Gran angular

Alba Garcia i Pilar Carrasquer

Secretaria General de Dones a CCOO i Professora de Sociologia

La bretxa salarial, llast per a tothom

Pilar Carrasquer i Alba Garcia debaten el cost que té per a l’economia i la societat la desigualtat de la dona en el mercat de treball. La diferència marcada de salaris entre gèneres només és la punta de l’iceberg del problema

Les dones han d’assumir el que l’estat del benestar no ha estat capaç de resoldre
alba Garcia
secretària dona ccoo

Mal­grat que el pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy, no con­si­derés de la seva com­petència resol­dre la diferència sala­rial entre homes i dones, per com­ba­tre les desi­gual­tats de gènere en el mer­cat de tre­ball de l’Estat, calen acci­ons valen­tes. La bretxa sala­rial, la taxa d’inac­ti­vi­tat en les dones i la tem­po­ra­li­tat, no han fet res més que aug­men­tar en la dar­rera dècada. Per això hem fet seure en una taula per par­lar-ne dues exper­tes en la matèria: Pilar Car­ras­quer, pro­fes­sora de soci­o­lo­gia al Cen­tre d’Estu­dis Sociològics sobre la Vida Quo­ti­di­ana i el Tre­ball, i Alba Gar­cia, secretària de dones de CCOO de Cata­lu­nya. Les dues van par­ti­ci­par al mes de desem­bre en una jor­nada al Palau Macaya, el cen­tre de l’Obra Social la Caixa sobre els efec­tes de la crisi en la dona.

Tot i algu­nes dis­crepàncies pun­tu­als, amb­dues coin­ci­dei­xen que la crisi ha empit­jo­rat totes les estadísti­ques de les dones en el tre­ball. No és un pro­blema exclu­siu per al col·lec­tiu femení. Alerta. És un llast que afecta a tot­hom.

Quina és la foto­gra­fia de la dona en el mer­cat de tre­ball?

Pilar Car­ras­quer creu que tenim una imatge en blanc i negre i amb mol­tes zones de gri­sos: “Hi ha unes desi­gual­tats estruc­tu­rals que en alguns casos s’han eixam­plat amb la crisi”, diu. La bretxa sala­rial entre homes i dones, per exem­ple, que havia estat durant quinze anys amb una lleu tendència a la baixa, ha repun­tat amb la crisi (actu­al­ment està en un 26%, l’índex més alt des de l’any 2008).

La diferència di’ngres­sos entre homes i dones no és res­tric­tiva a un període. Es cal­cula que la bretxa de pen­si­ons en el con­junt d’Europa és del 38% i del 38,8% a Cata­lu­nya. Per a Alba Gar­cia, secretària de dones de CCOO de Cata­lu­nya, aquesta diferència està lli­gada a la manca de cor­res­pon­sa­bi­li­tat en la llar. “Les dones tenen més entra­des i sor­ti­des del mer­cat labo­ral, perquè les excedències per assu­mir la cura de fami­li­ars és encara res­pon­sa­bi­li­tat d’elles, a les que acaba cas­ti­gant-les al llarg de tota la vida labo­ral.”

Hi ha un altre fac­tor que eixam­pla encara més la bretxa, que és la segre­gació. Es dona la cir­cumstància que hi ha un seguit de fei­nes femi­nit­za­des (sec­tor salut, edu­cació, assistència social) menys valo­ra­des econòmica­ment i soci­al­ment que les fei­nes que són més mas­cu­li­nit­za­des.

Amb­dues inter­lo­cu­to­res coin­ci­dei­xen que la crisi ha impac­tat més en les pro­fes­si­ons més femi­nit­za­des, i espe­ci­al­ment en els sala­ris més bai­xos. De fet, les dones estan avui en dia més pre­sents en els con­trac­tes de temps par­cial, i és que 3 de cada 4 per­so­nes que tre­ba­llen a temps par­cial a Europa són dones, i aques­tes supo­sen ara el 60% de la població inac­tiva i també la majo­ria de les per­so­nes atu­ra­des de llarga durada.

Per a les exper­tes, en la dar­rera dècada hi ha hagut, per si no n’hi havia prou, una con­so­li­dació de la pola­rit­zació en l’ocu­pació feme­nina. Tot i que les dones han acce­dit a nivells supe­ri­ors d’estu­dis i una car­rera pro­fes­si­o­nal que era excep­ci­o­nal fa 30 anys, hi ha l’altre extrem, on hi ha part de la població activa i que es coneix en els entorns acadèmics com el col·lec­tiu engan­xat a terra, que és el que ocupa fei­nes precàries. Amb la crisi s’ha anat este­nent fins i tot a ocu­pa­ci­ons que abans eren bones, i s’ha situat en un encla­va­ment del que cada cop resulta més difícil sor­tir-ne.

