Borsa

Les borses tanquen un any brillant

Les bones dades macroeconòmiques i empresarials animen els inversors, i factors polítics com l’efecte Trump o la caiguda dels populismes a Europa catalitzen les pujades.

Les promeses de Trump han estat un catalitzador per a la borsa dels EUA
Toni Cárdenas
Gestor RV caixa d’enginyers
La crisi catalana ha dissuadit els inversors estrangers
Felipe López-Gálvez
Analista de Self Bank
Més enllà dels tipus baixos, als bancs els penalitza un model caduc
Albert GRau
Argenta patrimonis

El que aca­bem de tan­car ha estat un any que, des del punt de vista de les bor­ses mun­di­als, només es pot qua­li­fi­car amb adjec­tius posi­tius. Les puja­des han estat gene­ra­lit­za­des a tot el món, encara que més volu­mi­no­ses -i amb diferència- als EUA. Els índexs de referència del mer­cat nord-ame­ricà, el Dow Jones i l’Stan­dard & Poor’s, s’han enlai­rat més d’un 20%, en un any que segueix l’estela dels ante­ri­ors i es con­ver­teix en el novè con­se­cu­tiu en què la borsa d’aquest país va a l’alça.

El cata­lit­za­dor ha estat, segons Toni Cárde­nas, ges­tor de renda vari­a­ble de Caixa d’Engi­nyers, l’efecte Trump. Cárde­nas asse­nyala que el mer­cat ha anat des­comp­tant al llarg de l’any el paquet de mesu­res que el pre­si­dent nord-ame­ricà va pro­me­tre abans i després d’arri­bar al càrrec i que es fona­men­ta­ven en una rebaixa fis­cal i una major des­pesa en infra­es­truc­tu­res.

Ara bé, a Europa, l’any també ha estat molt posi­tiu. S’han asso­lit, i segu­ra­ment amb escreix, les expec­ta­ti­ves, espe­ci­al­ment a països com Ale­ma­nya. El Dax, selec­tiu de la borsa de Frank­furt, s’ha reva­lo­rat més d’un 13%, a pesar de la pena­lit­zació que la lògica deia que havien de tenir les empre­ses expor­ta­do­res ale­ma­nyes per l’incre­ment del preu de l’euro davant el dòlar. Altres índex s’han que­dat en puja­des més mode­ra­des, tot i que gens menys­pre­a­bles. El Foot­sie anglès ha cres­cut un 6,7% i l’Euros­toxx 50, un 7,1%.

El mer­cat espa­nyol, tot i tan­car en la línia d’altres països euro­peus, ha dei­xat un sabor agre­dolç en inver­sors i ana­lis­tes. I és que, després d’una espec­ta­cu­lar arren­cada en els sis pri­mers mesos de l’any, en el segon semes­tre s’han produït cai­gu­des impor­tants. En aquest sen­tit, tot i que el balanç final de la seva pujada anual és supe­rior al 7%, l’Ibex-35 ha per­dut entre juny i desem­bre una part impor­tant dels punts que havia acu­mu­lat fins al 5 de maig, quan va mar­car el pic més alt de l’exer­cici.

Les raons d’aquest desi­gual com­por­ta­ment cal bus­car-les en la mateixa com­po­sició de l’índex. Els grans bancs estan sobre­re­pre­sen­tats en el selec­tiu espa­nyol i han estat pre­ci­sa­ment aquests valors els que més vul­ne­ra­bles s’han mos­trat a la segona mei­tat de l’any. L’entorn de tipus a Europa no els ajuda. És un fac­tor que els ha pena­lit­zat en els últims anys. Però alguns ana­lis­tes en veuen d’altres més de fons i per als quals caldrà una solució apor­tada pel mateix sec­tor. No n’hi haurà prou amb la pre­vi­si­ble pujada de tipus per part del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). Albert Grau, d’Argenta Patri­mo­nis, n’apunta un d’ells: un model de negoci que sem­bla caduc. Segons diu, les enti­tats finan­ce­res fins fa poc havien fet negoci pres­tant diners amb uns interes­sos, però cada vegada més tre­uen els ingres­sos de les comis­si­ons. “Es tracta d’un model que anirà extin­gint-se.” Si a això s’hi suma una estruc­tura de cos­tos ele­vats, amb àmplies xar­xes d’ofi­ci­nes i plan­ti­lles de molta dimensió, es plan­te­gen dub­tes sobre la seva capa­ci­tat de gene­rar bene­fi­cis en el futur. No obs­tant això, Grau reco­neix que alguns bancs estan virant cap a una estratègia més digi­tal.

Cata­lu­nya.

També ha estat el sec­tor finan­cer el que més ha patit el risc polític que més ha deses­ta­bi­lit­zat la borsa espa­nyola: la crisi cata­lana. Per a Felipe López-Gálvez, ana­lista de Self Bank, la situ­ació vis­cuda després de l’estiu ha tin­gut un efecte bas­tant nega­tiu sobre el mer­cat. Bàsica­ment, perquè ha dis­su­a­dit els inver­sors estran­gers que esta­ven apos­tant per la borsa espa­nyola.

No obs­tant això, els ner­vis d’aquests sem­bla que es van cal­mar quan algu­nes grans empre­ses, encapçala­des per Cai­xa­Bank i Banc Saba­dell, van anun­ciar que tras­lla­da­ven la seva seu social fora de Cata­lu­nya. Tot i que no el veu com un pro­blema resolt, Felipe López-Gálvez entén que sí que s’ha ins­tal·lat la sen­sació que la tensió s’ha rebai­xat, cosa que ha fet que el mer­cat el deixés en un segon terme.

Un altre fac­tor que, segons l’ana­lista de Self Bank, ha influït nega­ti­va­ment en l’evo­lució de la borsa espa­nyola ha estat la reva­lo­ració de l’euro, espe­ci­al­ment davant les divi­ses lla­ti­no­a­me­ri­ca­nes. Segons diu, aquest feno­men aviat es reflec­tirà nega­ti­va­ment en els comp­tes de com­pa­nyies com ara Telefónica, que obté el 44% dels ingres­sos en aquest con­ti­nent.

Amb tot, la majo­ria d’ana­lis­tes con­si­de­ren que les cai­gu­des no poden des­viar l’atenció del que ha estat, sense cap mena de dubte, un any molt posi­tiu per als mer­cats de renda vari­a­ble.

LES XIFRES

7,9%
Ibex-35.
Ha estat la revaloració del principal índex de la borsa espanyola al llarg del 2017, una mica per sota d’altres índexs mundials.
7,1%
Eurostoxx-50.
És el que ha pujat aquest índex que està compost per les principals companyies cotitzades del Vell Continent.
6,7%
Footsie 100.
Ha estat l’evolució del principal índex de la borsa britànica, beneficiada per l’espiral alcista, però menys que les europees.
13%
Dax.
És el que ha pujat el selectiu alemany, que ha rebut amb molt d’optimisme el resultat de les eleccions que s’han produït aquest any al continent, que han allunyat l’ombra dels populismes antieuropeistes.
25,7%
Dow jones.
És la pujada del selectiu més famós de la borsa de Nova York. La renda variable dels EUA s’ha vist afavorida per un efecte Trump, a més de pels bons resultats macroeconòmics i empresarials.
20%
Standard & poor’s.
L’altre índex de referència als EUA corrobora el bon moment de la renda variable del país, que ha rebut amb alces notícies com ara la reforma fiscal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.