Opinió

Empreses que creixen molt en anys complicats

A part de la dimensió social, els objectius de la majoria d’empreses són guanyar diners i créixer. Per això, té molt d’interès conèixer quines són les empreses d’alt creixement i més rendibles. Amb motiu del Tercer Congrés d’Economia i Empresa que organitza el Col·legi d’Economistes de Catalunya hem investigat aquest tipus d’empreses. Tot i que el treball encara no ha finalitzat i les conclusions de l’eix empresarial es presentaran a finals d’abril, ja podem avançar algunes dades que tenen força interès.

És un tipus d’estudi que ja hem realitzat en anys anteriors amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat; i en línia amb els estudis previs, hem considerat empreses d’alt creixement les que tenen més de 10 empleats, augmenten les vendes cada any un 15% com a mínim (durant els quatre darrers anys) i una rendibilitat dels fons propis mínima del 8% cada any. Del total de 295.121 empreses catalanes que han dipositat els comptes de 2016 al Registre Mercantil, n’hi ha 356 que compleixen aquestes condicions.

Hem comprovat que són empreses que han augmentat molt (137%) el nombre d’empleats en els darrers quatre anys. I tenen estratègies financeres més prudents: reparteixen pocs dividends i estan més capitalitzades. De fet, tenen uns fons propis sobre l’actiu del 45%, mentre la mitjana del conjunt d’empreses catalanes és del 37%.

Segurament, podríem esperar que la majoria de les empreses d’alt creixement operin en sectors emergents. Per això és una sorpresa comprovar que es tracta d’empreses de tots els sectors de l’economia. De fet, la pràctica totalitat d’aquestes empreses estan en sectors convencionals: el 35,6% són empreses de serveis (consultoria, transport, logística, hostaleria, restauració...), el 31,2% són empreses comercials, el 18,3% són industrials (auxiliar de l’automòbil, tèxtil, moble...) i el 7,3% sónn constructores. La resta (un 7,6%) estan en sectors que podríem qualificar d’emergents (tecnologies de la informació i la comunicació, internet, videojocs, medi ambient, biotecnologia...)

Aquestes dades contrasten amb el fet que els millors graduats universitaris i amb esperit emprenedor només volen impulsar projectes en el camps més emergents (APP, videojocs i similars). Molts d’ells no aconsegueixen tenir èxit i al cap d’uns anys abandonen, ja que hi ha milions de joves intentant el mateix a tot el món. Per això, convé recordar que també hi ha vida en els sectors convencionals i, segurament, amb més probabilitats d’èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.