Gran angular

ANNA GENER SURRELL

PRESIDENTA I CEO DE SAVILLS AGUIRRE NEWMAN BARCELONA

“La falta de referents allunya la dona dels òrgans de decisió”

L’inversor estranger veu atractiu el sector immobiliari pel preu; és millor que a Londres
El sector residencial dispara els preus, sobretot el de lloguer, perquè falta obra nova urgent
El turisme a Barcelona provoca una forta pressió, però ben gestionat és un gran tresor
Jo no vaig secundar la vaga de dijous però aplaudeixo la iniciativa de convocar-la
Hi ha d’haver més dones en llocs de responsabilitat en empreses públiques i institucions
El bon moment de l’economia catalana es trasllada també al sector immobiliari els darrers tres anys

La res­pon­sa­ble de la con­sul­to­ria immo­biliària culpa l’admi­nis­tració de no poten­ciar la dona als cen­tres de decisió en les empre­ses públi­ques i a les ins­ti­tu­ci­ons d’àmbit econòmic que reben diners públics.

Exis­teix real­ment el sos­tre de vidre?
Sí, no és cap mite. El que es cons­tata en el món de l’empresa és que mal­grat que les dones ens hem incor­po­rat mas­si­va­ment al mer­cat labo­ral i que tenim la for­mació acadèmica ade­quada -segons dades de la Cam­bra de Comerç, de l’uni­vers de lli­cen­ci­ats els 60% són dones i acos­tu­mem a tenir expe­di­ents molt bons en relació als homes- no aca­bem d’estar en els àmbits on real­ment es pre­nen les deci­si­ons econòmiques i empre­sa­ri­als. Les empre­ses sor­tim a con­trac­tar talent jove que acaba els estu­dis. De fet con­trac­tem nois i noies i fins i tot hi ha força pari­tat és en els ano­me­nats càrrecs inter­me­dis. Són càrrecs que tenen res­pon­sa­bi­li­tat però que no tenen poder de decisió real. Les dones el que hem de con­que­rir és jus­ta­ment aquests espais de direcció gene­ral, la con­se­lle­ria dele­gada, la pre­sidència. I és impor­tant que hi siguem perquè és aquí on es pre­nen les deci­si­ons i on es poden can­viar les coses.
Per què hi ha tan poques dones en els àmbits de decisió d’una empresa?
D’entrada el fet de no tenir refe­rents ja és un gran impe­di­ment. Quan una d’aques­tes dones acaba els estu­dis i entra en una empresa i veu que als òrgans de decisió no hi ha cap dona, lla­vors és mol difícil que es digui que en uns anys jo vull estar aquí dalt. La dona s’estanca en la seva car­rera pro­fes­si­o­nal, que acos­tuma a coin­ci­dir amb els pri­mers anys de mater­ni­tat. A més, la cul­tura que tenim és molt pre­sen­cial i tenim un horari labo­ral molt extens, fet que ho fa molt com­pli­cat per a una dona si té res­pon­sa­bi­li­tats fami­li­ars. S’hau­ria de pren­dre una mesura de raci­o­na­lit­zació horària i tre­ba­llar més per objec­tius.
És urgent un canvi més raci­o­nal dels hora­ris labo­rals?
Hi hau­ria d’haver una jor­nada més com­pac­tada. Menys temps per dinar, no calen dues hores. Cal més fle­xi­bi­li­tat. De manera majo­ritària a les nos­tres empresa els hora­ris són massa rígids i molt exten­sius.
És com­plex poder fer aflo­rar el talent femení quan s’està pres­si­o­nat per la res­pon­sa­bi­li­tat pro­fes­si­o­nal i fami­liar?
Les empre­ses de més èxit començaran a com­pe­tir pel talent. Entre elles trac­ta­ran de veure qui capta i qui reté els millors per­fils. Aquí hi pot haver una opor­tu­ni­tat molt bona per a les dones en el sen­tit que una empresa que vul­gui ser líder no es per­metrà el luxe de per­dre el talent femení. Fins ara les empre­ses no han fet res per cor­re­gir aquesta pèrdua de talent femení perquè din­tre de l’orga­nit­zació ja tenien per­fils que s’esta­ven postu­lant per ascen­dir jeràrqui­ca­ment. Al final no ascen­deix qui té més talent sinó qui con­ti­nua postu­lant-se.
Qui podria aju­dar més a fer aquest pas cap a la igual­tat d’opor­tu­ni­tats home/dona, l’admi­nis­tració o els agents econòmics i soci­als?
