Successos

Kermanshah s’ensorra

Un terratrèmol de magnitud 7,3 en l’escala de Richter assota la província occidental de l’Iran

Es quantifiquen més de 400 morts i 6.700 ferits

La majoria de les víctimes són de la ciutat de Sarpul Zahab

Més de 400 persones han mort i 6.700 han resultat ferides pel terratrèmol que ha devastat l’oest de l’Iran, on ahir continuaven contra rellotge les tasques de rescat per intentar trobar supervivents entre les ruïnes.

Edificis convertits en runes, vehicles aixafats, campaments improvisats per als damnificats i comerços i escoles tancats eren el desolador paisatge de diverses poblacions de la província occidental de Kermanshah, que fa fronterera amb l’Iraq.

El sisme, que va assolir una magnitud 7,3 en l’escala de Richter i que diumenge a la nit tenia l’epicentre a la frontera entre l’Iran i l’Iraq, va arrasar diverses localitats iranianes i va provocar algunes rèpliques en aquesta àrea. Atesa la magnitud de la tragèdia, les autoritats iranianes van mobilitzar tots els cossos de seguretat, inclosos l’exèrcit i els Guardians de la Revolució, per accelerar les tasques de rescat i de retirada d’enderrocs.

Al voltant dels edificis en runes de la població de Sarpul Zahab, la més damnificada, centenars de persones esperaven amb angoixa notícies dels seus familiars i de persones pròximes, desaparegudes des que diumenge a la nit la terra va tremolar.

Les tasques de rescat i desenrunament, amb gossos rastrejadors i grues, es van haver d’aturar en alguna ocasió a causa de les nombroses rèpliques, que van superar el centenar. La magnitud del desastre va col·lapsar o destruir els centres sanitaris de les localitats més afectades, com Sarpul Zahab, Eslamabad Gharb i Ghasr Shirin. Arran d’aquesta situació, les autoritats van enviar dinou helicòpters i tres avions a aquestes zones –algunes de les quals, com Ghasr Shirin, semblaven ciutats fantasma– per traslladar els ferits als hospitals més pròxims. En aquestes tasques també es van utilitzar unes 140 ambulàncies, segons fonts governamentals. Nombrosos edificis es van ensorrar i els danys són difícils de quantificar, perquè estan tallades les comunicacions i les carreteres d’accés a algunes zones remotes.

El president iranià, Hassan Rouhani, va afirmar que és “imperatiu que tots els organismes competents i d’auxili treballin en plena col·laboració per proporcionar ajuda, allotjament i atenció als ferits”. També va garantir que el seu govern donarà suport a les víctimes amb “tots els seus recursos, i mobilitzant totes les capacitats a escala nacional i local”.

L’epicentre del sisme es va localitzar a 11 quilòmetres de profunditat a la localitat fronterera iraniana d’Azgale. Les rèpliques, algunes de magnitud 4,7 en l’escala de Richter, es van notar en diverses províncies del nord, l’oest i el centre de l’Iran, inclosa la capital, Teheran, així com en països de la zona com ara l’Iraq, Turquia i Kuwait.

LES XIFRES

400
morts
i uns 6.700 ferits, com a mínim, ha provocat el terratrèmol que ha devastat l’oest de l’Iran.
100
rèpliques,
com a mínim, van registrar els sismògrafs de la zona, alguna de magnitud 4,7 en l’escala de Richter.

Vuit morts i 535 ferits a l’Iraq

El terratrèmol de magnitud 7,3 que ha assolat la província de Kermanshah, a l’oest de l’Iran, també va afectar l’est de l’Iraq, on s’han comptat almenys vuit morts i 535 ferits, segons el ministeri iraquià. Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat kurd va detallar que quatre de les morts es van produir a la regió de Darbandijan (prop de la frontera iraniana), dues a Karamian i una altra a Sulaimaniyah.

Aquest sisme és un dels més tràgics que s’han produït a la zona fronterera entre els dos països. L’Iran es troba en una àrea de terratrèmols freqüents, i aquest és un dels més greus que s’han registrat a les regions frontereres en les últimes dècades.

El 20 de juny del 1990, un terratrèmol de magnitud 7,7 a les províncies de Gilan i Zanjan, al nord-oest de l’Iran, va causar la mort de 60.000 persones. Un any després, el 27 de juliol del 1991, almenys vint persones van morir a causa d’un terratrèmol registrat a la regió d’Irbil, al nord de l’Iraq. El 28 de febrer del 1997, hi va haver un miler de morts més per un sisme de magnitud 5,5 registrat al nord-oest de l’Iran. El 22 de juny del 2002, un altre sisme de magnitud 6,0 registrat a Qazvin, Hamadan i Zanjan, va causar 237 morts. I encara hi va haver diversos sismes més, el 18 d’agost del 2014, en què van resultar ferides 250 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.