Els sobiranistes reclamen la llibertat dels empresonats
JxCat, ERC, la CUP i també els comuns celebren que la justícia alemanya hagi refusat el delicte de rebel·lió i ho veuen com un punt d’inflexió
El govern espanyol acata la decisió judicial
Després d’uns dies en què l’independentisme només rebia cops i més cops, les notícies que van arribar ahir des d’Alemanya van ser rebudes amb enorme satisfacció tant per l’alliberament de Carles Puigdemont com pel fet que la justícia alemanya hagi refusat el delicte de rebel·lió. Els partits independentistes, i també els comuns, consideren que aquesta decisió demostra que no hi va haver “violència” i mantenen que pot ser un punt d’inflexió en la causa general que s’està jutjant. Per aquest motiu, van exigir l’alliberament immediat dels presos polítics o “ostatges”, com els va definir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. Mentrestant, el govern espanyol no va tenir més remei que acatar el procediment.
Des de les files de JxCat es demanava “cautela”, però era evident que tots els membres del grup parlamentari estaven exultants. “La justícia europea ha donat una lliçó”, assegurava el portaveu Eduard Pujol, que recordava que Alemanya ha evidenciat allò que sempre s’ha defensat des de Catalunya: que l’independentisme és un moviment cívic.
Una tesi que també va propugnar ERC i el president del Parlament, Roger Torrent, tot destacant que “s’ha d’acabar ja aquesta persecució política a base d’un relat completament fals”. Per la seva banda, la CUP es va felicitar perquè ha quedat “demostrada” l’actitud “persecutòria i antidemocràtica” de l’Estat espanyol, i va obrir de bat a bat la possibilitat d’investir Puigdemont president.
Un debat en el qual JxCAT no va voler entrar perquè el candidat, segons van matisar, continua sent Jordi Sànchez, tot i que van deixar clar que “el candidat de la legislatura” és Puigdemont.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es va apuntar al carro de l’optimisme i va demanar al jutge Pablo Llarena que reflexioni i deixi en llibertat les persones que estan “injustament” a la presó.
A l’altre cantó es van situar Ciutadans i el PP. La formació taronja va subratllar que acatava la interlocutòria, però no es va poder estar de dir que “Puigdemont va fugir de la justícia espanyola i segueix tenint greus delictes imputats per haver dinamitat l’Estatut i la Constitució”. Per la seva banda, Xavier García Albiol (PP) també va mostrar el respecte per la justícia alemanya. Això sí, va insinuar que la violència continua existint, digui el que digui Alemanya: “Només puc dir que fa falta viure aquí, i especialment en municipis petits o mitjans, per entendre el que realment passa a Catalunya.”
Resignació a l’Estat
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va ressaltar que “acataran” la resolució del tribunal alemany, tot i que va indicar que és “una primera decisió” i que encara hi ha tot un procés jurisdiccional fins a conèixer el procediment final, i va afegir-hi: “No és un revés, és la manifestació del funcionament amb absoluta independència en tots els estats de dret”. Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no va entrar en el fons de la qüestió sobre la nul·litat de la rebel·lió i només va declarar que el “més important és que s’extradeixi Puigdemont a la justícia espanyola perquè rendeixi comptes sobre els actes que va fer durant el segon semestre del 2017”.
Albert Rivera, que en el moment de la detenció de Puigdemont s’havia mostrat d’allò més exultant, es va moure ahir amb ambigüitats: “Ens poden agradar més o menys les resolucions judicials, siguin de jutges espanyols o alemanys, però políticament amb Ciutadans hi haurà un govern que no estigui acomplexat davant dels que volen trencar la nostra convivència”, va emfatitzar. El conseller de Presidència, Jordi Turull, des de la presó, però, li va enviar una abraçada i li va retreure un tuit que havia fet fa pocs dies en què el líder de Cs deia: “Un país federal com Alemanya tracta amb igual o més duresa penal la rebel·lió/alta traïció que l’Espanya autonòmica.”