És un tema de cul­tura. L’admi­nis­tració pública hi té molta res­pon­sa­bi­li­tat i hi pot actuar en diver­sos sen­tits. Ha de crear refe­rents i els ha de visi­bi­lit­zar. Per exem­ple, a les empre­ses públi­ques hi ha d’haver més dones al cap­da­vant. I a les ins­ti­tu­ci­ons econòmiques que reben diners públics també. Totes estan lide­ra­des per homes. Crec que hau­ria de ser una exigència de la soci­e­tat. El que rep diner públic ha de tenir sen­si­bi­li­tat de gènere perquè una obli­gació del sec­tor públic és gene­rar aquests refe­rents. Els refe­rents són molt pode­ro­sos. La res­pon­sa­bi­li­tat de l’admi­nis­tració pública és que cap dona no tin­gui el dilema de dedi­car-se de manera intensa a la seva vida pro­fes­si­o­nal o cui­dar la seva família. És un dilema que en ter­mes molt gene­rals cap home no es pla­teja perquè con­si­dera que ho pot tirar tot enda­vant.
L’escletxa labo­ral entre home i dona segueix crei­xent. Què s’ha de fer per igua­lar sous?
Crec que ara hi ha més trans­parència. En alguns països les empre­ses estan obli­ga­des per llei a trans­pa­ren­tar per la mateixa cate­go­ria pro­fes­si­o­nal el que estan cobrant els homes i les dones. A igual esforç, igual remu­ne­ració.
Veu bé que s’hagi con­vo­cat una vaga a favor de les dones? Hi dona suport?
Vaig veure la con­vo­catòria posi­tiva i crec que va ser impor­tant que es visi­bi­litzés. Jo no la vaig fer perquè vaig con­si­de­rar que tre­ba­llant encara feia més per la causa que no tre­ba­llant. Aplau­deixo la ini­ci­a­tiva i dono ple suport a les dones que van seguir la vaga.
Creu que el sec­tor immo­bi­li­ari està sobre­mas­cu­li­nit­zat?
Sí. és un sec­tor molt mas­cu­li­nit­zat, però és cert que si el com­pa­rem amb altres sec­tors no som una excepció. Malau­ra­da­ment aquest patró que hi hagin poques dones als àmbits de decisió es replica en l’àmbit acadèmic, artístic, intel·lec­tu­a­li­tat, soci­o­sa­ni­tari, etcètera. Quan no es detecta el poder real­ment la presència de les dones és molt mino­ritària. Això és el que hem de can­viar. I no hau­ria de ser una rei­vin­di­cació exclu­siva de les dones. El fet que els nos­tres fills i filles tin­guin les matei­xes opor­tu­ni­tats hau­ria de ser una pre­o­cu­pació de tota la soci­e­tat.
I ara l’acti­vi­tat en el seu sec­tor torna amb dina­misme?
És així. Nosal­tres ens dedi­quem al seg­ment ofi­ci­nes, indus­trial i locals comer­ci­als, seg­ments molt lli­gats a l’evo­lució del PIB perquè al final qui con­tracta ofi­ci­nes i locals és el nos­tre tei­xit empre­sa­rial, que neces­sita espais per créixer o per loca­lit­zar-se en un altre indret. És un termòmetre molt sen­si­ble del que passa a la nos­tre eco­no­mia. La rea­li­tat és que l’eco­no­mia cata­lana està en un moment molt bo. El bon moment de les nos­tres empre­ses té un reflex a l’immo­bi­li­ari. És cert que la con­trac­tació d’ofi­ci­nes, logística i d’espais comer­ci­als està anant molt bé sobre­tot els dar­rers tres anys.
I la pre­visió per al 2018?
La pre­visió és bona. La for­ta­lesa de les nos­tres empre­ses és potent perquè veiem que els símpto­mes són posi­tius.
Quins ele­ments afa­vo­rei­xen l’entrada de la inversió que ve d’altres països?
Fins ara parlàvem d’empre­ses que ocu­pen un espai immo­bi­li­ari. I ara par­lem del mer­cat d’inversió que són els pro­pi­e­ta­ris dels actius. Les palan­ques que fan que aquests fonts d’inversió inter­na­ci­o­nals es moguin és perquè veuen que el sec­tor immo­bi­li­ari en data d’avui dona una ren­di­bi­li­tat molt atrac­tiva en relació a altres alter­na­ti­ves d’inversió. També obser­ven que les dades de con­trac­tació d’espais immo­bi­li­a­ris són molt sanes, s’estan con­trac­tant molts metres qua­drats en espais comer­ci­als i això els dona molta tran­quil·litat. Ells miren el dina­misme del mer­cat, que hi és. I també que el nos­tre mer­cat, con­cre­ta­ment el de Bar­ce­lona, té uns preus interes­sants en relació a altres que estan més con­so­li­dats com ara Lon­dres o París. Nosal­tres som un mer­cat barat. I en relació a mer­cats simi­lars al nos­tre també som com­pe­ti­tius. Tenim una ràtio risc/ren­di­bi­li­tat que resulta molt atrac­tiva. I això fa que atra­guem mol­tes bor­ses de diners cap al nos­tre mer­cat.
Bar­ce­lona no té res a veure amb Cata­lu­nya a l’hora d’inver­tir.
