Opinió

Per què Catalunya creix més que Espanya i la UE

En 2017, un cop més i en con­tra de mol­tes pre­vi­si­ons catas­tro­fis­tes, Cata­lu­nya ha tor­nat a créixer amb força (3,4%) i més que Espa­nya (3,1%) i la Unió Euro­pea (2,5%). A part del dina­misme i la feina ben feta de mol­tes empre­ses, una de les prin­ci­pals raons que expli­quen el crei­xe­ment és l’evo­lució dels aspec­tes inter­na­ci­o­nals. N’hi ha d’altres com la bona evo­lució de la indústria, per exem­ple, però en aquest arti­cle em cen­traré en el ves­sant exte­rior.

Mal­grat totes les difi­cul­tats, els aspec­tes inter­na­ci­o­nals expli­quen bona part del crei­xe­ment. Cata­lu­nya té el 16% de la població espa­nyola però en inter­na­ci­o­na­lit­zació té una quota del vol­tant del 25% comp­tant l’expor­tació, la inversió estran­gera i el turisme. En relació amb l’expor­tació, d’acord amb l’Ides­cat, el 2017 es va asso­lir un rècord amb 70.828 mili­ons d’euros, que suposa un crei­xe­ment del 8,7%. El fort crei­xe­ment de les expor­ta­ci­ons des que va escla­tar la crisi el 2008 fa que avui les expor­ta­ci­ons a l’estran­ger repre­sen­tin el 65% del que venem fora de Cata­lu­nya, el 35% res­tant són les ven­des a la resta d’Espa­nya. Fa dues dècades, el 2005, els per­cen­tat­ges eren just els opo­sats, la venda a la resta d’Espa­nya repre­sen­tava el 64% i la venda a la resta del món repre­sen­tava el 36% res­tant. Per donar una idea de la importància de l’expor­tació podem recor­dar que les ven­des que fan les empre­ses cata­la­nes, tant a la resta d’Espa­nya com a la resta del món, estan al vol­tant del 50% del PIB. És un per­cen­tatge supe­rior al d’eco­no­mies molt inter­na­ci­o­na­lit­za­des com Ale­ma­nya, el Regne Unit o Itàlia, per exem­ple.

A part de la bona feina de les empre­ses també podem des­ta­car la tasca que fan les Cam­bres de Comerç, orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als i ens públics com ACCIÓ, amb la seva xarxa que dis­posa de 40 ofi­ci­nes exte­ri­ors. I en matèria de finançament també aju­den força, a part de les enti­tats de crèdit, l’ICF i Cofi­des, entre d’altres. Tenint en compte el con­text de glo­ba­lit­zació en què estem immer­sos, en el futur pro­per hi haurà mol­tes opor­tu­ni­tats per con­ti­nuar aug­men­tant la inter­na­ci­o­na­lit­zació. Però caldrà fer-ho molt bé. No podem obli­dar, per altra banda, que tenim feble­ses com la insu­fi­ci­ent inversió en R+D i inno­vació. És urgent aug­men­tar aquesta inversió per tal de con­ti­nuar millo­rant la com­pe­ti­ti­vi­tat. I també hi ha ame­na­ces que poden gene­rar pro­ble­mes. Entre elles, des­ta­ca­ria els pro­ble­mes polítics que estan posant molts pals a les rodes i ho fan tot molt més difícil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.