Política

El Suprem reitera la rebel·lió a la justícia alemanya

Remet l’informe definitiu als jutges de Schleswig-Holstein en què insisteix en l’extradició també per malversació

El Tribunal Suprem insisteix a la justícia alemanya que Carles Puigdemont és responsable de rebel·lió i malversació. Així ho ha subratllat en l’informe definitiu que l’alt tribunal espanyol ha enviat al de Schleswig-Holstein sobre el referèndum de l’1-O. En el moment de descartar la rebel·lió per manca de violència, el tribunal alemany havia demanat més informació sobre l’eventual malversació per decidir sobre l’euroordre cursada contra el 130è president de la Generalitat. L’informe del Suprem, revelat ahir per La Vanguardia, reitera el delicte de rebel·lió i assegura que la implicació del president exiliat “va ser màxima, perquè era la persona que, pel que càrrec que ocupava, tenia plena responsabilitat sobre el curs i la direcció dels esdeveniments”. El tribunal espanyol també demana als jutges de Schleswig-Holstein que no entrin a valorar el fons de la qüestió ni busquin coincidències entre el Codi Penal espanyol i l’alemany, “i només estimin si els fets serien delictius al seu país”.

Igualment, remarca que l’acusació de rebel·lió no se circumscriu al que va passar el dia del referèndum i als enfrontaments als col·legis electorals, sinó que es retrotrau a l’inici del procés sobiranista, “amb reiterades desobediències a les resolucions del Tribunal Constitucional”. Un segon informe del Suprem, més breu, es dedica íntegrament a justificar la suposada existència d’un delicte de malversació, amb la tesi que per imputar aquest delicte a Puigdemont “no és condició inexcusable que s’hagi produït el desemborsament, sinó que n’hi ha prou que s’hagi adquirit el compromís amb l’empresa o l’entitat prestatària del servei”. Així, considera que és perseguible si hi ha subministraments que no s’han pagat però van ser contractats.

LA FRASE

[La rebel·lió va començar] amb reiterades desobediències a les resolucions del Constitucional
Informe del Suprem

Acte de suport a la consellera Bassa

ERC va reclamar ahir l’excarceració de la consellera Dolors Bassa, que va enviar una carta des de la presó en què denuncia que “la democràcia i l’estat de dret estan en perill a Catalunya i a Espanya”. L’acte de suport a Bassa, en què el seu fill Pau va llegir la missiva, va reunir a Barcelona els principals dirigents de la formació. Els republicans van aprofitar la celebració del Primer de Maig per recordar que es tracta d’un Dia del Treball diferent del d’altres anys, precisament perquè la consellera, que abans d’entrar al govern va ser secretària general de la UGT a Girona, està des del 23 de març en presó preventiva a Alcalá Meco acusada del mateix delicte de rebel·lió que la justícia alemanya no aprecia. El jutge Pablo Llarena va al·legar risc de fuga, malgrat que Bassa es va presentar davant la justícia i no va marxar quan la van alliberar temporalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.