Cert. Els fons d’inversió inter­na­ci­o­nals no miren tant àrees econòmiques com podria ser Cata­lu­nya o estats com podria ser Espa­nya, sinó que el que veuen són ciu­tats. Per a ells Sant Cugat o Cor­nellà són Bar­ce­lona. Tot allò on hi hagi ofi­ci­nes o pla­ta­for­mes logísti­ques, encara que esti­guin allu­nya­des de la ciu­tat, per a ells és Bar­ce­lona.
En el seg­ment resi­den­cial el preu de l’obra nova creix molt i el llo­guer es dis­para. No hi ha risc de tor­nar a la bom­bo­lla immo­biliària?
És cert que en els dar­rers tres anys han incre­men­tat molt els preus de l’habi­tatge tant de com­pra com de llo­guer. En el cas del llo­guer encara més. Què ha pas­sat? Doncs que durant els anys de crisi estava tot atu­rat i ara amb les millors pers­pec­ti­ves econòmiques la demanda ha sal­tat de cop. La men­ta­li­tat de la gent jove és que ja no té ganes d’hipo­te­car-se, ha vis­cut de manera traumàtica el que pas­sava als seus pares durant la crisi. Ara hi hagut un incre­ment de demanda de llo­guer quan el nos­tre parc d’habi­tatge és bàsica­ment de com­pra. Hi ha molt poc pro­ducte des­ti­nat al llo­guer i de fet està en mans de par­ti­cu­lars que no aca­ben de posar aquest habi­tatge al mer­cat. Aquí hi ha una escas­se­tat de pro­ducte alar­mant. I el pro­blema ara és que des que es detecta la manca de pro­ducte de llo­guer fins que es resol passa un temps. Per molt que es vul­gui reac­ci­o­nar fent obra nova o reha­bi­li­tant-ne són mínim dos anys fins que es lliura l’habi­tatge.
I el risc de bom­bo­lla?
Des el meu punt de vista no es podria par­lar de bom­bo­lla. La seva defi­nició és l’incre­ment d’una esca­lada de preus injus­ti­fi­cada que no res­pon a una demanda real. I la demanda és molt autèntica avui. No es com­pra habi­tatge per part d’inver­sors, sinó que són gent que real­ment neces­sita un lloc per viure. És cert que han pujat els preus d’una manera inde­sit­jada. Solució: més habi­tatge. S’està fent poca obra nova i s’està con­cen­trant molt a les grans urbs. Una altra solució que hi podria haver és que es veiés Bar­ce­lona com una part més de l’àrea metro­po­li­tana. O fins i tot més enllà. Per això és fona­men­tal que roda­lies fun­ci­oni. El trans­port públic ha d’estar con­nec­tat amb el cen­tre ciu­tat. Bar­ce­lona és petita. Jo tinc la teo­ria del segon eixam­ple. L’hem d’esten­dre. Però l’hem de comu­ni­car bé.
La com­pra d’Aguirre New­man per part de Savills aquest desem­bre ha can­viat la filo­so­fia de la com­pa­nyia?
Nosal­tres érem una rara avis din­tre del nos­tre sec­tor perquè en el món de la con­sul­to­ria immo­biliària del nos­tre seg­ment érem l’única empresa de capi­tal 100% espa­nyol i la resta totes eren mul­ti­na­ci­o­nals. Tot i així teníem una quota de mer­cat molt relle­vant. Però crec que al com­prar-nos Savills, una firma que cotitza a la borsa de Lon­dres, ha estat impor­tant per a nosal­tres perquè si volíem estar en aquest seg­ment al pri­mer nivell ara tin­drem més recor­re­gut. La com­pra ha sig­ni­fi­cat que ara podem comp­tar amb una xarxa inter­na­ci­o­nal de dife­rents ofi­ci­nes i tin­drem major conei­xe­ment d’altres mer­cats. Estem en un procés d’inte­gració. Ara estem en un equip més ampli. A Aguirre New­man Bar­ce­lona eren 56 per­so­nes i Savills n’ha apor­tat una desena més.
Ha dit que vostè és una ena­mo­rada de la ciu­tat de Bar­ce­lona. Veu bé el seu model de crei­xe­ment econòmic?
En ter­mes gene­rals les nos­tres empre­ses ho fan molt bé. En ter­mes d’inter­na­ci­o­na­lit­zació i expor­ta­ci­ons fun­ci­o­nen molt bé. Durant la crisi les pimes cata­la­nes van fer un esforç bru­tal quan els va caure el mer­cat inte­rior per ven­dre a fora els seus pro­duc­tes i ser­veis. Ara s’ha entrat en un cer­cle virtuós de recu­pe­ració de demanda interna i con­so­li­dació en mer­cats inter­na­ci­o­nals. També és cert que les empre­ses del món digi­tal, tec­nològic o biomèdic fan molt bon paper a Bar­ce­lona.
I pel que fa a la gestió del turisme?
En els dar­rer sis set anys hi va haver una eclosió molt forta que va pro­vo­car una pressió agres­siva a deter­mi­na­des àrees de la ciu­tat. Des de lla­vors s’ha vist el turisme com una cosa no gaire desit­ja­ble. Des del meu punt de vista, el turisme ben ges­ti­o­nat és un tre­sor.

