Una ‘spin-off’ vendrà en un any un robot quirúrgic per a operacions abdominals
El mercat està monopolitzat per un gegant americà. El dispositiu de la firma Rob Surgical Systems li vol plantar cara amb un disseny més eficient
Rob Surgical Systems, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), ha desenvolupat un robot per a cirurgia laparoscòpica mínimament invasiva que reformularà la robòtica quirúrgica existent.
En un període de 18 mesos la firma espera poder tenir l’autorització oficial per comercialitzar el producte en el mercat europeu. Vendre aquest tipus de dispositius no és, però, una tasca fàcil, i han fet unes previsions moderades de 18 a 30 mesos més, abans de començar a fer efectives les vendes. “Estic convençut que ho acabarem fent abans”, creu Josep Amat, el director tècnic i alma mater de Bitrack Systems, el nom del robot. L’estratègia de Rob Surgical és iniciar-se a Europa i posteriorment sol·licitar les validacions per entrar en el mercat dels EUA.
A meitat de preu.
Per fer el salt i començar la comercialització, els plans de la spin-off és fer-ho mitjançant acords amb grans empreses de dispositius mèdics que ja tenen una gran estructura comercial. Així ho avança el director general de la firma, i fill del director tècnic, Jaume Amat. Però per portar-ho a terme els cal captar més capital.
Fins ara, tot el procés de disseny i desenvolupament del robot ha suposat una inversió de 3 milions d’euros. Del total, 1 milió d’euros prové de finançament públic i els dos restants s’han aixecat a partir de dues rodes de finançament. Per al següent pas de validació, producció industrial i comercialització, necessiten un total de 7 milions d’euros més. “Esperem captar 3 milions en el primer trimestre d’enguany. El risc tecnològic del producte ja s’ha superat, i el risc de validació és mínim perquè ja s’ha testat prèviament”, justifica Jaume Amat.
El dispositiu gestat a Catalunya sota la direcció mèdica de Javier Magriña, cirurgià a la Clínica Mayo (Arizona, EUA), i la direcció tècnica de Josep Amat, catedràtic de la UPC i responsable de robòtica del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB), aspira a plantar cara al Da Vinci, el dispositiu que ara monopolitza el mercat de robots quirúrgics a tot el món, amb més del 70% de la quota de mercat. Da Vinci va començar a comercialitzar-se fa 18 anys i té al darrere un gegant empresarial: Intuitive Surgical. Només l’any passat va facturar 3.100 milions de dòlars, amb les diferents variants.
Atrevir-se amb un competidor d’aquestes dimensions sembla agosarat, però la spin-off catalana assegura que ha estat capaç de desenvolupar un robot que suporta les mancances del Da Vinci. “La concepció inicial, és a dir l’arquitectura de Bitrack Systems, permet una major flexibilitat”, explica Josep Amat. Aquest és el punt clau i un dels eixos de la patent del dispositiu, que resol la falta de flexibilitat, modularitat dels sistemes i el temps de set-up. De fet, el robot de la start-up triga segons a introduir l’instrumentari al pacient, quan l’existent requereix almenys 30 minuts.
Socis Fundadors.
Sota la lupa dels inversors i grans empreses
Anna PinterEl mercat del robot quirúrgic és un sector en creixement que ha despertat l’interès dels inversors. Té un índex de creixement del 20% anual, iamb molt pocs actors. De fet, el robot Da Vinci, copa el 70% del mercat. S’espera que amb l’entrada de noves firmes, principalment petites, s’obrin oportunitats. Per això, els inversors especialitzats i les grans firmes de dispositius mèdics estan a l’aguait de les noves tendències.