Borsa

A la borsa a buscar finançament

Les empreses intenten treure profit de l’interès dels inversors per la renda variable espanyola i converteixen el 2017 en un any rècord pel nombre de debuts al parquet.

L’augment de les OPV prova que el teixit empresarial espanyol tendeix a convergir amb altres països que depenen més del finançament dels mercats de capitals que no pas del bancari
L’immobiliari ha estat clar protagonista al mercat espanyol
La desaparició del ‘risc Espanya’ ha estat clau per atreure inversors

Sor­tir a borsa torna a ser una opció interes­sant per a les empre­ses que volen acon­se­guir un volum de capi­tal impor­tant per finançar els seus pro­jec­tes. Així es desprèn d’allò que s’ha vist en els últims mesos als mer­cats de capi­tals. En el que va d’any, s’han produït fins a cinc sor­ti­des a la borsa espa­nyola. Ja en el pri­mer semes­tre, els debuts de Pro­se­gur Cash, Nei­nor Homes, Ges­tamp i Uni­caja van con­ver­tir la borsa espa­nyola en la més activa del con­ti­nent euro­peu en aquest tipus d’ope­ra­ci­ons, segons un informe d’E&Y, amb un volum que fre­gava els 3.000 mili­ons d’euros. La xifra més que doblava la del mateix període de 2016, quan es van regis­trar sor­ti­des a borsa per valor d’uns 1.300 mili­ons d’euros. A aques­tes qua­tre cal afe­gir la més recent d’Aedas Homes, que a finals d’octu­bre va col·locar apro­xi­ma­da­ment un 41% del seu capi­tal al mer­cat per 667 mili­ons d’euros.

L’estudi de la con­sul­tora cons­tata que es tracta d’una tendència glo­bal. De fet, entre gener i setem­bre s’han produït 1.156 ope­ra­ci­ons públi­ques de venda (OPV) per valor de 126.900 mili­ons de dòlars a tot el món. Això suposa un incre­ment del 59% en el nom­bre de transac­ci­ons i del 55% en el capi­tal cap­tat si es com­para amb els nou pri­mers mesos de l’exer­cici pas­sat.

Per regi­ons, la d’Àsia-Pacífic, amb un clar pro­ta­go­nisme de la Xina, ha vis­cut un 72% d’aug­ment en el nom­bre d’ope­ra­ci­ons fins a les 690, amb un capi­tal cap­tat de gai­rebé 54.000 mili­ons de dòlars. A Europa, Ori­ent Pròxim, Índia i Àfrica hi ha hagut 320 ope­ra­ci­ons, un 38% més que l’any pas­sat, per valor de 37.100 mili­ons de dòlars, un 47% més. Per últim, al con­ti­nent ame­ricà s’han produït 146 OPV per 35.900 mili­ons de dòlars, cosa que sig­ni­fica aug­ments del 57% i del 151% res­pec­ti­va­ment.

Els motius.

Dar­rere d’aquesta ebu­llició, hi ha una con­junció d’ele­ments que l’afa­vo­rei­xen. Susana Fel­peto, sub­di­rec­tora de Renda Vari­a­ble d’Atl Capi­tal, asse­nyala, en pri­mer lloc, la millora de les dades macro­e­conòmiques a l’Estat espa­nyol. Això ha fet que, després d’uns anys en què els inver­sors fugien dels actius espa­nyols espan­tats pels efec­tes que estava tenint la crisi econòmica, el risc de país hagi des­a­pa­re­gut. De fet, Fel­peto asse­gura que, en les sor­ti­des a borsa, la situ­ació macro­e­conòmica sem­pre ha jugat un paper fona­men­tal perquè el risc per­ce­but pels inver­sors influ­eix direc­ta­ment sobre el preu al qual estan dis­po­sats a posar-hi diners i, si aquest no està en el rang pre­vist per l’empresa que vol sor­tir a borsa, és pro­ba­ble que deci­deixi ajor­nar la seva estrena al par­quet fins un altre moment en què pugui acon­se­guir millors con­di­ci­ons de finançament.

S’ha de tenir en compte també que la renda vari­a­ble passa un bon moment. A les bones ren­di­bi­li­tats, s’afe­gei­xen l’esta­bi­li­tat i la poca vola­ti­li­tat. Un còctel que, en opinió del direc­tor de Renta 4 a Cata­lu­nya, Xavier Tei­xidó, tran­quil·litza i atreu els inver­sors. Espe­ci­al­ment, en un moment en què l’esce­nari de bai­xos tipus d’interès fa que altres actius siguin poc atrac­tius.

En aquest con­text, les empre­ses inten­ten apro­fi­tar l’avi­desa dels inver­sors per acon­se­guir finançament als mer­cats de capi­tals, d’una manera que els aporta, a més, visi­bi­li­tat.

