que es con­si­dera que hau­ria de valer un actiu. Aquest tipus d’inver­sors fa ser­vir l’anàlisi fona­men­tal -lle­gint els balanços i comp­tes de resul­tats de les com­pa­nyies- i apro­fun­dint en els aspec­tes qua­li­ta­tius. Un cop es dis­posa d’aquest valor intrínsec s’ha de com­pa­rar amb el preu a què es mou aquell actiu en el mer­cat. Si la com­pa­ració entre un i altre deixa veure el des­compte, es tracta d’una bona opció d’inversió en valor. De fet els segui­dors d’aquesta filo­so­fia con­si­de­ren que els mer­cats només són efi­ci­ents en el llarg ter­mini i per tant, a la llarga, el preu de les acci­ons d’una empresa coin­ci­dirà amb el seu valor intrínsec

Segons l’ana­lista de Self Bank Felipe López-Gálvez, el marge de segu­re­tat o diferència entre el preu de mer­cat i el valor intrínsec d’un actiu ha de ser d’almenys entre el 15% i el 20% perquè aquest tipus d’inver­sor con­si­deri que una com­pa­nyia és can­di­data a for­mar part de la seva car­tera.

Ara bé, tam­poc no s’ha de pen­sar que són mera­ment caçadors de gan­gues. “No es tracta només de tro­bar empre­ses que esti­guin bara­tes, sinó també que siguin bons nego­cis i esti­guin ben ges­ti­o­na­des”, deixa clar San­ti­ago Cor­tezo, direc­tor de Relació amb Inver­sors a Espa­nya de Cobas AM, una ges­tora que basa tots els seus pro­duc­tes en aquesta filo­so­fia d’inversió.

En aquest sen­tit, l’ana­lista de Self Bank asse­gura que perquè una empresa acabi de convèncer ha de tenir un negoci sen­zill, que s’enten­gui de manera fàcil i amb flu­xos de caixa crei­xents. Segons comenta, aquesta va ser pre­ci­sa­ment la clau que va por­tar War­ren Buf­fet, l’expo­nent més cone­gut del value inves­ting, a inver­tir en valors tec­nològics poc abans de la bom­bo­lla punt­com que va explo­tar a prin­ci­pis de la dècada del 2000. Per altra banda, la com­pa­nyia ha de tenir una situ­ació finan­cera sòlida, amb uns nivells d’endeu­ta­ment con­tro­lats. I, per últim, l’equip que ges­ti­ona l’empresa ha de ser de con­fiança, pre­sen­tar un bon his­to­rial direc­tiu i que generi valor per a l’acci­o­nista.

Cor­tezo asse­nyala que les claus per a un bon inver­sor en valor són: inver­tir a llarg ter­mini (Cobas con­si­dera que això vol dir entre set i deu anys) i fer-ho amb diners que, en prin­cipi, no es neces­si­ta­ran en aquest peri­ode de temps. I és que la imme­di­a­tesa no és bona amiga d’aquesta filo­so­fia. López-Gálvez con­si­dera que, a més, ha d’apli­car l’anàlisi fona­men­tal i des­car­tar la tècnica, no pres­tar gaire atenció a les anàlisis macro­e­conòmiques i uti­lit­zar de manera molt mar­gi­nal els pro­duc­tes deri­vats, només per cobrir-se davant pos­si­bles cai­gu­des. Car­los Romero, direc­tor d’Inver­sors Ins­ti­tu­ci­o­nals d’azVa­lor, ges­tora inde­pen­dent que també es basa en la inversió en valors, afe­geix una altra qua­li­tat a aquest tipus d’inver­sor: ha de tenir paciència i evi­tar les tram­pes comu­nes rela­ci­o­na­des amb el com­por­ta­ment humà. És a dir, no pot afer­rar-se emo­ci­o­nal­ment a un valor o tenir men­ta­li­tat de manada. Ha de man­te­nir-se fred i seguir l’estratègia que, raci­o­nal­ment, s’ha mar­cat.

A par­tir d’aques­tes carac­terísti­ques, Romero entén que el value inves­ting pre­senta un avan­tatge prin­ci­pal per a aquells que seguei­xen els seus pre­cep­tes: l’ele­vada ren­di­bi­li­tat, espe­ci­al­ment a llarg ter­mini. De fet, aquesta filo­so­fia pro­posa una inversió que recull un actiu de renda vari­a­ble amb una ren­di­bi­li­tat anual a llarg ter­mini -al vol­tant del 8%- supe­rior a la resta, sigui renda fixa, divi­ses o dipòsits. Tenint això en compte, la inversió en valor, que no es limita a repli­car índexs sinó que és activa, es plan­teja superar la ren­di­bi­li­tat mit­jana anual de la renda vari­a­ble. A més, Romero comenta que quan, com en aquest cas, es com­pra alguna cosa per menys del que real­ment val, les pro­ba­bi­li­tats de per­dre diners de forma per­ma­nent dis­mi­nu­ei­xen. Més enllà d’això, enn trac­tar-se d’acci­ons, que supo­sen una par­ti­ci­pació en un actiu real, aquest tipus d’inversió per­met man­te­nir rao­na­ble­ment bé el poder adqui­si­tiu a llarg ter­mini i evita que la inflació l’ero­si­oni. Per últim, la vola­ti­li­tat s’entén com una font d’opor­tu­ni­tats i no de risc, ja que per­met com­prar a preus més atrac­tius.

López-Gálvez recorda també que els ges­tors d’aquest tipus de fons solen ser molt trans­pa­rents amb els seus cli­ents, una cosa que acon­se­gueix trans­me­tre’ls molta con­fiança. De fet, comenta que és habi­tual que aquest ges­tor tin­gui la major part del seu patri­moni inver­tit en el mateix fons que ges­ti­ona.

Per con­tra, s’ha de tenir en compte que, durant un alt per­cen­tatge del temps, el mer­cat no dona la raó. De fet, segons Romero, els ges­tors que obte­nen ren­di­ments a llarg ter­mini per sobre del mer­cat, pas­sen per períodes en els quals la ren­di­bi­li­tat és reduïda. En aquest sen­tit, el resul­tat a curt ter­mini, tot i no ser un bon indi­ca­dor de l’èxit a llarg ter­mini, pot gene­rar dub­tes i ines­ta­bi­li­tat en els partícips de vehi­cles basats en aquest tipus d’inversió.

Així, no és difícil d’ende­vi­nar que el value inves­ting és ade­quat fona­men­tal­ment per a inver­sors amb horit­zons tem­po­rals llargs -més de cinc anys-, que no tin­guin neces­si­tats de liqui­di­tat a curt ter­mini i que puguin accep­tar que la seva inversió pot patir cai­gu­des per sobre de les dels mer­cats en moments deter­mi­nats.

Una filosofia en expansió

Paula Mateu

És als EUA on la inversió en valors està més estesa. Allà va néixer el concepte de la mà de Benjamin Graham i David Dodd als anys quaranta del segle passat. I també és allà on més projecció ha aconseguit gràcies sobretot a inversors de renom com ara Warren Buffet, Walter Schloss, Philip Fischer o Peter Lynch. A l’Estat espanyol ha arribat més tard i ha obtingut notorietat més recentment, però encara s’utilitza de manera més residual que altres estratègies. El gestor espanyol més destacat és Francisco García-Paramés, que va aconseguir retorns molt positius durant els anys que va estar al capdavant de Bestinver. Recentment va fundar una nova firma: Cobas, basada totalment en aquesta filosofia. Els defensors del value investing asseguren que, amb la desbancarització del sector i la importància cada cop major de les gestores independents, anirà a més en el futur immediat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.