Salut

El consum de tabac cau fins al mínim històric del 24%

La xifra de fumadors és la més baixa a Catalunya en els últims 25 anys

Les mesures amb més suport ciutadà per reduir el consum de tabac són la prevenció en els joves i l’augment del preu

La lluita con­tra el taba­quisme a Cata­lu­nya té cada vegada uns resul­tats més visi­bles: l’any pas­sat el nom­bre de con­su­mi­dors va asso­lir un mínim històric des que es recu­llen aques­tes dades. Con­cre­ta­ment, el 2017 un 24% dels cata­lans majors de 14 anys eren fuma­dors dia­ris o oca­si­o­nals. La xifra suposa una dava­llada res­pecte als dar­rers anys, ja que el 1990 –el pri­mer any de què es dis­posa d’estadísti­ques– el nom­bre de fuma­dors era d’un 33,7%, i el 2011, quan va entrar en vigor l’endu­ri­ment de la llei anti­ta­bac, se situ­ava en un 29,5%. Les xifres van ser expo­sa­des ahir per l’Agència de Salut Pública de Cata­lu­nya en el marc de la cele­bració de la Set­mana Sense Fum, que va començar diven­dres pas­sat i fina­lit­zarà dijous coin­ci­dint amb el Dia Mun­dial con­tra el Tabac.

Mal­grat que l’evo­lució de les dades és posi­tiva, el taba­quisme “segueix sent un dels prin­ci­pals pro­ble­mes de salut pública a Cata­lu­nya”, va asse­gu­rar el secre­tari de Salut Pública, Joan Guix, que va subrat­llar que el con­sum de tabac pro­voca unes 10.000 morts anu­als a Cata­lu­nya, xifra que “es tra­du­eix en més d’un mort cada hora que passa”. De les 27 per­so­nes que, de mit­jana, moren cada dia per cau­ses atribuïdes al tabac, 7 són per culpa de malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, ja que aquest tri­plica el risc d’infart de mio­cardi o d’angina de pit.

Tot i que unes 60.000 per­so­nes dei­xen de fumar cada any a Cata­lu­nya, encara són un milió i mig les que ho fan. El per­fil majo­ri­tari dels fuma­dors cata­lans és el d’un home d’entre 25 a 34 anys de classe social baixa i amb un nivell d’estu­dis pri­ma­ris o sense estu­dis. De fet, des­taca el des­cens del con­sum expe­ri­men­tat en les dones, ja que després de qua­tre anys estan­cat entre el 20% i el 21%, l’any pas­sat va ser del 18,5%. El depar­ta­ment de Salut també va des­ta­car la reducció a la mei­tat del con­sum diari en estu­di­ants d’entre 14 i 18 anys entre els anys 2004 i 2016, pas­sant d’un 20% a un 9,2%, el qual també suposa el valor més baix asso­lit mai.

De fet, la dis­mi­nució del nom­bre de fuma­dors també es reflec­teix en les ven­des de tabac. El cas més evi­dent és el dels paquets de cigar­re­tes: el 2017 se’n van ven­dre més de 415 mili­ons, que repre­senta una cai­guda de més de la mei­tat res­pecte de l’any 2005.

Per con­tra, els últims anys s’observa un repunt del con­sum de tabac de pipa. En aquest sen­tit, Salut va insis­tir que “fumar surt car”, tant pel cost econòmic que suposa –l’any pas­sat les per­so­nes fuma­do­res van gas­tar més de 2.200 mili­ons d’euros en tabac a Cata­lu­nya– com pels efec­tes de les cigar­re­tes en el medi ambi­ent.

Amb motiu de la Set­mana Sense Fum, s’ha dut a terme una enquesta a més de 5.000 per­so­nes que mos­tra que les mesu­res més defen­sa­des per reduir el con­sum de tabac són la pre­venció en joves i l’incre­ment del preu i els impos­tos del tabac: un 62,4% creu que el cost d’un paquet s’hau­ria d’apu­jar fins als 8 euros.

A més, el 90% dels no fuma­dors creu que hau­ria d’estar pro­hi­bit fumar en vehi­cles pri­vats, almenys si hi van per­so­nes vul­ne­ra­bles, un per­cen­tatge que l’any pas­sat no superava el 66%. També un 66% pensa que no hau­ria d’estar permès fumar en llocs públics a l’aire lliure com recin­tes espor­tius o cen­tres comer­ci­als. Per últim, l’enquesta revela que el 62% dels fuma­dors ha inten­tat dei­xar de fumar com a mínim un cop.

LES XIFRES

27
persones
moren cada dia de mitjana a Catalunya a causa del consum de tabac
60.000
fumadors
deixen de consumir tabac cada any, però encara ho fan un milió i mig


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.