Hiperactivitat malgrat el ioga

“Una cosa que m’ha anat molt bé a la vida i que procuro recomanar és practicar ioga i meditació.” Així s’expressa Anna Gener, màxima executiva de Savills Aguirre Newman Barcelona. Sort de les assanes diàries que practica, que segur que l’ajuden a mantenir la concentració i l’equilibri a l’hora de prendre decisions perquè és una persona hiperactiva. Al marge de dirigir 60 professionals per millorar la seva quota de mercat davant la competència forma part d’una vintena d’organitzacions de caire divers. “Intento estar involucrada en diferents organismes que tenen un impacte en el territori, en el món econòmic, social o empresarial, per canviar coses com la situació de la dona en l’àmbit de la decisió. És una manera de fer política fora de la política”, afirma.

“Els diners sempre busquen escenaris molt estables”

Creu que la situació política que viu Catalunya pot fer perillar la inversió estrangera?
Malauradament ens ha afectat en el mercat, sobretot d’inversió. Els diners sempre busquen escenaris molt estables. I quan es veu que poden passar coses no controlables o s’inhibeixen o arriben amb la pretensió de comprar a uns preus molt barats. I el mercat de Barcelona no està en aquesta situació. En el mercat immobiliari sí que hem observat que hi havia operacions que estaven en marxa i s’han aturat per la inestabilitat política. Crec que hi ha un factor que és important comentar que és que no s’han aturat només operacions immobiliàries a Catalunya sinó a tot l’Estat. En concret, se’ns ha aturat una gran operació que era una cartera d’actius disseminada per tota la geografia espanyola i que l’inversor no va voler abordar per aquesta inestabilitat. No es va subscriure només als actius de Catalunya. Les reputacions estan creuades. I la inestabilitat és general. Si les coses van malament a Catalunya també van malament a Espanya.
Ha estat un cas aïllat o hi ha hagut altres operacions aturades?
Potser hi han més casos però no hi hagut una caiguda en picat al mercat. Jo parlaria de determinats perfils que s’han inhibit d’invertir de moment però que n’hi ha hagut d’altres que ho han seguit fent perquè pensen que Barcelona d’aquí a deu anys continuarà sent una ciutat fantàstica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.