Però encara hi ha alguna raó més de fons, segons Toni Cárde­nas, ges­tor de renda vari­a­ble de Caixa d’Engi­nyers. Cárde­nas posa en relleu que, men­tre que als EUA el 80% del finançament de les empre­ses s’obté als mer­cats de capi­tals, a l’Estat espa­nyol el 75% és finançament ban­cari i només un 25% s’acon­se­gueix als mer­cats. Per aquesta raó, hi ha una tendència de fons cap a la con­vergència amb altres països de l’entorn. “És salu­da­ble anar cap aquí”, comenta el ges­tor, que recorda com la crisi va posar de mani­fest a les empre­ses que depen­dre tant del finançament ban­cari supo­sava un risc. En la mateixa línia, Tei­xidó, tot recor­dant que els inver­sors inter­na­ci­o­nals acu­dei­xen als mer­cats de capi­tals, qua­li­fica aquesta con­vergència com a posi­tiva, tant per al tei­xit empre­sa­rial com per a l’eco­no­mia en gene­ral.

Entre les com­pa­nyies que han sor­tit a borsa aquest any, Pro­se­gur Cash és la que ha acon­se­guit un millor resul­tat i el preu de les seves acci­ons s’ha tri­pli­cat des del març. Nei­nor Homes, que es va con­ver­tir aquell mateix mes en la pri­mera pro­mo­tora immo­biliària que debu­tava a borsa en una dècada, també ha tin­gut un com­por­ta­ment posi­tiu i acu­mula una reva­lo­ració supe­rior al 9,5%. Per la seva banda, l’empresa de com­po­nents per a automòbils Ges­tamp i la finan­cera Uni­caja han gua­nyat un 5,36% i un 13,64% des de les seves res­pec­ti­ves estre­nes -a l’abril la pri­mera i a finals de juny la dar­rera-. L’única debu­tant que ha per­dut ter­reny res­pecte al preu de sor­tida és una altra immo­biliària, Aedas Homes, que cau gai­rebé un 8% des de l’octu­bre.

Els sec­tors.

De les cinc ope­ra­ci­ons, dues han estat pro­ta­go­nit­za­des per immo­biliàries. El sec­tor viu un moment dolç després de la crisi, cosa que es fa palesa no només pels debuts reei­xits de Nei­nor i Aedas Homes, sinó també per la gran quan­ti­tat de SOCIMI que han sor­tit a cotit­zar al Mer­cat Alter­na­tiu Bor­sari (MAB). “És un moment idoni per al sec­tor”, explica Cárde­nas, que des­taca que les immo­biliàries tenen ren­di­bi­li­tats de dos dígits a borsa perquè els inver­sors con­si­de­ren atrac­tius aquests nego­cis, que, a més, es veuen afa­vo­rits pels tipus d’interès bai­xos a causa del seu ele­vat nivell de palan­que­ja­ment.

Una cosa simi­lar passa amb el sec­tor finan­cer. Els bancs espa­nyols han tor­nat a gau­dir aquest any del beneplàcit dels inver­sors i això ha aju­dat una sor­tida com la d’Uni­caja, a qui Europa havia fixat aquest any com a ter­mini màxim per començar a cotit­zar als mer­cats.

Tant Atl Capi­tal com Caixa d’Engi­nyers coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar Pro­se­gur Cash com la debu­tant amb més pro­gressió, gràcies, sobre­tot, a les seves expec­ta­ti­ves de negoci a Lla­ti­noamèrica. Des de Renta 4 es veu poten­cial de crei­xe­ment en Ges­tamp, que, després d’una lleu­gera bai­xada, sem­bla que torna a bus­car zona de màxims. Fel­peto afe­geix que el sec­tor auto­moció té capa­ci­tat per créixer en un entorn macro­e­conòmic com l’actual.

LES XIFRES

3.600
MEUR.
És el volum total que han superat les sortides a borsa que hi ha hagut al mercat espanyol, de moment, aquest any.
126.900
globaL.
Són els milions de dòlars que acumulen les OPV a tot el món entre gener i setembre.
60%
Àsia-PacífiC.
Més de la meitat de les OPV es van concentrar a la regió.

Un 2018 tan o més animat

Paula Mateu

Tot i que no n’hi ha cap que hagi confirmat del cert que sortirà a borsa durant aquest mes o l’any vinent, sí que hi ha unes quantes candidates. Els analistes apunten noms com els de les promotores Metrovacesa i Testa, la financera Ibercaja, el fabricant d’explosius Maxam o l’aerolínia de baix cost Volotea. Per tant, sembla que els sectors immobilliari i financer continuaran sent protagonistes de les estrenes al parquet, amb valors que són fins i tot candidats a formar part de l’Ibex-35 com Metrovacesa, representada al selectiu espanyol fins a la seva exclusió l’any 2013 després d’una OPA llançada per la banca creditora.

En qualsevol cas, el que tant analistes com inversors preveuen és que el mercat de les sortides a borsa continuï tan o més actiu com aquest any. El bon resultat de les companyies que s’han estrenat aquest any suposa un al·licient afegit al bon moment que viuen l’economia i la borsa espanyoles, que atreu inversors tant autòctons com internacionals. Des d’Atl Capital, Susana Felpeto recorre a l’experiència històrica per sumar-se a l’optimisme. Segons diu, acostumen a donar-se més OPV quan s’està en el rang més alcista del cicle borsari, un fenomen lògic perquè és quan la percepció del risc és inferior. I apunta que, tot i que s’ha viscut un any bo als mercats, la bonança pot anar a més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.