Així que els punts més negres d’aquesta radi­o­gra­fia de la dona en el mer­cat de tre­ball tenen molt a veure amb el buit que ha dei­xat l’Estat del Benes­tar en ter­mes das’sistència social i edu­cació en els països del sud d’Europa. “L’alta dada d’inac­ti­vi­tat feme­nina està ínti­ma­ment lli­gada a l’obli­gació social que tenen les dones d’assu­mir el que l’estat del benes­tar no ha estat capaç de resol­dre”, hi afe­geix Alba Gar­cia. I per posar xifres a l’afir­mació Gar­cia recorda que la taxa d’acti­vi­tat de les dones és d’un 56,8% con­tra el 70% dels homes.

En què han fallat les dife­rents polítiques de gènere que han anat apro­vant-se al llarg del segle XX?

Amb­dues exper­tes com­par­tei­xen l’opinió que sobre el paper s’ha avançat molt i s’han acon­se­guit nor­ma­ti­ves molt bones , però a la pràctica no han fun­ci­o­nat les lleis com es pre­te­nia. “Sim­ple­ment perquè no se’ls ha dotat pres­su­postària­ment o no s’han desen­vo­lu­pat per a la seva apli­cació”, diu Gar­cia.

De fet, el pres­su­post per a la igual­tat del govern espa­nyol és infe­rior al de l’any 2008, i hi ha par­ti­des que s’han reta­llat un 40% els dar­rers anys. A Cata­lu­nya, per exem­ple, la llei d’igual­tat de gènere que va apro­var el Par­la­ment l’any 2015 no ha estat dotada econòmica­ment ni s’ha desen­vo­lu­pat.

Tenen un altre però per a les polítiques d’igual­tat que s’han ela­bo­rat en les dar­re­res dècades. I és que, si s’ana­litza el que s’ha acon­se­guit, s’evi­den­cia que s’ha ori­en­tat fona­men­tal­ment a con­so­li­dar la presència de les dones en l’ocu­pació, sense voler fer un canvi de model. “Molt bé, les dones ja hi som, en la pro­ducció, però amb una mot­xi­lla ja plena de les obli­ga­ci­ons fami­li­ars. Si no s’acom­pa­nya d’una política social, de benes­tar i d’ins­pecció de tre­ball sòlides i con­so­li­da­des, la dona entra al mer­cat de tre­ball sobre­sa­tu­rada”, diu Car­ras­quer. Resulta sig­ni­fi­ca­tiu que les dones cata­la­nes tin­guin el seu pri­mer fill més tard que la resta d’euro­pees o que tin­guin els índexs més alts d’estrès i de les pit­jor en salut d’Europa.

Ara bé, més que les polítiques con­cre­tes en ter­mes de gènere, Pilar Car­ras­quer creu que el prin­ci­pal pro­blema és que han fallat totes les polítiques per afron­tar la crisi. “No han fet res més que ero­si­o­nar un model de benes­tar poc desen­vo­lu­pat, que ens ha pas­sat una fac­tura extra­or­dinària a la ciu­ta­da­nia i molt espe­ci­al­ment a les dones i el jovent”, diu.

Qui­nes són doncs les acci­ons que ens calen per acon­se­guir superar aques­tes desi­gual­tats estruc­tu­rals i conI­jun­tu­rals?

Alba Gar­cia ho té ben clar: la nego­ci­ació col·lec­tiva s’ha de fer una vegada per totes amb una clara visió de gènere, i posa exem­ples de mesu­res més con­cre­tes, com ara que els per­mi­sos de pater­ni­tat hau­rien de ser obli­ga­to­ris. Ara bé, caldrà tenir en compte que a Cata­lu­nya tenim un tei­xit empre­sa­rial de pimes i micro­pi­mes que estan fora de la nego­ci­ació col·lec­tiva clàssica. “El con­sell de rela­ci­ons labo­rals fa molt bona feina, i aquí és on s’hau­rien de fer acords perquè pugui ater­rar defi­ni­ti­va­ment la igual­tat a les empre­ses”, res­pon la secretària de dones de CCOO de Cata­lu­nya.

Per la seva banda, Car­ras­quer creu que cap política con­creta pot asso­lir la igual­tat de gènere en l’ocu­pació en un con­text de mala qua­li­tat de l’ocu­pació a no ser que passi com durant la crisi, perquè s’ha igua­lat a la baixa. “Cal polítiques que acom­pa­nyin el cicle de vida ”, sen­ten­cia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.