Política

Eleccions 21-D

JxCat negocia amb ERC una figura amb rang superior a Palau per suplir l’absència de Carles Puigdemont

El cap de files de Junts per Catalunya assegura que la investidura “avança bé” i “amb discreció” en allò que és essencial

El president del Parlament, Roger Torrent, es mostra “absolutament convençut” que es podrà celebrar una sessió d’investidura “efectiva”

JxCat i ERC treballen per estructurar un govern que superi les “restriccions” que imposa l’Estat. En concret, la portaveu del grup parlamentari de JxCat, Elsa Artadi, ha explicat que amb els republicans es negocia una figura amb rang superior que estigui al Palau de la Generalitat per suplir l’absència física de Carles Puigdemont, un cop el candidat sigui investit de nou.

Preguntada directament per si a Palau hi ha d’haver un dirigent amb una nova figura de pes, si Puigdemont i Oriol Junqueras continuen, respectivament, a Bèlgica i a Estremera, Artadi ha apuntat que “efectivament”, la feina que es fa “apunta” cap aquí, tot i que encara no hi ha res tancat. Així, el debat entre les dues formacions evoluciona amb el supòsit que hi hauria una part de l’executiu a Brussel·les, i una altra a Sant Jaume.

Sigui com sigui, la portaveu de JxCat ha defensat que Puigdemont ha de poder tornar a Catalunya després de ser investit, sempre i quan tingui prou “garanties” de no anar “directament a la presó”.

Per la seva part, el cap de files de JxCat, Carles Puigdemont, destituït de la presidència en aplicació del 155 i que és a Brussel·les, ha assegurat aquest dissabte que té “plena confiança en els negociadors” de cara a la investidura. “Estan avançant bé i en allò que és essencial amb discreció”, ha assegurat en una entrevista telefònica al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, que s’ha centrat majoritàriament en els atemptats del 17 d’agost sis mesos després.

En la pregunta final, de caire polític sobre la investidura, Puigdemont ha assegurat que totes les forces independentistes volen “el mateix” i que els punts en comú passen per aixecar l’aplicació de l’article 155, que es constitueixi un govern que tiri endavant “les polítiques que la gent ha votat” i que “es mantingui el mandat de l’1-O”.

“El 155 l’ha d’acabar qui el va posar, ja fa tard en alçar-lo”, ha insistit Puigdemont citant els resultats electorals del 21-D i en un missatge al govern de Mariano Rajoy. Per tot plegat, ha respost de forma “positiva i esperançadora”.

Torrent, convençut

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, s’ha mostrat aquest dissabte “absolutament convençut” que es podrà celebrar una sessió d’investidura “efectiva” per formar un govern que pugui “gestionar i governar”, ja que és “urgent posar fi” a l’article 155 i als “atacs” al model educatiu català.

Torrent -que ha clausurat aquest migdia les jornades Pagesia i país: sector agrari, alimentació i sostenibilitat, organitzades pel sindicat Unió de Pagesos- ha lamentat que qui hauria d’estar dirigint-se als representants sindicals és l’exconsellera d’Agricultura Meritxell Serret, però “desgraciadament no pot ser així”.

Recordant en aquest sentit els exconsellers a la presó i els que són a Brussel·les, entre ells l’expresident Carles Puigdemont, Torrent ha criticat que la Generalitat “estigui governada des dels ministeris de Madrid, que vol dir projectes aturats, decisions que no es prenen o que ara s’atreveixin a atacar a Catalunya l’escola”.

Per això, el president del Parlament ha fet una crida a “conjurar-nos tots perquè no ens toquin el model d’escola, un gran consens i un verdader tresor per a la cohesió social del país”. “És urgent i absolutament necessari i imprescindible posar fi a l’article 155 de la Constitució, però no serà fàcil, perquè el govern de l’Estat no respecta els resultats electorals, els votants i els fonaments de la democràcia”, ha assenyalat.

Al seu entendre, l’aplicació de l’article 155 és de “dubtosa constitucionalitat” i està “erosionant” les polítiques públiques a Catalunya “gota a gota”.

Finalment, la diputada d’ERC al Congrés Ester Capella ha detallat també: “No és una negociació similar a la d’un procés electoral normal, perquè no ho va ser el 21-D, ja que qui va convocar les eleccions no tenia ni les competències ni la capacitat per fer-ho, sinó que el que van fer va ser usurpar les funcions pròpies del president de la Generalitat”.

Durant un acte d’ERC a Sant Adrià de Besòs, on la formació republicana ha honrat els més de 1.700 afusellats al Camp de la Bota durant el franquisme, Capella ha explicat que des del partit republicà consideren que “hi ha d’haver un govern efectiu a Catalunya que deixi sense efecte l’article 155 i que permeti continuar amb les polítiques públiques d’atenció a les persones i garantir l’Estat de Dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.