Eines

Retorn de l’envàs retornable

El sistema de dipòsit apareix com a alternativa raonable a l’actual model de gestió dels envasos utilitzats

Un SDDR té molt atractiu per al petit comerç i per als recuperadors

Va pre­nent forma el con­sens que cal anar més enllà en la gestió dels enva­sos de begu­des, perquè de resi­dus que fan nosa a l’entorn i fan esmerçar recur­sos econòmics per ser ges­ti­o­nats, esde­vin­guin retor­na­bles dins de sis­te­mes de dipòsit que, de fet, no fan més que recu­pe­rar vells hàbits.

En els pròxims mesos, un cop el Par­la­ment nor­ma­litzi la seva acti­vi­tat, es dis­cu­tirà en comissió la neces­si­tat d’implan­tar un sis­tema de dipòsit per ges­ti­o­nar ampo­lles de vidre i plàstic, llau­nes i brics, en què el con­su­mi­dor recu­pera els cèntims pagats en dipòsit en el moment de la devo­lució de l’envàs del pro­ducte que ha con­su­mit.

El 25 de juliol de l’any pas­sat l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC) va pre­sen­tar un estudi sobre via­bi­li­tat d’un Sis­tema de Dipòsit, Devo­lució i Retorn (SDDR) per als enva­sos que, amb la pro­posta d’un dipòsit únic de 10 cèntims d’euro per envàs, lliu­ra­ria un balanç net de 17,80 mili­ons d’euros, amb una con­tri­bució dels con­su­mi­dors de 26,44 mili­ons (dipòsits pagats però no recla­mats) i dels pro­duc­tors de 8,26 mili­ons, atès que el que paga­rien, una taxa en con­cepte de Res­pon­sa­bi­li­tat Ampli­ada del Pro­duc­tor (RAP), esta­ria com­pen­sat per l’estalvi en 13,71 mili­ons de l’apor­tació al Sis­tema Inte­grat de Gestió (SIG). Segons els autors de l’estudi, adop­tar el SDDR aba­ra­ti­ria, en 16,90 mili­ons a l’any, el cost de la gestió de resi­dus dels ens locals, atès que s’estal­vi­a­ria en freqüències de reco­llida, neteja viària i lit­te­ring (abandó de resi­dus a l’entorn natu­ral). S’ha de dir que el sis­tema per­me­tria, en les pro­jec­ci­ons de l’estudi, asso­lir un reci­clatge addi­ci­o­nal de 41.296 tones res­pecte del sis­tema actual, aug­men­tant així el reci­clatge fins al 94,95%. A Cata­lu­nya, segons l’ARC, dels 9 mili­ons d’enva­sos que es posen en cir­cu­lació a l’any, 5 mili­ons van a abo­ca­dors per haver-se escam­pat per car­rers, pape­re­res o plat­ges.

Rosa García, direc­tora de Rezero, asso­ci­ació inte­grant de la pla­ta­forma Retorna, que pro­mou els SDDR, observa que un sis­tema de dipòsit és abso­lu­ta­ment neces­sari ara i aquí: “Els enva­sos retor­na­bles s’han reduït un 32%, els esta­bli­ments estan anant clara­ment cap a l’envàs de només un ús.” El clar retrocés de l’envàs retor­na­ble es visu­a­litza en el cas de la cer­vesa, “amb molts esta­bli­ments que es pas­sen del vidre a la llauna”. Aquesta recu­lada va ser per­ce­buda a estats com Ale­ma­nya i una qua­ran­tena més, que van reac­ci­o­nar legis­lant per implan­tar sis­te­mes de dipòsit, com el que és a punt d’adop­tar el Regne Unit. Com explica Rosa García, l’adopció d’un SDDR “és atrac­tiva per al comerç, que té un incen­tiu per cada envàs ges­ti­o­nat, i a més pot fide­lit­zar el con­su­mi­dor que quan ve a la botiga a cobrar el dipòsit, even­tu­al­ment pot com­prar altres coses”. També hi està molt a favor el Gremi de Recu­pe­ra­dors de mate­ri­als com l’alu­mini, que “veu com li arri­ba­ria un volum gran de mate­ri­als de molt alta qua­li­tat, cosa que ara no passa”. I, és clar, els més favo­ra­bles són els ajun­ta­ments: ja són un cen­te­nar a Cata­lu­nya les cor­po­ra­ci­ons locals que han apro­vat una moció perquè arribi el sis­tema de dipòsit. “Hi són molt favo­ra­bles perquè molts enva­sos es per­den al con­te­ni­dor gris i a les pape­re­res i supo­sen un cost que no paga pas Eco­em­bes.”

Els que no ho veuen gaire clar són grans pro­duc­tors d’enva­sos que donen suport als SIG actu­als: “Al·leguen que tot fun­ci­ona bé, però nosal­tres veiem que el sis­tema de reci­clatge ha arri­bat a un sos­tre després de 30 anys de fun­ci­o­na­ment, el 40%, i cal cer­car mesu­res com­ple­mentàries.” De fet, un estudi de la Càtedra Unesco de la UPF, diri­git per Pere Fullana, sosté que pas­sar de l’actual sis­tema al SDDR supo­sa­ria pas­sar d’uns cos­tos anu­als de 86,3 mili­ons d’euros a 378,3 mili­ons. Segons denun­cia Retorna, una altra raó per opo­sar-se al SDDR és que “hi ha un gran frau en la cir­cu­lació d’enva­sos: l’enva­sa­dor paga un tant per cent per envàs posat al mer­cat, però a la rea­li­tat, per reduir el seu cost, es comer­ci­a­lit­zen llau­nes o pro­duc­tes enva­sats a altres llocs, com a l’Est d’Europa”. Com afe­geix, “un sis­tema de dipòsit no admet el frau, és total­ment trans­pa­rent”. Cata­lu­nya dis­posa de l’experiència pilot, el 2013, a la loca­li­tat empor­da­nesa de Cadaqués, prou reei­xida: es va asso­lir un 90% de recu­pe­ració “i els enva­sos van des­a­parèixer de les plat­ges: els nens sor­tien de l’escola, reco­llien les llau­nes aban­do­na­des pels turis­tes i se n’ana­ven al súper a cobrar”.

La Comissió i la Xina

La Comissió Europea, en la seva estratègia sobre el plàstic, darrerament ha destacat que caldria anar cap al sistema de dipòsit, “en particular per als envasos de plàstic”. De segur que aquesta declaració d’intencions té molt a veure amb l’anunci de la Xina de voler deixar de ser “l’abocador del món” i prohibir la importació -7,3 milions de tones el 2016-, des de principis d’any, de 24 tipus de residus tòxics, entre els quals s’inclouen els envasos de plàstic. Als sistemes de dipòsit els pot donar una bona empenta declaracions recents com les de Nick Brown, director de Sostenibilitat de Coca Cola a Europa: “Als països amb un sistema de dipòsit millora el reciclatge i es redueix l’abandonament d’envasos de begudes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.